Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Parted Magic (https://forum.cdrinfo.pl/f113/parted-magic-92750/)

mgit 12.08.2015 23:46

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1333205)
Dałbym i 50. Nie ma konkurencji to distro. Tak jak np. Kali w pentestach (podobno, nie znam się ;)).

Zmieniłem trochę podejście bo w rzeczywistości panuje pretensjonalny "kutwizm". Wszyscy chcą wszystko za darmo i ciężko im pojąć że te impulsy elektryczne same się nie układają w ich Windowsy, gry czy nawet Linuksy.

No nie wszyscy... niektórzy maja komercyjne płatne oprogramowanie bo wiedzą, że darmowe alternatywy nie zawsze się sprawdzają i czasem jednak lepiej wybrać rozwiązanie komercyjne i zaoszczędzić czas...

Berion 12.08.2015 23:06

Dałbym i 50. Nie ma konkurencji to distro. Tak jak np. Kali w pentestach (podobno, nie znam się ;)).

Zmieniłem trochę podejście bo w rzeczywistości panuje pretensjonalny "kutwizm". Wszyscy chcą wszystko za darmo i ciężko im pojąć że te impulsy elektryczne same się nie układają w ich Windowsy, gry czy nawet Linuksy.

M@X 12.08.2015 22:29

Byly takie zlote czasy gdy $9 to bylo 20 zl, ale to z siedem lat temu. :szczerb:

revolver0 12.08.2015 22:25

teraz chce 9$, jakieś 34 złote xD

Berion 12.08.2015 22:14

Jakąś z 2014 roku, ale ta już była płatna (nawiązując do pytania z innego tematu). :P Nie bądź żyła, 20zł za takie distro to dobra cena. Na początku narzekałem, ale jak się tak zastanowić to naprawdę kupę pracy trzeba było w to włożyć (o rany, zgadzam się z M@X'em :D).

Natomiast to co mi się już bardzo nie podoba, że usunięto stare forum, a nowe jest otwarte tylko dla osób, które zakupiły...

- - -

Cytat:

Berion, może warto zainteresowac się konkurencją w postaci Partition Wizard Home?
PM to cały OS, a to jest tylko programem i tylko do zarządzania HDD, a sugerując się screenami działa w środowisku Windows (a więc wada bo wymaga sprawnego systemu). Dla mnie to za mało.

revolver0 12.08.2015 21:53

Berionie jaką wersje Parted Magic używasz?

Misiek4 01.10.2013 10:12

Berion, może warto zainteresowac się konkurencją w postaci Partition Wizard Home? :)

pali8 27.09.2013 14:24

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1261787)
To jak mozna pobierac oplaty za open source tylko dlatego ze sie zlepilo kilka do sztuki i trzeba dostaczyc kod i takie tam , to swiat staje na glowie :P

Uzasadnij stanowisko. Nie chcę domyślać się dlaczego twoim zdaniem "świat staje na głowie".

BTW

Sformułowanie "pobierać opłaty" jest wysoce nietrafne. To jest wolny rynek, można coś sprzedawać czyli przedstawić ofertę a czy ktoś kupi to inna sprawa.

Nie trzeba niczego "zlepiać", aby móc sprzedawać; można sprzedawać jedną niezmodyfikowaną "sztukę'.

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1261787)
a jak w licencji jest zaznaczone ze nie mozy byc oplata pobierana to co wtedy ?

Wtedy nie może być pobierana opłata, zgodnie z licencją (no i musi być licencja poprawnie sformułowana, aby nie nastąpił konflikt z prawem danego obszaru).

Większość znanych licencji open source nie ma takich obostrzeń. Stąd powstały np. licencje Creative Commons, dzięki którym możesz zakazać użytku komercyjnego.

Nic też nie stoi na przeszkodzie napisać swoją licencję.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1261788)
@Pali
Proponujesz mi antyki, które są czasochłonne i niewystarczające (nie zrobię tym "wszystkiego czego potrzebuję" ;]). Ja potrzebuję wszechstronnych narzędzi, najlepiej z GUI - bo lubię i robi się różne rzeczy szybciej niż z CLI (skryptów nie piszę, więc łatwiej wyklikać).

To nie majątek, ja zapłacę te 5 dolarów, ale pierwszy i ostatni raz. Nie podoba mi się taka polityka.

Kup Apple.

Berion 27.09.2013 11:14

W "innych miejscach" są wydania niestabilne/testowe i z "innych miejsc" nie mogę zweryfikować czy obraz jest oryginalny i czy ktoś nie postanowił przypadkiem zaszyć w środku jakiegoś gówna.

Zresztą jak mówiłem, to nie majątek i za ogrom pracy autorowi coś się należy. Nie podoba mi się tylko ten bezczelny sposób wyciągania tych pieniędzy. Co innego gdyby to były jego programy, a co innego jak to są programy społeczności.

misiozol 27.09.2013 10:31

A szukales w "innych" miejscach, na pewno znajdziesz jeszcze bez oplaty ;)

Berion 27.09.2013 10:27

@Pali
Proponujesz mi antyki, które są czasochłonne i niewystarczające (nie zrobię tym "wszystkiego czego potrzebuję" ;]). Ja potrzebuję wszechstronnych narzędzi, najlepiej z GUI - bo lubię i robi się różne rzeczy szybciej niż z CLI (skryptów nie piszę, więc łatwiej wyklikać).

To nie majątek, ja zapłacę te 5 dolarów, ale pierwszy i ostatni raz. Nie podoba mi się taka polityka.

misiozol 27.09.2013 10:10

To jak mozna pobierac oplaty za open source tylko dlatego ze sie zlepilo kilka do sztuki i trzeba dostaczyc kod i takie tam , to swiat staje na glowie :P a jak w licencji jest zaznaczone ze nie mozy byc oplata pobierana to co wtedy ?

pali8 27.09.2013 07:45

Berion, używaj fdisk i gnu parted - zrobisz nimi wszystko i jeszcze więcej. KISS.

http://linux.die.net/man/8/fdisk
http://linux.die.net/man/8/parted

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1261768)
Z tego co mi wiadomo jesli wszystko jest open source to nie moze pobierac oplaty jest to nielegalne ;)

Nie jest nielegalne, nie jest bezprawne, nie narusza niczyich praw.

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1261770)
Nie jest. Pobieram oplate za usluge polaczenia tego w jedna plyte i zrobienie menu zaznaczajac ze programy sa darmowe. Co mi zrobisz ;-)?

Mylisz się.

Nie potrzeba żadnych tricków. Nie ma wymogu własnego wkładu, modyfikacji.

Po prostu można sprzedawać za dowolną cenę. Zależnie od licencji należy spełnić kilka warunków, np. dostarczenie kodu źródłowego, tekstu licencji itp a nabywca uzyskuje prawa w ograniczonym zakresie.

M@X 26.09.2013 23:19

Nie jest. Pobieram oplate za usluge polaczenia tego w jedna plyte i zrobienie menu zaznaczajac ze programy sa darmowe. Co mi zrobisz ;-)?

misiozol 26.09.2013 22:41

Z tego co mi wiadomo jesli wszystko jest open source to nie moze pobierac oplaty jest to nielegalne ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:21.