![]() |
W zasadzie masz rację: jak darmocha to darmocha. Ale darmocha to nie powinno być gówno.
Ale nie tłumacz dupków - to tylko dupki. 8) |
Cytat:
pozdrawiam |
Niewygłupiaj się - przecież to tylko "dureń". Upały się skończą a wraz z nimi Twoje problemy.
Zwracam też uwagę, że na rynku nie brakuje "niedorobionych programów" - najświeższym przykładem jest dzisiejszy dodatek do Rzeczpospolitej, "Komputerowe mapy miast Polski". Twórcą ich jest DUPEK, zapewne tylko po licencjacie. Używanie tego programu powoduje 100% obciążenie procesora i u mnie temperatura skoczyła do 69deg. Jak go wypieroliłem to natychmist wróciła do normy: 59deg. Niecierpię dupków, szczególnie po licencjatach - kto ich dopuszcza do pracy - wyczuwam takiego (taką) na odległość. Normalne "podróby", mógł przecież swoje dzieło sprawdzić najpierw na szczurach a dopiero potem dawać za darmo jako reklama swojej firmy. Sprawdź czy takich programów nie używasz. 8) |
Cytat:
co do cieklego azotu dobry pomysl jesli masz dostep:-D , ale malo ekonomiczny i niebezpieczny w uzyciu jesli juz tak narzekasz na temperature, kup sobie lepiej wielki radiator i wydajny wiatrak, odbierze to cieplo ale wniesie wiecej halasu pozdrawiam:) |
Cytat:
|
Komputerel siedzi pod biurkiem, ale nie jest tam zbyt ciasno ani ciepło, za to na dworze panuje wysoka temperatura (upały). Myślałem o chłodzeniu wodnym, ale to mi się wydaje dziwne, żeby do małego duronka dokładać duży blok wodny i wielką pompę z kilkoma wiatrakami. Najprawdopodobniej po prostu zmienię obudowę na big tower (aktualnie mam midi) wraz z mocnym zasilaczem 400 W (teraz 235 W) i kilkowa wiatrakami na "dachu".
|
Cytat:
pozdrawiam |
Mój cooler to Titan TTC-D5TB. Niskoobrotowy (3400rpm), cichy, olbrzymi z grillem, oczywiście aluminiowy.
Niewygłupiaj się z ogniwami Pletiera, z armatą nie chodzi się na muchy. Posłuchaj moich wcześniejszych rad: sprawdź styk jądra procesora z coolerm. Tu może byc "pies pogrzebany". 8) |
Buda jest cały czas zdjęta i jest nieco chłodniej, ale przecież tak nie może zostać!
|
Cytat:
ZIP sciagnij obudowe i masz juz z 10 stopni mniej, Ja mam stop miedzi i czegos tam, wczesniej posiadalem aluminiowy radiator i tyle samo jest teraz jak i wczesniej... poza tym ludzie zamiast mierzyc temperature procesorow popracujcie lepiej na komputerach pozdrawiam:-D |
Cytat:
Cytat:
Chciałbym poznać temperatury procesorów AMD tych osób, które mają aluminiowe radiatory. Czy możecie mi je podać? Może rozwiązaniem będzie ogniwo Peltiera + masywny, miedziany radiator i ze 2 wiatraki na nim? |
Też miałem tego typu problemy, pczyczuną był uszk. zasilacz, wymieniłem go na 300W.
Rozkręć go i zobacz czy na płytce nie ma osmoleń :). Jakby zasilacz był ok. to są takie sprytne wiatraki na "śledziach" do PC, wyciągają cipeło z wnętrza kompa i praktycznie ich nie słychać. Chyab firmy cooler master. Ok 30zł. W sklepie powiedzieli mi że to jest cooler pod kartę graficzną :) Moc chłodzenia to 20 tych dziwnych jedn. chyba CFC (Cubic costam... :)) |
Pomiar temperatury odbywa się pod procesorem. Dokładność pomiaru + - 50% (plus minus pięćdziesiąt %).
Jak masz dodatkowy czujnik (lepsze płyty główne go mają) to podepnij go na chwilę do radiatora, jak najbliżej procka. Powinieneś mieć różnicę temperatur conajmniej 5 deg. Jak tak jest to możesz wierzyć iż masz temperaturę procka 70deg. 70 deg dla AMD to jest za dużo! Uważam, że max do 63 (no 65). W każdym razie spróbuj zweryfikować te 70. Sprawdź czy te 70 jest cały czas. U mnie Athlon 1700 oscyluje od 53 (stan spoczynku) do 65 (praca w czystym DOSie). WinXP ma programowe chłodzenie procesora i dlatego w winzgrozie najczęstszą temperaturą jest u mnie 57, max. 59. Ale masz problem, napewno jednak zacząłbym od zdjęcia colera, wyszyszczenia powierzchni, użycia dobrej pasty i ponownego złożenia. Tylko ostrożnie, nie ukrusz rdzenia bo problem się sam rozwiąże. 8) |
Ilość załączników: 1
Temp. Athlona na testach!
|
Może przesadzam, ale ja bym nie ryzykował. 70 st wydaje mi sie i tak dużą temperaturą, mimo całego bałaganu w kompie, mój Athlon nie osiąga takiej temperatury.
PS; sprawdziłem,procesor nie powinien przekraczać 60 st. Krytyczna temp. dla dysków to 55 st. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:38. |