![]() |
Najlepszy napęd Blu-Ray ale tylko do odczytu
Od jakiegoś czasu mam nagrywarkę LG BH16NS40, ale jakoś nie bardzo sobie dobrze radzi z odczytem płyt BD oryginalnych "tłoczonych". Jak płyta jest nówka to leci bez problemu, natomiast jak płyta jest poużywana jakieś pół roku (pomimo braku widocznych uszkodzeń nośnika) to LG ma z nią problemy i ostatecznie wywala błędy odczytu. Mam zatem pytanie, czy jest jakiś napęd (nie nagrywarka) "super dobry" który poradziłby sobie z tym problemem, czyli jak najlepsza korekcja błędów podczas odczytu.
|
Ja mam radę taką, aby szanować nośniki optyczne i nie będą się rysować. Nie wypieraj się bo nie ma innej możliwości. BD-ROM degradują w czasie o 5 rzędów wielkości większym. ;)
|
Podaj foty jak zniszczone są BD-ROM bo ja jakoś nie mogę uwierzyć że w pół roku można w domu zajeździć BD:hmm:
Miałem BD-ROM z wypożyczalni tak katowane że porysowane jak papierem ściernym ,w maśle ,dżemie ,miodzie i co tylko było na stole i nigdy się nie spotkałem żeby LG tego nie przeczytało(oczywiście po wytarciu i wyczyszczenie płyty )już nie wspomnę o BD-R które dużo bardziej są wrażliwe na uszkodzenia-a te też bez problemu porysowane czyta moje LG:) |
Właśnie o to chodzi, że płyta wizualnie wygląda ok. Praktycznie żadnych głębokich rys. Jedynie jakaś drobna ryska bardzo krótka i tyle. Sprawa wygląda właśnie tak, że tę samą płytę nową pół roku temu napęd odczytał bez problemu, natomiast po jakimś pół roku odczytuje do iluś tam procent np. do 50% i wywala błąd odczytu (mówimy o programie DVDFab). Fotkę umieszczę później.
|
Rysy na płytach widać najlepiej przy świetle żółtym, nie dziennym. Może tylko wydaje Ci się, że nie jest porysowana. Może od czasu ostatniego używania, jeszcze bardziej ją porysowałeś.
|
Na poniższych fotkach jest jedna i ta sama płyta. Proszę mi jeszcze powiedzieć jak się sprawa ma bo płyta jest bez problemu odtwarzana w stacjonarnym BD.
http://img18.imageshack.us/img18/7632/vi5g.jpg http://img543.imageshack.us/img543/8008/ypxx.jpg http://img203.imageshack.us/img203/4910/ejpq.jpg |
Na tych fotkach, to dobrze widać jedynie drzwi.
|
Ilość załączników: 2
Za słabe jakościowo zdjęcie.
Widać jedynie tę rysę o której napisałeś i raczej jest nielicha skoro ją widać. ;) Dla porównania zrobiłem zdjęcie Portala 2 (trzeba się też odpowiednio ustawić pod światło). Mam tam jedną dość sporą rysę i to w dość niefortunnym obszarze, a konsola dalej ją odczytuje (napęd PS3 ma średniej jakości laser z kiepską korekcją). Musiałbyś mieć głębsze te rysy. |
Ilość załączników: 1
Wytrzyj dokładnie płytę dobrą szmatką zwłaszcza rysę bo może masz tam coś zaklejone (bardzo dobrze się sprawdzają od optyka do okularów oczywiście czyste;)) a potem Scan Disc w NeroSpeedDisc:) i zobaczymy co się dzieje:)
Tak powinno to wygladać;) Załącznik 63217 DVDFab często wywala błędu odczytu czasami są związane z bugami w programie których występuje cała masa od kiedy tylko używam tego programu -w ustawieniach ustaw " ignoruj błędy odczytu"- i zobacz jak co się dzieje ,przetestuj parę różnych wersji i inne oprogramowanie do odczytu (AnyDVD itp itd) i wtedy zamelduj razem ze scanem z NeroSpeedDisc czy płyta uszkodzona czy nie:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:12. |