![]() |
Poziom mglistości języka (indeks FOG-PL)
Cytat:
DIAGNOZA: język zbyt prosty (szkoła podstawowa) Cytat:
DIAGNOZA: język zbyt prosty (gimnazjum) Cytat:
DIAGNOZA: język zalecany w komunikacji publicznej (standard plain language) Cytat:
DIAGNOZA: język trudny (studia wyższe) http://www.logios.pl/media/img/logo.png http://www.logios.pl |
FOG dla Twojego tekstu: 18-więcej lat edukacji
DIAGNOZA: język bardzo trudny Więcej nie dałem rady (oczywiście nawet nie cytuję wprowadzonego tekstu, bo wiele wspólnego z sensem nie ma :D). Komu uda się więcej (jest jeszcze jeden poziom - 22+)? |
Na forum znajdź a nie wymyślasz.
Jeśli udostępnią API, to mógłby Bartez zrobić wtyczkę do postów. Ja też bym mógł, ale raczej mnie nie będzie ;) |
Na forum piszę językiem prostym i węzłowatym. Bez żadnych filozofii. Każdy to wie :taktak:
|
Pozwólmy wypowiedzieć się innym. Nasze dwa powyższe posty wykazują zbytnią niedojrzałość. Wtyczka mogłaby to sprawdzać i blokować możliwość wypowiedzi.
|
Tez sie zalapalem na 15-17 (licencjat). Fajna strona ogolnie.
|
Cytat:
DIAGNOZA: język dość trudny (matura) :hmm: |
Automatem wrzuciłem po kilkadziesiąt losowych postów wybranych userów, przerobiłem za pomocą Pandas (polecam) i wyniki są zaskakująco powtarzalne.
Np. średnia postów Beriona wynosi właśnie tyle: język dość trudny (matura). Najwyższą ma Zetoxa. Ale całości nie publikuję, bo zrobiłem to po łebkach, wyniki mogą być mocno smoleńskie ;P |
Ja myślę, że to o kant tyłka można rozbić. Bo jak to może działać - pewnie podzielono słowa na grupy (slang, słowa powszechne, rzadkie, nie ma ich w sjp, archaizmy etc.) do tego algorytm sprawdza poprawną pisownię, mniej więcej szyk w zdaniu/styl. Jakieś tabelki z punktami adekwatnie do procentu występowania poszczególnych słów/błędów. I tyle, czar pryska.
Można ten automat oszukiwać. :) U mnie ocena jest zawyżona z powodu słów, których nie ma w słowniku i/lub które są przydzielone do grup słów, uznawanych przez ten algorytm jako specjalistyczne/niepowszechne (coś w ten deseń). Ot taka zabawa. |
Tu nie chodzi przede wszystkim o Twój poziom językowy, a o poziom jaki musi mieć czytelnik, by zrozumieć dobrze to, co napisałeś (choć oczywiście umiejętność stworzenia trudniejszego tekstu świadczy też o Twoich kompetencjach językowych).
Może być tak, że napiszesz "oszukany" tekst i wtedy nie zrozumie go nawet ktoś, kto uczył się dłużej niż to jest napisane w wyniku, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że ktoś kto uczył się krócej będzie miał problemy ze zrozumieniem. Pewno, że zabawa, ale nawet ciekawa :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:02. |