![]() |
Prośba o pomoc w wyborze nagrywarki: LG (który model) czy może Pioneer?
Witam.
Składam nowy zestaw komputerowy i chciałbym też dobrze wybrać nagrywarkę Blu-Ray. Głównie chodzi mi o oglądanie filmów Blu-Ray a mniej o nagrywanie. Natomiast najbardziej zależy mi na tym, żeby był to napęd, który posiada najlepszy odczyt płyt, które nazwijmy to nie są w najlepszym stanie i posiada najlepszą korekcję błędów (jeśli dobrze to określiłem). Dość dużo się naczytałem na tym forum i mój typ zamknął się w dwóch pozycjach: 1. Pioneer BDR-208EBK 2. LG BH16NS40 Wymieniłem LG jako drugą opcję ponieważ mam w tym przypadku kilka pytań. Mianowicie czym różnią się modele BH16NS40, BH16NS40RB, BH16NS40RBB ?? I który ewentualnie wybrać? Proszę o poradę, który model spełniałby najlepiej wyżej wymienione wymagania, a może polecacie coś jeszcze innego. :) |
Cytat:
Oba modele które wymieniłeś są udane -LG może troszkę lepszy odczyt i korekcja i zapis przy dużych prędkościach i M-DISC ale ogólnie LG i Pioneer godny polecenia:spoko: |
Cytat:
"ustawionym regionem BD" mam rozumieć, że chodzi o blokadę regionalną jak np. w konsolach, czyli, że najlepiej wziąć model RBB przeznaczony na Europę bo inaczej filmy przeznaczone na nasz rynek mogą nie działać ? Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, że skoro to są technicznie te same modele to dlaczego różnica w cenie między nimi jest około 70zł i co też dziwne patrząc na opis wynikało by z tego że model RBB nie obsługuje płyt CD a tylko RB posiada tę funkcję ??? Niestety muszę napisać 10 wiadomości, żeby wysłać bezpośredni link, a napisałem dopiero jedną także linki wklejam w tej niegodziwej postaci :( www . morele . net / lg-bh16ns40-rbb-548984 www . morele . net / lg-bh16ns40-rb-548983 |
Mam ten model, ale jak z korekcją to nie wiem. Rzadko używam i nie wkładam tam porysowanych płyt.
Region można chyba kilka razy zmienić (tak przynajmniej było kiedyś z DVD). Na stronie producenta masz specyfikacje. |
Cytat:
Na stronie LG jest jedynie opisany model BH16NS40, czyli żaden z tych wyżej wymienionych. |
Producent nie opisuje wszystkich wersji i oznaczeń w konkretnym modelu jak są mało znaczące -czasami sprzedawcy podają tylko główne oznaczenia a inni z nalepki kodowej lub specyfikacji z faktury. RBB oznacza Blu-Ray Black i cała tajemnica oznaczenia które wszyscy małpują i wstawiają w ofertach .
Czasami oznaczenie oznacza wersje opakowania np.BOX Napęd LG BH16NS40 jest już oficjalnie w polskiej dystrybucji i jak kupisz to na pewno już z regionem BD ustawionym na Europę.:) |
Cytat:
Zatem chyba wszystko mi się wyjaśniło i dzięki za pomoc :) |
Witam serdecznie bardzo proszę o pomoc przy wyborze nagrywarki , zastanawiam się nad :
PIONEER BDR-209EBK a Lg bh16ns40 rb . Nagrywarka głównie będzie służyć do nagrywania filmów BLU-RAY programem DVDFab . Przeglądając fora wyczytałem, że niby ten lg nie nagra w 5.1 a asus bw-16d1ht wspiera Dolby Digital and DTS HD w stosunku do LG BH16NS40 . Jednak nie wiem czy to prawda bo wydawało mi się że po prostu nagrywarka zgrywa dane zawarte na płycie więc i tu i tu jak zostało zgrane 5.1 to powinno być. Szczerze nie wiem jak to jest a szukam poprostu jak najlepszej nagrywarki , kupić raz a dobrze . Bardzo proszę o pomoc przy wyborze z góry dziękuję. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:22. |