![]() |
Cytat:
|
Jeżeli wkładasz dwie różne kości pamięci to system i tak dopasuje się
(tzn.obniży ogólną prędkość pamięci) do pamięci wolniejszej,tyle wiem... |
Nic nie jest proste. Najlepiej by było aby kość 133MHz poszła na 2 cykle. Jeżeli jednak nie są to pamięci markowe a NO NAME to raczej masz marne szanse. Ja mam szczęście: pamięci NO NAME i chodzą na 2 cykle.
Wchodzisz w nowy temat: "Tuning BIOSu", "optymalizacja BIOSu" itp. Jest cały szereg mniej czy bardziej fachowej literatury na stronach www.podkrecanie.sky (tabela z zależnościami MHz, cykli i szybkości pamięci), www.frazpc.pl (niezgadzam sie z tym co tam napisali) i inne. Kiedyś był świetny artykuł na \\benchmark.pl (tłumaczony z angielskiego na polski), wytłumaczone, uzasadnione i przekonywujące - może uda Ci się go znaleźć. Musisz sprawdzić to empirycznie, zasada jest prosta: im mniejsze wartości tym bardziej agresywnie ustawienia pamięci. W którymś momencie komputer zacznie Ci się wieszać (bądź nie). I to jest ten moment a porady postowiczów to są tylko porady. 8) |
Rozumiem ,ze jak uzyje tylko kosci 133mhz ,ktora wykonuje 3 cykle komp bedzie dzialal szybciej (gry,wingroza,progsy) , niz gdybym polaczyl kosc 100mhz (2 cykle) i 133mhz pomimo ze byloby wiecej megabajtow ramu.Dobrze mysle??? Jezeli dobrze to napisz tak jezeli zle to wyjasnij dlaczego
|
Cytat:
Ten komentarz z cachem jest zupelnie niepotrzebny. Natomiast jak stwierdzi ktora to kosc jest szybsza? Jak pisalem wyzej nie megaherce maja tutaj znaczenie, ale cykle taktowania. Co do komentarzy radze spojrzec we wlasne lustro, filozofii komputerowych ktore tutaj sie roja jest mnostwo. pozdrawiam |
Cytat:
Sorry, nie komentuj bezmyślnie. A jak już to uzasadnij. Posty mają przede wszystkim znaczenie dydaktyczne - ludziom nie chce się szukać po literaturze więc piszą posty, teraz mamy czas Internetu! 8) |
Cytat:
Przede wszystkim podal ze ma celerona ktory i tak pracuje w 66 MHz, nawet jesli uda mu sie go podrecic do 100 MHz to bedzie najwyzszy tryb praxcy dla pamieci... nie megacherce maja tutaj znaczenie ale cykle pracy tych kosci, zazwyczaj bywalo tak ze "setki" pracowaly w dwoch cyklach a "sto trzydziestki trojki" w 3 cyklach, to sie moze gryzc i to wlasnie moze obnizyc wydajnosc systemu, o ile nawet prowadzic do zawieszen systemu... rada dla Ciebie, zostaw tylko kosc 256 MB RAM, to i tak duzo, a te dodatkowe 64 MB RAM pozostaw sobie w szufladzie :) pozdrawiam:) |
Nie należy łączyć kości o różnych MHz. Cała pamięć będzie Ci chodzić z szybkością wolniejszej kości. Nie będziesz też mógł ustawiać agresywnych parametrów dla pamięci w BIOSie (wolniejsza kość nie wytrzyma).
Wogóle należych unikać mieszania różnych pamięci. W bankach powinny być takie same kości (tzn. ten sam producent,te same parametry, TA SAMA SERIA!) - inaczej będą mniejsze lub większe problemy a o pdkręcaniu pamięci możesz zapomnieć raz na zawsze. TIP: sprzedaj wolniejszą kość. TIP: lepiej mieć jedną dużą kość niż kilka mniejszych - kupowanie pamięci na raty nie jest dobrym pomysłem, choć czasem koniecznością. 8) |
Cytat:
|
To napisz, jaki chipset siedzi w tej płycie głównej albo chociaż jaki procesor.
|
Cytat:
Ja teraz jestem na wakacjach i nie mam dostepu do kompa ,ale wiem jedynie ze bios jest firmy phoenix ,ale to chyba wam nic nie powie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Najpierw podaj nazwe plyty glownej.Mysle ze 2-letnia plyta glowna bedzie obsugiwac szynke 133MHz.Objawami problemow z kompatybilnoscia opisal juz Laser czyli m.in. wieszanie sie kompa.
|
Cytat:
Dzieki laser!!:) Mam nadzieje ze wszystko pojdzie ok. Mam jeszcze jedno pytanko z tej dziedziny : Czy jesli plyta glowna ma dwa latka to moze nie obslugiwac pamieci 133mhz , czy jest taka mozliwosc?Chodzi o to ze ja sie zupelnie nie orientuje z tymi zegarami pamieci.Moze ktos z was objasni mi tajemnice zegarow pamieci?do czego one sa ? jakie problemy moga byc z kompatybilnoscia?:( |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:24. |