![]() |
Problem z instalacją Windows 7 na Lenovo z500
Witam, jestem posiadaczem Lapka Lenovo z500 ( i3 + Geforce 645M + 4GB RAM ) i od praktycznie samego początku posiadania mam z nim problem:
otóż na obojętnie jakiej grze ( zaczęło się od BF3, ale nawet na Saint Row 2 i L4D2 są problemy ), po 5-10 minutach grania, gra się minimalizuje do Pulpitu, gdy ją potem znowu przywrócę to... mam prawie pokaz slow-motion :lol: Na przykład w BF3 na Średnich mam 50 FPS, by po minimalizacji mieć aż 25 FPS -_-. Nie wiem czy to nie wina tego, że Lapek ma 2 karty graficzne - Intela ( Ona działa gdy na przykład oglądam filmy - pracuje na pulpicie ) i Nvidi ( która ma działać w grach ) - mam wrażenie że podczas minimalizacji Nvidia się wyłącza, i od tego czasu gra działa na Intelu -_-. Próbowałem w Biosie ustawić na sztywno karte graficzną - nie da się. Lapek był w serwisie - ponoć wymienili płytę główną ( ponoć :| ). Więc postanowiłem wgrać Windows 7 na lapka by po testować jego działanie na innym OS lecz gdy już mam wybrać dysk do formatowania, mam takie coś:sciana:: http://i43.tinypic.com/21987bc.jpg http://i39.tinypic.com/29vlcfr.jpg Wiem że lapek ma partycje na której jest Windows 8, druga partycja to sterowniki, a trzecia to Recovery Menu, ale nie wiedziałem że ma aż tyle :| Próbowałem sformatować partycję, na której jest Windows 8, ale wyskoczył błąd, że partycja jest... GPT? k***a Potem po tej próbie instalacji ( gdy i tak nic nie formatowałem ) musiałem stawiać system na nowo :( Proszę o pomoc |
Olej partycje typu recovery i usuń je łącznie z resztą partycji (ewentualnie zostaw sobie jedną, na której masz dane). Jeśli instalator windows nie pozwala Ci usunać tych partycji to użyj jakiegoś live cb/usb (np Hiren's Boot ewentualnie GParted Live).
|
Cytat:
Skasowałem wszystkie partycje instalatorem Windows. Potem płytką OKR zrobiłem 2 partycje ( na system i ukryta na recovery ) Wgrałem W7 ultimate. Za pomocą poradników do Z500 wgrałem wszystkie sterownik ( słynne F11-F12 działa ;) ). Jedynie nie działały stery WLAN, gdy skasowałem je i wgrałem sterowniki z... Windows 8 ( mam ich kopię na HDD, jakbym kiedyś na ósemkę wrócił ;) ) dopiero WiFi zadziałało. Teraz instaluje mi się 150 aktualizacji k***a Jutro testy na grach, jeżeli nie pomogła zmiana OS to sam nie wiem co robić, bo skoro serwis poszedł na łatwiznę i niby wymienił Płytę Główną ( albo tak napisali na liście którą dostałem z serwisu ) to nie wiem co jest z nim nie tak :( |
Daj znać jak wszystko chodzi po instalacji wszelkich aktualizacji ;)
|
Cytat:
Skoro nawet L4D2 i HL2 miały problemy z FPS, przepraszam WSZYSTKIE GRY mają problem z działaniem a Oni nie mogą znaleść przyczyny to ja już im podziękuje za produkty - gdyby nie to że dostałem go jako prezent to bym go sprzedał w pizdu. |
A pod W7 gry też się cięły po minimalizacji, może po prostu to wina tego całego Nvidia Optimus?
|
Cytat:
Myślę że te Optimus to niedopracowane gów... :rotfl: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07. |