Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Okami PL i OPL 0.9.2 (SMB) (https://forum.cdrinfo.pl/f104/okami-pl-opl-0-9-2-smb-92967/)

Bartek^ 03.12.2013 15:51

Okami PL i OPL 0.9.2 (SMB)
 
Witam,

Zrzuciłem z płyty obraz gry Okami (SLES_544.39) i zainstalowałem łatkę spolszczającą 1.0c z oficjalnej strony tłumaczenia. Grę chcę uruchomić przez Open Ps2 Loader 0.9.2 z GSM (nie zmieniałem żadnego z trybów w OPL, GSM wyłączone) przez sieć. I tu zaczynają się schody. Gra nie chce się załadować. Pisząc obrazowo "zawiesza się na jasnym, fioletowym ekranie".
Obraz niepatchowany uruchamia się bez problemów. Inne gry też.
W trakcie procesu wgrywania łatki zauważyłem, że pojawia się komunikat, który zaznaczyłem kolorem czerwonym na zrzucie ekranu: http://zapodaj.net/cd7ea772f6840.jpg.html
Jak temu zaradzić?

Pozdrawiam,

Bartek

Berion 03.12.2013 17:13

To było tak dawno, że już nie pamiętam co konkretnie robił ffmpeg (zajmował się outro).
Nie wiem czy też ffgriever implementował do patchera jakiś walidator czy tylko czekał na zakończenie prac ffmpeg.

A spróbuj patchować obraz który nie leży w ścieżce ze spacją, to samo tyczy się lokalizacji patchera, który odpal z prawami administratora. Oczywiście czysty obraz, nie ten już grzebany.

Z tego co kojarzę, to Okami PL odpalał OPL 0.7 i ktoś raportował że i 0.8. Spróbuj może najpierw tych wersji. Ewentualnie konfliktowe są łaty IGR i/lub GSM/WideScreen w OPL.

Bartek^ 05.12.2013 16:59

Zastosowałem się do wszystkich rad, ale dalej to samo. Starsza wersja OPL (0.8),uprawnienia administratora, ścieżki, nazwy folderów bez spacji i nic. Z ciekawości sprawdziłem na obrazie Okami z sieci i... nic z tą różnicą, że gra zawiesza się na "białym ekranie".
W najbliższym czasie popytam na grapopolsku. Forum ściśle związane z tłumaczeniami więc może ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu.
Dzięki za zainteresowanie. :-)

Pozdrawiam,

Bartek

Berion 05.12.2013 18:17

Czy zastosowałeś się do rady odnośnie wyłączenia IGR itp. łat? To w sumie najważniejsze dlatego się upewniam. ;]

A youkai of love 05.12.2013 19:53

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1268124)
Czy zastosowałeś się do rady odnośnie wyłączenia IGR itp. łat? To w sumie najważniejsze dlatego się upewniam. ;]

IGR nie ma nic do rzeczy (tak mi się wydaje bo to samo jest z wyłączonym) - z HDD też nie działa - tzn włącza się do intra gdzie wypisaliście kto robił spolszczenie, a po włączeniu mode7 albo mode2 wywala czerwony ekran po naciśnięciu start.

Bartek^ 05.12.2013 20:47

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1268124)
Czy zastosowałeś się do rady odnośnie wyłączenia IGR itp. łat? To w sumie najważniejsze dlatego się upewniam. ;]

Tak. Próbowałem zmiany ustawień w Mode 6, 7 i 2 w różnych konfiguracjach na obu obrazach. Juto potraktuję obraz ESRem i wypalę na fizycznym nośniku. Skoro nie mogę zagrać przez SMB w ojczystym języku to spróbuję z płyty. Ta sprawa zaczyna mi grać na ambicji. ;-)

A youkai of love 05.12.2013 21:01

Jak do czegoś dojdę to dam Ci znać, bo uwielbiam kombinować z takimi rzeczami XD. Na wersji OPL 0.8 działa bez żadnych modów i z HDD i SMB.

Berion 06.12.2013 00:35

Dałem znać ffgrieverowi, może znajdzie czas aby zajrzeć i odpisać.

Być może OPL v0.9 ma problemy z wykonywalnymi odpalającymi inne wykonywalne. Zgaduję.

Napisałeś że OPL 0.8 Ci nie odpala, Haker120 twierdzi że odpala. Sugeruje to że coś jest nie tak po Twojej stronie (być może przez SMB tylko nie działa). ;)

Cytat:

IGR nie ma nic do rzeczy
Ma ponieważ to są dodatkowe hooki. ;] Może nie mieć akuraat w tym przypadku, ale generalnie jak są problemy z grami to trzeba odpalać najpierw z możliwie jak najmniejszą liczbą hacków i loaderów po drodze.

A youkai of love 06.12.2013 10:09

No i na taką odpowiedź liczyłem Berionie, a co do SMB wczoraj dokładnie sprawdziłem i działa na pewno, i też czekam na jakieś info bo muszę tą jedną grę odpalać HDL'em albo wspomnianym OPL 0.8 XD.

A youkai of love 06.12.2013 12:13

Pomyłka - działa tylko z HDD na wersji 0.8, sorry za wprowadzenie w błąd, byłem zaspany (bo sprawdzałem w nocy) a teraz sprawdziłem na spokojnie i po SMB black screen.

Bartek^ 06.12.2013 21:15

Sprawdziłem dziś możliwość uruchomienia z USB przez OPL 0.9.2. Postęp w porównaniu do SMB jest taki, że pojawia się intro grupy. Potem znów to samo.
Wypaliłem spolszczony i przygotowany pod ESR obraz na płytce i... działa. :-) Nie jest to może rozwiązanie dla mnie idealne, ale trudno - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Wychodzi więc na to, że OPL 0.9.2 jest niekompatybilny ze spolonizowaną wersją. Szkoda, bo wygoda grania jest większa niżeli z płyty.

A youkai of love 06.12.2013 21:25

Jak chcesz z USB sprawdź na OPL 0.8, głowy nie dam ale powinno działać, skoro przez USB masz takie same objawy jak ja z HDD też na 0.9.2.

Bartek^ 07.12.2013 10:17

Cytat:

Napisany przez Haker120 (Post 1268246)
Jak chcesz z USB sprawdź na OPL 0.8, głowy nie dam ale powinno działać, skoro przez USB masz takie same objawy jak ja z HDD też na 0.9.2.

Z USB jest za dużo kombinowania. Poza tym sformatowałem już pendrive i wgrałem zestaw emulatorów z romami. :>

A youkai of love 07.12.2013 10:37

Jak tam chcesz, dlatego polowałem na fata z NA i nie mam tego typu problemów, a że do różnych gier mam różne loadery - to mi w cale nie przeszkadza, a jak chcesz to specjalnie dla ciebie przetestuje Okami PL z USB :).

A youkai of love 07.12.2013 13:30

Sprawdziłem - działa tylko z USB/HDD a z SMB nie daje rady, tylko na OPL 0.8 więc jak chcesz możesz śmiało wrzucać na USB XD.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.