![]() |
Dwie karty graficzne !?!
Cześć.
Mam karte graficzną zintegrowaną na płycie głównej ( 8 Megową ATI) i mam zamiar dokupić nowego GeForca ( MX 400, 64 MB, 128 bit). I teraz pytanie. Czy jeśli dokupie GeForca to ta karta zintegrowana nie będzie wykorzystywana i stanie się bezużyteczna czy może będą działać obie czy też może będą działać tak jakby razem połączone ( tzn. 8MB + 64MB = 72 MB ) A pozatym to co sądzicie o tym GeForce?? Jego cena to ok. 206 zł Pzdr. |
Kartę zintegrowaną możesz wyłączyć w BIOS'ie. Nie ma czegoś takiego, że "będą działać tak jakby razem połączone ( tzn. 8MB + 64MB = 72 MB )". Jeśli chcesz, możesz zagonić dwie karty do pracy na dwóch monitorach (każda po jednym), ale jeśli nie zamierzasz tego robić, to karta zintegrowana stanie się bezużyteczna.
Pytasz o opinie - przyrost mocy w stosunku do karty ATI będzię ogromny, ale GeForce 2 MX jest już nieco leciwą kartą, nie nadaje się zbytnio do wyświetlania szybkiej grafiki 3D (gry), a chyba o to Ci przecież chodzi (bo po co GeForce do np. prac biurowych?)? Zakładając, że owa karta ma być do gier 3D, powienineś zakupić min. GF2 Titanium, jest niewiele droższą kartą, a o wiele lepszą. Jeżeli jednak pieniądze nie stanowią dla Ciebie większego problemu, wybór jest prosty - GF-4 Ti 4600 albo Matrox Parhelia 512. |
tjaaa... każdy by chciał mieć taką kartę, szkoda, że ceny są o jedno zero za długie :(
|
Re: Dwie karty graficzne !?!
Tak Matrox Parhelia - ponad 2.000 PLN :(
Ale co nowe to drogie. Chyba ma już AGP 8x. Jest szybsza i lepsza od najszybszego GeForce 4!!! Ale jest niewiele płyt z AGP 8x, a jak dobrze czytałem gdzieś kiedyś to tylko ECS taką zrobił... |
z AGP 8X jest także Soltek 85ERV Via P4X400.
|
Zamiast GeForce MX 400 Polecam Kyro 2. Zaleznie od tego jaki masz procek bedzie troche do nawet 50% szybsza od MXa. Tyle ze to karta bardzo zalezna od proca wiec szybsza od MX bedzie powiedzmy od Athlona 800 i podobnych. Na 1.7+ za przeproszeniem rozpieprza pelne wersje Geforce2 ;-DD No i ta jakosc TVoutu, Nvidia sie nawet nie zbliza hehehe
Nie wiem ile teraz dokladnie ta karta kosztowala ja kupilem ja za 260 zl (pare miesiecy temu). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52. |