![]() |
dm-crypt/LUKS
Cytat:
Cytat:
|
Ja się bawiłem przy okazji PS3. Z AES-CBC 192 radzi sobie szybko, ale konkretnych wartości Ci nie podam. W każdym razie nie odczułem tego. Wg. mnie to niewygodne, nie wiem czy można tak szyfrować partycję z systemem bo z tego co wiem to TC w przypadku Pingwina na to nie pozwalał.
|
U mnie jest wsparcie od strony sprzętu w przypadku AES więc prędkością bym się nie martwił. TC ma ok 3.1GB/s w przypadku AES, więc dm-crypt pewnie będzie miał tyle albo i jeszcze więcej.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pobawiłem się przez ostatnie dwa dni dm-crypt'em i muszę przyznać, że działa całkiem fajnie. Jeżeli na Ubuntu włożymy wolumin LUKS (pamięć USB), to automagicznie wyświetli się okienko do wpisania hasła - po jego wpisaniu nastąpi próba podmontowania wolumenu. (Ubuntu ma reguły do automatycznego montowania dysków - przyjemne) W przypadku kontenerów plikowych musimy już jednak klepać w terminalu (wykorzystujemy urządzenie /dev/loop - losetup /dev/loop /scieżka_do_pliku). Stworzenie wolumenu jest szybkie: Kod:
dd if=/dev/zero of=/scieżka_do_pliku bs=10MB count=10 //Tworzymy 100MB kontener wypełniony zerami, zamiast ser można użyć pseudolosowych danych z /dev/urandom dm-crypt jest obsługiwane pod Windowsem przez FreeOTFE. W wolnej chwili może nawet skuszę się na pełne zaszyfrowanie laptopa. Obecnie chyba powolutku będę przesiadał się z TC na dm-crypta z LUKS - bardziej linuksowe rozwiązanie. Szczegółowe informacje dotyczące dm-crypt'a dostępne na ArchWiki - https://wiki.archlinux.org/index.php...ng_a_LVM_setup Z kolei tutaj zostało wyjaśnione dlaczego nie powinniśmy używać pełnego szyfrowania na dyskach z obsługą TRIM. |
Niewygodne o tyle, że musisz sobie szykować skrypty do montowania i odmontowania urządzeń. Chyba, że wolisz klepać elaboraty.
Po co tworzysz tylomegowy plik? |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
FreeOTFE nie jest już od dawna rozwijane. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:20. |