Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Szumienie w Toshibie A300 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/szumienie-toshibie-a300-92741/)

czaro80 24.09.2013 20:49

Szumienie w Toshibie A300

Laptop Toshiba A300,procesor:Intel(R)Pentium(R)Dual CPU T2390@1,86Ghz.Pamięć :2,99GB.
Wczoraj robiłem system z HDD Recovery (przywrócenie do stanu fabrycznego) i od tego czasu laptop szumi mi paskudnie.Niepotrzebne programiki które były na Recovery skasowałem -wyrzuciłem z systemu.Windows Update ciągle aktualizuje,nie wiem gdzie tkwi przyczyna jeszcze,bo "przed"- laptop pracował cicho i stabilnie,niektórzy piszą jak czytam w necie że to wina zainstalowanego oprogramowania Java,czy Adobe Flash Playera?czy Windows Update aż nie skończy wszystkich aktualizacji?

misiozol 24.09.2013 21:09

Jakie jest zuzycie procesora w menadzeze urzadzen moze wiatraczek chlodzenia tak wariuje bo sie przegrzewa zainstaluj speedfan i zapodaj screena z temperaturami , plyty cd/dvd w napedzie nie zostawiles przypadkiem ?

czaro80 24.09.2013 22:06

Sprawdziłem w menadzeże - CPU 48%-51%,sprawdziłem wydajność i wynik jest dobry.Płyty nie zostawiłem w napędzie.

misiozol 24.09.2013 22:18

heh... jaka jest temperatura procesora zainstaluj speedfan i napisz albo zapodaj screena .

czaro80 24.09.2013 23:10

Zainstalowałem speedfana,i tak : zużycie CPU do 2,9% , HD0=35C , Temp1 = 44C , Core 0= 47C, Core1 = 46C ( wszystko to waha się w granicach +- 1-2 .Laptop obecnie po przeczyszczeniu otworów wentylacyjnych szumi a raz jest cisza.

czaro80 25.09.2013 03:28

Chyba pozostaje mi wyczyszczenie kompa,tylko nie chcę rozkręcać bo nigdy nie robiłem tego i nie chcę coś zepsuć,jakie są sposoby na oczyszczenie z kurzu itp bez rozkręcania laptopa?dużo czytałem na ten temat i słyszałem,ale chcę się upewnić na Forum.

misiozol 25.09.2013 10:45

Ten model jest prosty , jeden rodzaj srubek i wszystko to prawie zatrzaski , jest cos takiego jak spreznone powietrze w puszce i dmuchasz nim w otwory wentylacyjne , ale nic nie
zastapi poczciwego rozebrania dokladnego wydmuchania wymiany pasty i thermal padow . swoja droga moze wiatraczek dogorywac na lozyskach i bedzie wpadal w wibracje i znacznie halasowal .

http://www.expressit.pl/wp-content/u...-powietrze.jpg

Berion 25.09.2013 12:52

Jak szumi, to znaczy że działa i jest obciążony. Musi tak być bo bez chłodzenia CPU/GPU by się sfajczyły.

Z biegiem lat, masa kurzu zbiera się w każdym z zakątków laptopa i ten przestaje sprawnie odprowadzać ciepło, a skoro tak to płyta główna, dostając informacje od czujników temperatury, mówi wiatrakowi: "jedziesz, jedziesz! bo się procki ugotują!". I laptop wyje. I tak jeszcze trochę (czasami lata, czasami miesiące) i wiatrak mówi, że "to nie amelinium tego nie pomalujesz" i ginie, jak w szoku pourazowym mobo nie zdąży wyłączyć sprzętu lub a Ty potem z uporem maniaka będziesz go chciał włączyć to czeka Ciebie zakup nowego. Ewentualnie chłodzenie przestanie być na tyle wydajne, że CPU/GPU pogubią nogi (jak masz je spawane na BGA, a teraz to chyba wszystkie takie są). Jeśli to więc wina kurzu, radzę Ci go rozebrać i usunąć cały zalegający syf. Najlepiej oddaj do serwisu. ;)

czaro80 25.09.2013 19:57

Laptop ten jest mi jeszcze potrzebny na 2 tyg,ale potem oddam do serwisu i mam nadzieje że nie pogorszą mi sprawy.Znam przypadek że również laptop Toshiba podobnie szumiał,wiatrak pracował na dużych obrotach itp,po oczyszczeniu sprężonym powietrzem,oraz odkurzaczem,laptop kumpla znów zaczął pracować cicho i bez problemów,dziwne nie?

misiozol 25.09.2013 20:53

Dziwne nie jest po prostu go wyczyscil ;)

czaro80 25.09.2013 21:20

No zgadzam się,wyczyścił jak opisałem tym sposobem,kolesiowi laptop taki sam model Toshiby po tym zabiegu znów działa cicho i bez problemów,ale dlaczego nie w moim przypadku? też dziś podobnie czyściłem,jest lepiej,ale jeszcze od czasu do czasu szum morski się pojawia,no i ta pasta-bo tego w taki sposób nie da się wymienić.Czytając instrukcję Toshiba pisze: w celu utrzymania komputera aby służył wiele lat należy czyścić otwory wentylacyjne odkurzaczem.

pali8 25.09.2013 21:41

Cytat:

Napisany przez czaro80 (Post 1261612)
Znam przypadek że również laptop Toshiba podobnie szumiał,wiatrak pracował na dużych obrotach itp,po oczyszczeniu sprężonym powietrzem,oraz odkurzaczem,laptop kumpla znów zaczął pracować cicho i bez problemów,dziwne nie?

A jaki miał Windows?

czaro80 25.09.2013 23:20

Vista

revolver0 26.09.2013 10:05

Może szumi bo wiatraczek jest w stanie agonalnym... Wymień na nowy albo go przesmaruj xD

czaro80 26.09.2013 10:29

Możliwe,tylko laptop był bardzo mało używany,i tak szybko by wiatraczek był do wymiany?dziś już gdy go włączyłem nie szumi tak jak w dzień rozpoczęcia temata..?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:16.