Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z instalacją Windows 7 na Lenovo z500 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-instalacja-windows-7-lenovo-z500-92614/)

dydel 15.08.2013 12:03

Problem z instalacją Windows 7 na Lenovo z500

Witam, jestem posiadaczem Lapka Lenovo z500 ( i3 + Geforce 645M + 4GB RAM ) i od praktycznie samego początku posiadania mam z nim problem:

otóż na obojętnie jakiej grze ( zaczęło się od BF3, ale nawet na Saint Row 2 i L4D2 są problemy ), po 5-10 minutach grania, gra się minimalizuje do Pulpitu, gdy ją potem znowu przywrócę to... mam prawie pokaz slow-motion :lol: Na przykład w BF3 na Średnich mam 50 FPS, by po minimalizacji mieć aż 25 FPS -_-. Nie wiem czy to nie wina tego, że Lapek ma 2 karty graficzne - Intela ( Ona działa gdy na przykład oglądam filmy - pracuje na pulpicie ) i Nvidi ( która ma działać w grach ) - mam wrażenie że podczas minimalizacji Nvidia się wyłącza, i od tego czasu gra działa na Intelu -_-.
Próbowałem w Biosie ustawić na sztywno karte graficzną - nie da się.
Lapek był w serwisie - ponoć wymienili płytę główną ( ponoć :| ).

Więc postanowiłem wgrać Windows 7 na lapka by po testować jego działanie na innym OS lecz gdy już mam wybrać dysk do formatowania, mam takie coś:sciana::

http://i43.tinypic.com/21987bc.jpg
http://i39.tinypic.com/29vlcfr.jpg

Wiem że lapek ma partycje na której jest Windows 8, druga partycja to sterowniki, a trzecia to Recovery Menu, ale nie wiedziałem że ma aż tyle :|

Próbowałem sformatować partycję, na której jest Windows 8, ale wyskoczył błąd, że partycja jest... GPT? k***a
Potem po tej próbie instalacji ( gdy i tak nic nie formatowałem ) musiałem stawiać system na nowo :(

Proszę o pomoc

szczuru 15.08.2013 14:27

Olej partycje typu recovery i usuń je łącznie z resztą partycji (ewentualnie zostaw sobie jedną, na której masz dane). Jeśli instalator windows nie pozwala Ci usunać tych partycji to użyj jakiegoś live cb/usb (np Hiren's Boot ewentualnie GParted Live).

dydel 15.08.2013 23:09

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1258174)
Olej partycje typu recovery i usuń je łącznie z resztą partycji (ewentualnie zostaw sobie jedną, na której masz dane). Jeśli instalator windows nie pozwala Ci usunać tych partycji to użyj jakiegoś live cb/usb (np Hiren's Boot ewentualnie GParted Live).

Skasowałem wszystkie partycje instalatorem Windows.
Potem płytką OKR zrobiłem 2 partycje ( na system i ukryta na recovery )
Wgrałem W7 ultimate.
Za pomocą poradników do Z500 wgrałem wszystkie sterownik ( słynne F11-F12 działa ;) ).
Jedynie nie działały stery WLAN, gdy skasowałem je i wgrałem sterowniki z... Windows 8 ( mam ich kopię na HDD, jakbym kiedyś na ósemkę wrócił ;) ) dopiero WiFi zadziałało.

Teraz instaluje mi się 150 aktualizacji k***a
Jutro testy na grach, jeżeli nie pomogła zmiana OS to sam nie wiem co robić, bo skoro serwis poszedł na łatwiznę i niby wymienił Płytę Główną ( albo tak napisali na liście którą dostałem z serwisu ) to nie wiem co jest z nim nie tak :(

szczuru 16.08.2013 02:06

Daj znać jak wszystko chodzi po instalacji wszelkich aktualizacji ;)

dydel 17.08.2013 18:43

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1258185)
Daj znać jak wszystko chodzi po instalacji wszelkich aktualizacji ;)

Windows 7 po 164 aktualizacjach chodził całkiem nieźle, jednak wróciłem do W8 ( miałem kopię zrobioną OKR 8.0, na dysku miałem 7.0 i nie chciał jej przyjąć k***a - dopiero jak znalazłem chiński obraz 8.0 to formatował HDD po swojemu i W8 mam teraz - co prawda straciłem swoją instalkę W8 z Recovery, ale mam kopię i zapisany klucz seryjny od W8 PRO w BIOSie :D ). Problem z grami nadal nie rozwiązany - komputer za 2.5k, który według testów nie ma problemów z grami, u mnie MOH1 i BF3 obojętnie czy na High, czy na LOW, po pewnym czasie FPS spadają poniżej 30 ( 20-25 to norma ). Oczywiście genialny serwis Lenowo nic nie zrobił oprócz "wymiany Płyty Głównej" ( coś za bardzo im nie wierzę ;:haha: ).
Skoro nawet L4D2 i HL2 miały problemy z FPS, przepraszam

WSZYSTKIE GRY mają problem z działaniem

a Oni nie mogą znaleść przyczyny to ja już im podziękuje za produkty - gdyby nie to że dostałem go jako prezent to bym go sprzedał w pizdu.

gallus 17.08.2013 18:49

A pod W7 gry też się cięły po minimalizacji, może po prostu to wina tego całego Nvidia Optimus?

dydel 17.08.2013 19:11

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1258254)
A pod W7 gry też się cięły po minimalizacji, może po prostu to wina tego całego Nvidia Optimus?

Gry zaczęły się ciąć nawet bez minimalizacji... ( wystarczysz że zgłośnisz/ściszysz lub zaczniesz rozjaśniać ekran = gra wraca do pulpitu... ) - grałem w Saint Row 3 na Medium i MOH na HIGH - najpierw 40-50 FPS a potem 20, bez minimalizacji k***a

Myślę że te Optimus to niedopracowane gów... :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07.