Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Komputer mi się cholernie grzeje! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/komputer-mi-sie-cholernie-grzeje-9256/)

esem 30.07.2002 19:18

W zasadzie masz rację: jak darmocha to darmocha. Ale darmocha to nie powinno być gówno.
Ale nie tłumacz dupków - to tylko dupki. 8)

Ormianin 30.07.2002 19:03

Cytat:

esem napisa***322;(a)
[...] "Komputerowe mapy miast Polski". Twórcą ich jest DUPEK, zapewne tylko po licencjacie. Używanie tego programu powoduje 100% obciążenie procesora i u mnie temperatura skoczyła do 69deg. Jak go wypieroliłem to natychmist wróciła do normy: 59deg.
Pewnei program byl graficznie upakowany... a poza tym czego mozna wymagac od softu doloczanego za free do gazety

pozdrawiam

esem 30.07.2002 19:00

Niewygłupiaj się - przecież to tylko "dureń". Upały się skończą a wraz z nimi Twoje problemy.
Zwracam też uwagę, że na rynku nie brakuje "niedorobionych programów" - najświeższym przykładem jest dzisiejszy dodatek do Rzeczpospolitej, "Komputerowe mapy miast Polski". Twórcą ich jest DUPEK, zapewne tylko po licencjacie. Używanie tego programu powoduje 100% obciążenie procesora i u mnie temperatura skoczyła do 69deg. Jak go wypieroliłem to natychmist wróciła do normy: 59deg.
Niecierpię dupków, szczególnie po licencjatach - kto ich dopuszcza do pracy - wyczuwam takiego (taką) na odległość. Normalne "podróby", mógł przecież swoje dzieło sprawdzić najpierw na szczurach a dopiero potem dawać za darmo jako reklama swojej firmy.
Sprawdź czy takich programów nie używasz. 8)

Ormianin 30.07.2002 18:52

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)

No to czym (poza ciekłym N) schłodzić podzespoły poniżej temperatury pokojowej?

Poczekaj, a moze nie jest tak zle, skad masz pewnosc ze temperatura procesora jest taka jaka podaje bios plyty glownej? podawane wartosci sa rozne...
co do cieklego azotu dobry pomysl jesli masz dostep:-D , ale malo ekonomiczny i niebezpieczny w uzyciu
jesli juz tak narzekasz na temperature, kup sobie lepiej wielki radiator i wydajny wiatrak, odbierze to cieplo ale wniesie wiecej halasu

pozdrawiam:)

ZiP 30.07.2002 18:42

Cytat:

Ormianin napisa***322;(a)

jesli bedziesz mial wydajne wiatraki, duze radiatory to i tak niewiele zdzialasz poniewaz chlodzic bedziesz przeciez juz goracym powietrzem

No to czym (poza ciekłym N) schłodzić podzespoły poniżej temperatury pokojowej?

ZiP 30.07.2002 18:38

Komputerel siedzi pod biurkiem, ale nie jest tam zbyt ciasno ani ciepło, za to na dworze panuje wysoka temperatura (upały). Myślałem o chłodzeniu wodnym, ale to mi się wydaje dziwne, żeby do małego duronka dokładać duży blok wodny i wielką pompę z kilkoma wiatrakami. Najprawdopodobniej po prostu zmienię obudowę na big tower (aktualnie mam midi) wraz z mocnym zasilaczem 400 W (teraz 235 W) i kilkowa wiatrakami na "dachu".

Ormianin 30.07.2002 18:29

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Mój cooler to Titan TTC-D5TB. Niskoobrotowy (3400rpm), cichy, olbrzymi z grillem, oczywiście aluminiowy.
Niewygłupiaj się z ogniwami Pletiera, z armatą nie chodzi się na muchy.
Posłuchaj moich wcześniejszych rad: sprawdź styk jądra procesora z coolerm. Tu może byc "pies pogrzebany". 8)

albo napisz czy czasem komputer nie siedzi gdzies pod biurkiem, lub w meblu jakims... albo czy czasem w pomieszczeniu nie jest za cieplo, lub upalnie, jesli bedziesz mial wydajne wiatraki, duze radiatory to i tak niewiele zdzialasz poniewaz chlodzic bedziesz przeciez juz goracym powietrzem

pozdrawiam

esem 30.07.2002 17:24

Mój cooler to Titan TTC-D5TB. Niskoobrotowy (3400rpm), cichy, olbrzymi z grillem, oczywiście aluminiowy.
Niewygłupiaj się z ogniwami Pletiera, z armatą nie chodzi się na muchy.
Posłuchaj moich wcześniejszych rad: sprawdź styk jądra procesora z coolerm. Tu może byc "pies pogrzebany". 8)

ZiP 30.07.2002 15:10

Buda jest cały czas zdjęta i jest nieco chłodniej, ale przecież tak nie może zostać!

Ormianin 30.07.2002 15:05

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Też miałem tego typu problemy, pczyczuną był uszk. zasilacz, wymieniłem go na 300W.

Rozkręć go i zobacz czy na płytce nie ma osmoleń :).

A co ma do rzeczy zasilacz? i do tego 300W? im wiekszej mocy zasilacz tym chlodniej? paranoja! ???

ZIP sciagnij obudowe i masz juz z 10 stopni mniej,
Ja mam stop miedzi i czegos tam, wczesniej posiadalem aluminiowy radiator i tyle samo jest teraz jak i wczesniej...

poza tym ludzie zamiast mierzyc temperature procesorow popracujcie lepiej na komputerach

pozdrawiam:-D

ZiP 30.07.2002 14:09

Cytat:

esem napisa***322;(a)
Pomiar temperatury odbywa się pod procesorem. Dokładność pomiaru + - 50% (plus minus pięćdziesiąt %).
Jak masz dodatkowy czujnik (lepsze płyty główne go mają) to podepnij go na chwilę do radiatora, jak najbliżej procka. Powinieneś mieć różnicę temperatur conajmniej 5 deg. Jak tak jest to możesz wierzyć iż masz temperaturę procka 70deg. 70 deg dla AMD to jest za dużo! Uważam, że max do 63 (no 65).
W każdym razie spróbuj zweryfikować te 70. Sprawdź czy te 70 jest cały czas. U mnie Athlon 1700 oscyluje od 53 (stan spoczynku) do 65 (praca w czystym DOSie). WinXP ma programowe chłodzenie procesora i dlatego w winzgrozie najczęstszą temperaturą jest u mnie 57, max. 59.
Ale masz problem, napewno jednak zacząłbym od zdjęcia colera, wyszyszczenia powierzchni, użycia dobrej pasty i ponownego złożenia. Tylko ostrożnie, nie ukrusz rdzenia bo problem się sam rozwiąże. 8)

Niestety, nie mam dodatkowego czujnika. Powiedz tylko, czy masz radiator miedziany, czy aluminiowy?

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
Też miałem tego typu problemy, pczyczuną był uszk. zasilacz, wymieniłem go na 300W.

Jakby zasilacz był ok. to są takie sprytne wiatraki na "śledziach" do PC, wyciągają cipeło z wnętrza kompa i praktycznie ich nie słychać. Chyab firmy cooler master. Ok 30zł. W sklepie powiedzieli mi że to jest cooler pod kartę graficzną :) Moc chłodzenia to 20 tych dziwnych jedn. chyba CFC (Cubic costam... :))

Osmoleń nie ma, zasilacz jest sprawny.

Chciałbym poznać temperatury procesorów AMD tych osób, które mają aluminiowe radiatory. Czy możecie mi je podać?
Może rozwiązaniem będzie ogniwo Peltiera + masywny, miedziany radiator i ze 2 wiatraki na nim?

+++LeWaP+++ 30.07.2002 13:31

Jakby zasilacz był ok. to są takie sprytne wiatraki na "śledziach" do PC, wyciągają cipeło z wnętrza kompa i praktycznie ich nie słychać. Chyab firmy cooler master. Ok 30zł. W sklepie powiedzieli mi że to jest cooler pod kartę graficzną :) Moc chłodzenia to 20 tych dziwnych jedn. chyba CFC (Cubic costam... :))

esem 30.07.2002 12:32

Pomiar temperatury odbywa się pod procesorem. Dokładność pomiaru + - 50% (plus minus pięćdziesiąt %).
Jak masz dodatkowy czujnik (lepsze płyty główne go mają) to podepnij go na chwilę do radiatora, jak najbliżej procka. Powinieneś mieć różnicę temperatur conajmniej 5 deg. Jak tak jest to możesz wierzyć iż masz temperaturę procka 70deg. 70 deg dla AMD to jest za dużo! Uważam, że max do 63 (no 65).
W każdym razie spróbuj zweryfikować te 70. Sprawdź czy te 70 jest cały czas. U mnie Athlon 1700 oscyluje od 53 (stan spoczynku) do 65 (praca w czystym DOSie). WinXP ma programowe chłodzenie procesora i dlatego w winzgrozie najczęstszą temperaturą jest u mnie 57, max. 59.
Ale masz problem, napewno jednak zacząłbym od zdjęcia colera, wyszyszczenia powierzchni, użycia dobrej pasty i ponownego złożenia. Tylko ostrożnie, nie ukrusz rdzenia bo problem się sam rozwiąże. 8)

Yahol 29.07.2002 22:50

Ilość załączników: 1
Temp. Athlona na testach!

Yahol 29.07.2002 22:17

Może przesadzam, ale ja bym nie ryzykował. 70 st wydaje mi sie i tak dużą temperaturą, mimo całego bałaganu w kompie, mój Athlon nie osiąga takiej temperatury.
PS; sprawdziłem,procesor nie powinien przekraczać 60 st.
Krytyczna temp. dla dysków to 55 st.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:38.