Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Zabytek PLMTOP HP620LX i postawienie na nim linuxa (https://forum.cdrinfo.pl/f113/zabytek-plmtop-hp620lx-postawienie-nim-linuxa-92888/)

misiozol 16.11.2013 13:04

I dupa, dzieki serdeczne za pomoc, ale ja juz mam dosc tego trupa skonczy jako zabawka dla dzieci :)

sobrus 15.11.2013 11:23

W fstab masz dysk jako "hda", co widać w komunikacie błędu? Bo mi się wydaje że tam jest "sda", ale zdjęcie jest niewyraźne.
Urządzenia muszą się zgadzać, w fstab musi być wpisane tak, jak urządzenie widzi linux.

Ewentualnie możesz próbować zamontować root przez label (musisz nadać oczywiście ten label systemowi plików na partycji z ext2 ) - i przerobić fstab analogicznie do tego co wkleiłem wcześniej, zamiast "/dev/hda2" dać "LABEL=mylabel".
Wtedy linux wyszuka daną partycję na wszystkich urządzeniach i sprawa sda/hda sama się rozwiąże.

GRUBa może nie być, bo ten linux odpala się chyba spod windows, a poza tym skoro dobrnąłeś do tego miejsca to znaczy , że coś tam się jednak bootuje.

misiozol 15.11.2013 10:39

Wiec tak tam jest gotowa paczka zobatrz na linka w pierwszej stronie , jako ze z linuxa jestem noga to wypakowalem je i skopiowalem na karte w linuxie menadzerem plikow . No kurcze uwierz mi ze sa te partycje co jak co ale to jeszcze potrafir zrobic gparted czy minitool partition .

fstab drugiego nie ma

proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda1 /mnt/cf auto defaults,sync,noauto 0 0
/dev/hda2 / ext2 defaults 0 0
/dev/hda3 none swap sw 0 0
tmpfs /var/volatile tmpfs defaults 0 0
tmpfs /mnt/ram tmpfs defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs mode=0777 0 0
devpts /dev/pts devpts defaults 0 0

sobrus 15.11.2013 10:25

Zrób jeszcze raz 3 partycje tak jak w opisie, daj jakiegoś screena z gparted że faktycznie takie są i komunikat błędu.

Na partycji ext2 powinieneś mieć pliki /etc/fstab i /boot/grub.cfg (tu nie jestem pewien poszukaj)

je też wklej

misiozol 15.11.2013 09:38

Ale ja zrobilem wszystko jak trzeba w/g opisu , 3 partycje fat 16 / ext2 / swap , i za cholere nie widzi , dla testow zrobilem jedna fat16 i wlasnie dostalem taki sam blad jak na zdjeciu wiec wywnioskowalem ze nie widzi 2 patrycji ext2 i za chelere nie wiem dlaczego :/

sobrus 15.11.2013 08:33

Jak masz jedna partycje zrobiona fat 16 to nic dziwnego że nie idzie.
Próbuje zbootować się z drugiej, więc musisz założyć dwie partycję, albo zmodyfikować pliki fstab oraz grub.cfg (i update-grub po tym), aby bootował się z pierwszej.

Moim zdaniem znacznie łatwiej będzie Ci założyć dwie partycje, niż uczyć się gruba.
Pierwszą możesz ustawić jako swap, bo to maleństwo nie ma dużo pamięci i na pewno się przyda.

W dodatku nie wiem, czy linux uruchomi się z fat16, bo jest to system niekompatybilny z posix, nie ma uprawnień dostępu, flagi execute itd.
Najbezpieczniej będzie dać ext2 albo jeżeli ten linuks jest nie starszy niż 2 lata - ext4 bez dziennika.
Chyba że ten FAT16 jest celowo, aby WinCE tą partycję widziało. Tego nie wiem.

PS. Windows nie umie partycjonować kart pamięci, będziesz potrzebować bardziej zaawansowanego narzędzia.

Berion 14.11.2013 23:57

Ja to bym chciał mieć tylko takie problemy. :P

Cytat:

zaraz bedzie cos wiadomo sciagam linux zaraz go wrzuce na pena i bedzie wiadomo co jest
Aha, ale jaki. Musisz szukać jakiegoś distro ze starym kernelem w którym są jeszcze sterowniki do tego zabytku i jakimś lekkim środowiskiem graficznym jeśli nie chcesz z palca nic robić.

Chyba, że chcesz działać z tą kąrtą na innym, normalnym PC. Wtedy najlepiej coś al'a Ubuntu, lub jak ja polecam do Twoich celów, PartedMagic.

Nie musisz się znać na Linuksie. Większość rzeczy zrobisz "okienkowo", w podobny sposób co na Windows.

Patrix 14.11.2013 22:56

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1265986)
Wiem juz na pewno ze partycja nie jest widziana z linuxem bo takim samym bledem dostaje jak mam tylko fat16 zrobiona jedna jedyna, chyba wezme mlotek i bede miec wiecej radosci bo mi styki zaczynaja isc chociaz mi ulzy :P

Masz próbkę codzienności człowieka od IT ;)

misiozol 14.11.2013 22:53

Wiem juz na pewno ze partycja nie jest widziana z linuxem bo takim samym bledem dostaje jak mam tylko fat16 zrobiona jedna jedyna, chyba wezme mlotek i bede miec wiecej radosci bo mi styki zaczynaja isc chociaz mi ulzy :P

misiozol 14.11.2013 19:46

zaraz bedzie cos wiadomo sciagam linux zaraz go wrzuce na pena i bedzie wiadomo co jest

sobrus 14.11.2013 19:40

to podmontuj drugą partycję z dysku (karty pamięci?) i poszukaj tam /etc/fstab
Niestety nie wiem z czym się je ten ext2fsd :/

misiozol 14.11.2013 19:36

Tak tylko ze ja nie mam zadnego linuxa , a do podmontowania plikow uzywam ext2fsd , sciagam jakis linux zeby potestowac chyba ze mozesz zapodac linka do jakiegos z dzialajacym menadzerem plikow i gparted

sobrus 14.11.2013 19:32

chodzi mi o to żebyś wkleił zawartość pliku /etc/fstab
powinno być tam coś w rodzaju

Kod:

#
# /etc/fstab: static file system information
#
# <file system>        <dir>        <type>        <options>        <dump>        <pass>
proc        /proc        proc        defaults        0        0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=0777,size=3G 0 0

LABEL=ASwap        swap                swap        sw        0        0
LABEL=ARoot        /                ext4        async,nodiratime,noatime,ordered,discard 0 1

wyżej coś widze jest o błędzie przy otworzeniu sda2, wygląda na to że chodzi o drugą partycję na dysku.
sprawdz czy partycja istnieje, co w niej jest i jaki ma system plików.
Będziesz raczej potrzebować linuksa bo windows niestety nie bardzo sobie radzi z linuksowymi dyskami.

misiozol 14.11.2013 19:24

Hehe dobre , a mozesz bardziej... no ten po ludzku bo linux+ja to katastrofa :spoko:

sobrus 14.11.2013 19:16

nie może zamontować roota, pokaż /etc/fstab na początek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50.