![]() |
Przechowowywanie płyt CD/DVD
Na początek chciałbym się przywitać - wszak "jestem tu nowy" :).
Pewnie większa część tego forum(a może nawet wszyscy) mają posiada zasoby nagranych płyt CD/DVD liczonych w setkach (lub tysiącach:rotfl:). Tak duża liczba nośników optycznych sprawia, że trudno nad nimi zapanować. W związku z tym moje pytanie, jak przechowujecie swoje płytki? W jaki sposób je przechowywać, by były najbezpieczniejsze? Ja mam taki system, że płyty leżą w takich etui z materiału z zamkiem. Wkładki na płyty są ponumerowane, a na początku w wewnętrznej stronie naklejona jest kartka ze spisem tytułów i numerami, które odpowiadają numerom na wkładkach. A Wy jakie macie sposoby? |
Witam.
Ja mam kilka. Setki miałem jak nagrywałem pirackie kopie, ale to było dawno i nieprawda. ;) W ciemnicy trzymaj, czyli np. szafce, szufladzie, gdzieś dokąd nie dochodzi UV. W temperaturze pokojowej i suchym środowisku. To wszystko co możesz zrobić. Twój sposób jest ok. |
Etui. Najlepszy sposób. Niektóre DVD mają 6-7 lat i dzięki takiemu przechowywaniu nie sprawiają problemów w odczycie.
|
boxy z dobrej jakości kopertami też są ok,
|
A jeśli nie brać po uwagę gabarytów, to pudełka w takich jak sprzedawano filmy DVD są odpowiednie do przechowywania płyt?
|
Wszędzie tam gdzie jest sucho, ciemno i panuje temperatura pokojowa. Więc równie dobrze możesz położyć na środku pokoju na dywanie i zabić okna deskami. :)
|
Dla leniwych czarne płyty;) ( czarna powłoką ochronna- redukuje długość fal świetlnych oraz długość promieniowania UV )
http://allegro.pl/cd-r-fuji-photo-ar...965849797.html |
Jemu są potrzebne CD-R do PSX, a czarne się do tego nie nadają (ciężko idzie odczyt z takich płyt i osłabia się laser - co trochę przeczy zdrowemu rozsądkowi, ale tak jest).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:15. |