![]() |
I dupa, dzieki serdeczne za pomoc, ale ja juz mam dosc tego trupa skonczy jako zabawka dla dzieci :)
|
W fstab masz dysk jako "hda", co widać w komunikacie błędu? Bo mi się wydaje że tam jest "sda", ale zdjęcie jest niewyraźne.
Urządzenia muszą się zgadzać, w fstab musi być wpisane tak, jak urządzenie widzi linux. Ewentualnie możesz próbować zamontować root przez label (musisz nadać oczywiście ten label systemowi plików na partycji z ext2 ) - i przerobić fstab analogicznie do tego co wkleiłem wcześniej, zamiast "/dev/hda2" dać "LABEL=mylabel". Wtedy linux wyszuka daną partycję na wszystkich urządzeniach i sprawa sda/hda sama się rozwiąże. GRUBa może nie być, bo ten linux odpala się chyba spod windows, a poza tym skoro dobrnąłeś do tego miejsca to znaczy , że coś tam się jednak bootuje. |
Wiec tak tam jest gotowa paczka zobatrz na linka w pierwszej stronie , jako ze z linuxa jestem noga to wypakowalem je i skopiowalem na karte w linuxie menadzerem plikow . No kurcze uwierz mi ze sa te partycje co jak co ale to jeszcze potrafir zrobic gparted czy minitool partition .
fstab drugiego nie ma proc /proc proc defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/cf auto defaults,sync,noauto 0 0 /dev/hda2 / ext2 defaults 0 0 /dev/hda3 none swap sw 0 0 tmpfs /var/volatile tmpfs defaults 0 0 tmpfs /mnt/ram tmpfs defaults 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs mode=0777 0 0 devpts /dev/pts devpts defaults 0 0 |
Zrób jeszcze raz 3 partycje tak jak w opisie, daj jakiegoś screena z gparted że faktycznie takie są i komunikat błędu.
Na partycji ext2 powinieneś mieć pliki /etc/fstab i /boot/grub.cfg (tu nie jestem pewien poszukaj) je też wklej |
Ale ja zrobilem wszystko jak trzeba w/g opisu , 3 partycje fat 16 / ext2 / swap , i za cholere nie widzi , dla testow zrobilem jedna fat16 i wlasnie dostalem taki sam blad jak na zdjeciu wiec wywnioskowalem ze nie widzi 2 patrycji ext2 i za chelere nie wiem dlaczego :/
|
Jak masz jedna partycje zrobiona fat 16 to nic dziwnego że nie idzie.
Próbuje zbootować się z drugiej, więc musisz założyć dwie partycję, albo zmodyfikować pliki fstab oraz grub.cfg (i update-grub po tym), aby bootował się z pierwszej. Moim zdaniem znacznie łatwiej będzie Ci założyć dwie partycje, niż uczyć się gruba. Pierwszą możesz ustawić jako swap, bo to maleństwo nie ma dużo pamięci i na pewno się przyda. W dodatku nie wiem, czy linux uruchomi się z fat16, bo jest to system niekompatybilny z posix, nie ma uprawnień dostępu, flagi execute itd. Najbezpieczniej będzie dać ext2 albo jeżeli ten linuks jest nie starszy niż 2 lata - ext4 bez dziennika. Chyba że ten FAT16 jest celowo, aby WinCE tą partycję widziało. Tego nie wiem. PS. Windows nie umie partycjonować kart pamięci, będziesz potrzebować bardziej zaawansowanego narzędzia. |
Ja to bym chciał mieć tylko takie problemy. :P
Cytat:
Chyba, że chcesz działać z tą kąrtą na innym, normalnym PC. Wtedy najlepiej coś al'a Ubuntu, lub jak ja polecam do Twoich celów, PartedMagic. Nie musisz się znać na Linuksie. Większość rzeczy zrobisz "okienkowo", w podobny sposób co na Windows. |
Cytat:
|
Wiem juz na pewno ze partycja nie jest widziana z linuxem bo takim samym bledem dostaje jak mam tylko fat16 zrobiona jedna jedyna, chyba wezme mlotek i bede miec wiecej radosci bo mi styki zaczynaja isc chociaz mi ulzy :P
|
zaraz bedzie cos wiadomo sciagam linux zaraz go wrzuce na pena i bedzie wiadomo co jest
|
to podmontuj drugą partycję z dysku (karty pamięci?) i poszukaj tam /etc/fstab
Niestety nie wiem z czym się je ten ext2fsd :/ |
Tak tylko ze ja nie mam zadnego linuxa , a do podmontowania plikow uzywam ext2fsd , sciagam jakis linux zeby potestowac chyba ze mozesz zapodac linka do jakiegos z dzialajacym menadzerem plikow i gparted
|
chodzi mi o to żebyś wkleił zawartość pliku /etc/fstab
powinno być tam coś w rodzaju Kod:
# sprawdz czy partycja istnieje, co w niej jest i jaki ma system plików. Będziesz raczej potrzebować linuksa bo windows niestety nie bardzo sobie radzi z linuksowymi dyskami. |
Hehe dobre , a mozesz bardziej... no ten po ludzku bo linux+ja to katastrofa :spoko:
|
nie może zamontować roota, pokaż /etc/fstab na początek
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50. |