Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Poziom mglistości języka (indeks FOG-PL) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/poziom-mglistosci-jezyka-indeks-fog-pl-92791/)

pali8 10.10.2013 13:08

Poziom mglistości języka (indeks FOG-PL)

Cytat:

Napisany przez Kogoro (Post 1261941)
Poproszę o cytat?
Ale źródłową wypowiedź Macierewicza, a nie przetworzoną przez Skoczylasa, zawierającą fragmenty wypowiedzi wyrwane z kontekstu. I to wcale nie są nowe treści. Choćby kwestia pracy wieży była badana bardzo dawno.
Skoczylas jako wiarygodne źródło wiedzy o PiSie? Hmmm...

FOG dla Twojego tekstu: 1-6 lat edukacji
DIAGNOZA: język zbyt prosty (szkoła podstawowa)

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1261889)
Pali, w aptece jest taki fajny syropek, Neospazmina się nazywa, łagodnie łagodzi spazmy.

FOG dla Twojego tekstu: 7-8 lat edukacji
DIAGNOZA: język zbyt prosty (gimnazjum)

Cytat:

Napisany przez pali8 (Post 1261938)
Jak się daleś im nabrać, to miej pretensje do siebie.
Mechanizm stary jak świat. Każdy ma swój krzyż: jeden kasiory nie ma, drugi ma ale hemoroidy, trzeciego żona zdradza, czwarty woli chłopaków itd itp Zawsze trudno się przyznać, że to samemu się wszystko spierdzieliło, lepiej zwalić na kogoś innego. Jarek wiedział, że na Żydów i Cyganów to się nie da, bo mu dadzą popalić i spadła mu z nieba katastrofa kaczyńska, przedtem cudownie podbudowana pomysłami typu dziadek z Wehrmachtu. No i zbiera po kraju wszystkich przegrywów, czym kto głupszy tym lepiej. Macierewicz to prawdopodobnie autentyczny wariat, ale co to kogo obchodzi czy udaje czy naprawdę. Jarek frukta zbiera, frustraci zadowoleni bo ich *****we życie to wina Tuska Putina i wszystko cacy.

FOG dla Twojego tekstu: 9-10 lat edukacji
DIAGNOZA: język zalecany w komunikacji publicznej (standard plain language)

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1261892)
łżesz jak pies Adachu drogi,
Macierewicz uznał pierwszego dnia istnienia swego zespołu,
że to był zamach, oczywiście rusko-tuski
i cała działalność jest temu podporządkowana,
nie ma żadnych innych hipotez.
Co inteligentniejsi posłowie pisu (Giżyński, Suski)
zauważyli to szaleństwo Antka,
niestety cynikowi-Jarkowi jest to na rękę

FOG dla Twojego tekstu: 13-17 lat edukacji
DIAGNOZA: język trudny (studia wyższe)

http://www.logios.pl/media/img/logo.png
http://www.logios.pl

Jarson 10.10.2013 13:31

FOG dla Twojego tekstu: 18-więcej lat edukacji
DIAGNOZA: język bardzo trudny

Więcej nie dałem rady (oczywiście nawet nie cytuję wprowadzonego tekstu, bo wiele wspólnego z sensem nie ma :D). Komu uda się więcej (jest jeszcze jeden poziom - 22+)?

pali8 10.10.2013 15:02

Na forum znajdź a nie wymyślasz.

Jeśli udostępnią API, to mógłby Bartez zrobić wtyczkę do postów.
Ja też bym mógł, ale raczej mnie nie będzie ;)

Jarson 10.10.2013 15:07

Na forum piszę językiem prostym i węzłowatym. Bez żadnych filozofii. Każdy to wie :taktak:

pali8 10.10.2013 15:33

Pozwólmy wypowiedzieć się innym. Nasze dwa powyższe posty wykazują zbytnią niedojrzałość. Wtyczka mogłaby to sprawdzać i blokować możliwość wypowiedzi.

M@X 11.10.2013 07:40

Tez sie zalapalem na 15-17 (licencjat). Fajna strona ogolnie.

Berion 11.10.2013 12:02

Cytat:

Co z darmowymi exploitami tego typu? Do niedawna tylko kilka osób na świecie takowe posiadało - niestety o public release nie mogło być mowy ze względu na wykorzystane Sony'owskie moduły i biblioteki. No właśnie - do niedawna, bowiem dzięki Jimmykaelkael scena homebrew wzbogaciła się o pierwszy, darmowy exploit BxEXEC, który w obecnej fazie rozwoju jest już całkowicie legalny.
FOG dla Twojego tekstu: 11-12 lat edukacji

DIAGNOZA: język dość trudny (matura)

:hmm:

pali8 11.10.2013 12:51

Automatem wrzuciłem po kilkadziesiąt losowych postów wybranych userów, przerobiłem za pomocą Pandas (polecam) i wyniki są zaskakująco powtarzalne.

Np. średnia postów Beriona wynosi właśnie tyle: język dość trudny (matura).

Najwyższą ma Zetoxa.

Ale całości nie publikuję, bo zrobiłem to po łebkach, wyniki mogą być mocno smoleńskie ;P

Berion 11.10.2013 14:04

Ja myślę, że to o kant tyłka można rozbić. Bo jak to może działać - pewnie podzielono słowa na grupy (slang, słowa powszechne, rzadkie, nie ma ich w sjp, archaizmy etc.) do tego algorytm sprawdza poprawną pisownię, mniej więcej szyk w zdaniu/styl. Jakieś tabelki z punktami adekwatnie do procentu występowania poszczególnych słów/błędów. I tyle, czar pryska.

Można ten automat oszukiwać. :) U mnie ocena jest zawyżona z powodu słów, których nie ma w słowniku i/lub które są przydzielone do grup słów, uznawanych przez ten algorytm jako specjalistyczne/niepowszechne (coś w ten deseń).

Ot taka zabawa.

Jarson 11.10.2013 14:33

Tu nie chodzi przede wszystkim o Twój poziom językowy, a o poziom jaki musi mieć czytelnik, by zrozumieć dobrze to, co napisałeś (choć oczywiście umiejętność stworzenia trudniejszego tekstu świadczy też o Twoich kompetencjach językowych).

Może być tak, że napiszesz "oszukany" tekst i wtedy nie zrozumie go nawet ktoś, kto uczył się dłużej niż to jest napisane w wyniku, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że ktoś kto uczył się krócej będzie miał problemy ze zrozumieniem.

Pewno, że zabawa, ale nawet ciekawa :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:02.