![]() |
Cytat:
No nie wszyscy... niektórzy maja komercyjne płatne oprogramowanie bo wiedzą, że darmowe alternatywy nie zawsze się sprawdzają i czasem jednak lepiej wybrać rozwiązanie komercyjne i zaoszczędzić czas... |
Dałbym i 50. Nie ma konkurencji to distro. Tak jak np. Kali w pentestach (podobno, nie znam się ;)).
Zmieniłem trochę podejście bo w rzeczywistości panuje pretensjonalny "kutwizm". Wszyscy chcą wszystko za darmo i ciężko im pojąć że te impulsy elektryczne same się nie układają w ich Windowsy, gry czy nawet Linuksy. |
Byly takie zlote czasy gdy $9 to bylo 20 zl, ale to z siedem lat temu. :szczerb:
|
teraz chce 9$, jakieś 34 złote xD
|
Jakąś z 2014 roku, ale ta już była płatna (nawiązując do pytania z innego tematu). :P Nie bądź żyła, 20zł za takie distro to dobra cena. Na początku narzekałem, ale jak się tak zastanowić to naprawdę kupę pracy trzeba było w to włożyć (o rany, zgadzam się z M@X'em :D).
Natomiast to co mi się już bardzo nie podoba, że usunięto stare forum, a nowe jest otwarte tylko dla osób, które zakupiły... - - - Cytat:
|
Berionie jaką wersje Parted Magic używasz?
|
Berion, może warto zainteresowac się konkurencją w postaci Partition Wizard Home? :)
|
Cytat:
BTW Sformułowanie "pobierać opłaty" jest wysoce nietrafne. To jest wolny rynek, można coś sprzedawać czyli przedstawić ofertę a czy ktoś kupi to inna sprawa. Nie trzeba niczego "zlepiać", aby móc sprzedawać; można sprzedawać jedną niezmodyfikowaną "sztukę'. Cytat:
Większość znanych licencji open source nie ma takich obostrzeń. Stąd powstały np. licencje Creative Commons, dzięki którym możesz zakazać użytku komercyjnego. Nic też nie stoi na przeszkodzie napisać swoją licencję. Cytat:
|
W "innych miejscach" są wydania niestabilne/testowe i z "innych miejsc" nie mogę zweryfikować czy obraz jest oryginalny i czy ktoś nie postanowił przypadkiem zaszyć w środku jakiegoś gówna.
Zresztą jak mówiłem, to nie majątek i za ogrom pracy autorowi coś się należy. Nie podoba mi się tylko ten bezczelny sposób wyciągania tych pieniędzy. Co innego gdyby to były jego programy, a co innego jak to są programy społeczności. |
A szukales w "innych" miejscach, na pewno znajdziesz jeszcze bez oplaty ;)
|
@Pali
Proponujesz mi antyki, które są czasochłonne i niewystarczające (nie zrobię tym "wszystkiego czego potrzebuję" ;]). Ja potrzebuję wszechstronnych narzędzi, najlepiej z GUI - bo lubię i robi się różne rzeczy szybciej niż z CLI (skryptów nie piszę, więc łatwiej wyklikać). To nie majątek, ja zapłacę te 5 dolarów, ale pierwszy i ostatni raz. Nie podoba mi się taka polityka. |
To jak mozna pobierac oplaty za open source tylko dlatego ze sie zlepilo kilka do sztuki i trzeba dostaczyc kod i takie tam , to swiat staje na glowie :P a jak w licencji jest zaznaczone ze nie mozy byc oplata pobierana to co wtedy ?
|
Berion, używaj fdisk i gnu parted - zrobisz nimi wszystko i jeszcze więcej. KISS.
http://linux.die.net/man/8/fdisk http://linux.die.net/man/8/parted Cytat:
Cytat:
Nie potrzeba żadnych tricków. Nie ma wymogu własnego wkładu, modyfikacji. Po prostu można sprzedawać za dowolną cenę. Zależnie od licencji należy spełnić kilka warunków, np. dostarczenie kodu źródłowego, tekstu licencji itp a nabywca uzyskuje prawa w ograniczonym zakresie. |
Nie jest. Pobieram oplate za usluge polaczenia tego w jedna plyte i zrobienie menu zaznaczajac ze programy sa darmowe. Co mi zrobisz ;-)?
|
Z tego co mi wiadomo jesli wszystko jest open source to nie moze pobierac oplaty jest to nielegalne ;)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21. |