![]() |
Czym zablokować komputer?
Potrzebuje programik którym mógłbym zablokować komputer (klawiatura, myszka i przyciski power oraz reset), podczas jego pracy, tak żeby małe dziecko mogło sobie naciskać i nic się nie działo.
Możecie coś polecić. Z góry dzięki. |
Działanie przycisku POWER możesz ustawić w ustawieniach zasilania (systemy windows) choć chyba przytrzymanie go przez minimum 3s i tak wyłączy komputer, RESET to najlepiej odłączyć od płyty bo na niego raczej nie znajdziesz innego sposobu...
http://interjak.pl/2011/10/03/uwaga-...ami-i-dziecmi/ |
Mniemam, że komp stoi na podłodze. Jak masz nad nim jakieś biurko z szafką i Ci go nie bardzo szkoda, a buda wejdzie do niej, to wytnij w ściance od tyłu dziurę na wielki fan wolnoobrotowy, a w :podłodze z przodu drugą dziurę, nie będzie widać, do tego zasilaczyk na 12 V, albo z płyty głównej wziąć. ;). Zapięcia do szafek, co ich szczylniutki rozgryźć nie mogą są ogólnodostępne.
|
@gallus dzięki za linka. Zainstalowałem sobie Kid-key-Lock. O takie coś mi mniej więcej chodzi. Niestety nie blokuje on otwierania napędu CD i przycisków POWER i RESET. POWER co prawda mam już ustawiony odpowiednio. Co do RESETU, to chyba wyciągnę go z obudowy i wyprowadzę na tylną ściankę.
@ed hunter dokładnie, komp stoi na podłodze, niestety nie mam żadnej szafki itp. |
Nie kombinuj z obudową - odłącz go po prostu, przytrzymując POWER możesz przecież też wykonać restart ;) a za jakiś czas jak szkrab podrośnie podłączysz i po problemie...
|
Cytat:
Obecnie mam tak ustawione, że po naciśnięciu nic się nie dzieje, ale jak przytrzymam go dłużej do komp się wyłącza. Chyba, że o taki Ci reset chodzi? ;) |
O taki... :)
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:54. |