Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Systemy operacyjne i aplikacje (https://forum.cdrinfo.pl/f124/)
-   -   Chilltris (https://forum.cdrinfo.pl/f124/chilltris-93085/)

Berion 04.01.2014 19:51

Chilltris

Ilość załączników: 5
Mam nadzieję że nie obrazicie się za reklamę mojego mini studio dev i swojej pierwszej wydanej aplikacji "po jasnej stronie mocy". :D

Chilltris to gra o zrzucaniu klocków i układaniu z nich linii. To co wyróżnia ją od innych gier tego typu to przede wszystkim pole działania rozszerzone na cały ekran telefonu i sterowanie oparte na gestach, a nie wirtualnych przyciskach. Każdy z czterech poziomów posiada też warstwy które przesłaniają ekran (np. liście, chabazie) i reagują na czujnik grawitacji (można to wszystko wyłączyć w opcjach jeśli kogoś nadto rozprasza). Gracz może też wczytać ze swojego telefonu dowolne zdjęcie, które posłuży za tło, a nawet własną muzykę odgrywaną w tle jeśli komuś nie spodoba się utwór Tara Putry. Można użyć też obrazu z przedniej lub tylnej kamery (niestety przełączanie surfaceview nie działa poprawnie na wszystkich telefonach, zeszło się nam nad tym sporo czasu, ale nie udało się uzyskać 100% kompatybilności ze wszystkimi kamerami).

Gra jest zarówno w języku polskim jak i angielskim. Domyślnie język ustawia się względem ustawionego w systemie.

Sam charakter gry jest lekki i raczej niezobowiązujący. Zrezygnowaliśmy więc z systemu punktów na rzecz systemu rewardsów (otrzymywanych za wykonanie określonych zadań). Wszystkie są proste, do zrobienia w jeden wieczór i oczywiście nieobowiązkowe.

Uprawnienia:
Całkiem sporo i proszę się nie przerażać. Niektóre wymusza system reklam, inne są uzależnione od funkcji gry (np. dostęp do kamery po to aby można było użyć jej w grze - no ale to mam nadzieję logiczne).

Wsparcie:
Jeśli podoba się Wam program i chcecie wesprzeć autorów zbierających na jabłka ;] to proszę nie blokować reklam, a nawet czasem w nie łupnąć. Za jakiś czas będzie też wersja płatna, więc jeśli ktoś nie znosi reklam będzie mógł przysłużyć się ludzkości pozbywając kilku złotych z wirtualnego portfela i w taki sposób. Było by też super jakbyście zostawili opinię i ocenę gry w sklepie.

Aplikacja dostępna póki co tylko w Google Play i tylko w wersji darmowej:
https://play.google.com/store/apps/d...onia.chilltris

PS: Prosiłbym też o raportowanie na których telefonach działa obraz z kamery. Na Samsung Galaxy GIO jest czarny ekran. Działa na Sony Xperii J, HTC Desire Z i Samsung Galaxy S2.

M@X 04.01.2014 21:01

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1271722)
Jeśli podoba się Wam program i chcecie wesprzeć autorów zbierających na jabłka ;]

Chetnie wspomoge, ale nie mam i mial nie bede tego robo-zielonego dziadostwa :-P.

Podaj na PW numer konta (albo nawet i tu) to cos przeleje - cel wspomniany w cytacie jest szczytny :-)!

gallus 04.01.2014 23:43

Chciałem sprawdzić czy działają te kamery na Xperii P, ale napotkałem problem - gdzie je włączyć? oraz nie mogę zatrzymać gry przytrzymuję palucha u góry ekranu i przesuwam na dół ale nie działa... :P

Berion 05.01.2014 00:11

@ M@X
O, dzięki! Planujemy jeszcze założyć firmowego paypala i podpiąć pod to donate.

@ Gallus
Kamera powinna być do wyboru w menu z resztą poziomów, Samouczka i zdjęć. Ikonka kółka z taśmą. Jeśli gra nie wykryje kamery tylnej i/lub przedniej to nie pokazuje tej "karty", ale nie spotkaliśmy się jeszcze z sytuacją w której nie wykrywa kamery, którą widzi Android.

Może za długo trzymasz? Smyrnąć trzeba. Tak jakbyś chciał wywołać centrum powiadomień. Na przykład na Samsung Galaxy S3 razem z pauzą się ono wysuwa (diabli wiedzą czemu, pewnie tak działa tam launcher samsungowy, który olewa naszą blokadę).

gallus 05.01.2014 00:24

Wszystko opanowane - faktycznie wystarczy "smyrnąć", a kamery działają obydwie :)

Berion 05.01.2014 00:31

Ufff :czar:

Reetou 05.01.2014 11:20

;)

Nexus 7 - działają obie kamery. Mam jednak drobne problemy ze sterowaniem: żeby przesunąć klocek na skraj ekranu muszę kilka razy przeciągnąć przez ekran, a jak klocki lecą trochę szybciej jest to trudne. W menu pauzy dałbym możliwość powrotu do menu głównego, a sam sposób wywołania menu pauzy w kitkacie ściąga też systemowego bara, co nie jest IMO fortunnym wyborem sposobu.

misiozol 05.01.2014 12:06

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1271765)
Ufff :czar:

Jakie Ufff a na inne platformy , kurcze ja tu mam symbian i dobrze mi z nim prosty poczciwy dziadek a taka fajna aplikacja sie marnuje bedac tylko na androida co prawda do noki sklepu juz nie wrzucisz ale mozna by pobrac z innego linku :D

Berion 05.01.2014 13:23

@Reetou
Ten systemowy bar powinien być zablokowany, czyli nigdy nie pojawiać się i nie być możliwym do wywołania podczas działania gry. Jeśli dzieje się inaczej to jest to błąd w implementacji po naszej stronie i/lub działania launchera (w KitKacie Google chyba zmieniło na jakiś nowy, ale na razie nie mamy nic na co można by to wgrać i przetestować).

Jeśli chodzi o przesuwanie to dodamy w opcjach czułość na suwaku albo kilka predefiniowanych jak przy np. prędkości opadania.

@Misiozol
Za mało klientów docelowych. Na Androidzie będzie bardzo trudno na tym zarobić (większość osób nigdy nie włącza internetu albo od razu przepuszcza to przez patcher który usuwa reklamy :|), a co dopiero na Symbianie. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Widzisz, nie robimy tego dla samej zabawy, chcielibyśmy tak zarabiać pieniądze. ;)

misiozol 05.01.2014 14:27

Wlasnie w bledzie jestes ludzie majacy symbian sa zblizona grupa docelowa jak (nie wierze ze to pisze ) produkty apple , nie ma tam syfu jak na android , aplikacje sa w miare sprawdzane i jest to gropa docelowa ktora posiada kase co najwazniejsze , sa nowe telefony ktore kosztuja krocie i nikt nie pakuje tam syfu ;) , ale fakt grupa sie kurczy po tym jak M$ wykupil nokie szkoda wskazany marsz pogrzebowy a nie mendelsona z polaczenia i zaslubin partnerow w tym momencie .

Odnosnie zarabiana kasy to ciezko bedzie przebic sie aplikacja w oceanie innych , mozecie utonac w darmowych aplikacjach napisanych przez pasjonatow ;)

Berion 05.01.2014 14:42

Nasza też jest darmowa. ;) Monetyzacja z reklam. Tak przynajmniej pokazują statystyki, mało kto kupuje aplikacje na Androida. Chociaż dla mnie to niepojęte, przecież to tylko kilka zł, w porywach kilkanaście. Jak można mieć na telefon, opłacanie rachunków, a nie móc pozwolić sobie na aplikację na telefon?

Nikt z nas nie ma telefonu z Symbianem. Został porzucony przez wszystkich producentów już dawno temu, chyba nawet wcześniej niż Maemo/Meego. Baza użytkowników do dnia dzisiejszego jest chyba niewielka. Nie wiem, zgaduję, nie mam zielonego pojęcia o tym systemie, a tym bardziej o jego społeczności. Ale wydaje mi się, że to byłby kiepski interes.

Patrix 05.01.2014 14:57

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1271831)
Nasza też jest darmowa. ;) Monetyzacja z reklam. Tak przynajmniej pokazują statystyki, mało kto kupuje aplikacje na Androida.

Tak właśnie jest.

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1271831)
Chociaż dla mnie to niepojęte, przecież to tylko kilka zł, w porywach kilkanaście. Jak można mieć na telefon, opłacanie rachunków, a nie móc pozwolić sobie na aplikację na telefon?

Aby kupić coś w ich sklepie trzeba się wysilić, mieć jakiegoś paypala, karte kredytową, google wallet itp. nie wiem jakie są inne możliwości.
Nie wszystkim się chce mieć w/w rzeczy, innym nie są potrzebne, bo służyłyby tylko do tego + jeszcze koszt przewalutowania (a ile tych aplikacji kupi jedna osoba? Odp. Mizernie mało).
Jedyne uproszczenie mają abonenci Playa (dopisanie do rachunku).

Sam nigdy nic nie kupiłem w google play i raczej nie kupię, jeśli to nie będzie jeszcze prostsze.
Szukam zawsze darmowych rozwiązań.

PS

Powodzenia z projektem :)

ed hunter 05.01.2014 15:05

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1271828)
Wlasnie w bledzie jestes ludzie majacy symbian sa zblizona grupa docelowa jak (nie wierze ze to pisze ) produkty apple , nie ma tam syfu jak na android , aplikacje sa w miare sprawdzane i jest to gropa docelowa ktora posiada kase co najwazniejsze , sa nowe telefony ktore kosztuja krocie i nikt nie pakuje tam syfu ;) , ale fakt grupa sie kurczy po tym jak M$ wykupil nokie szkoda wskazany marsz mendelsona w tym momencie .

Odnosnie zarabiana kasy to ciezko bedzie przebic sie aplikacja w oceanie innych , mozecie utonac w darmowych aplikacjach napisanych przez pasjonatow ;)

Chyba Marsz żałobny Chopina, no niby Mendelsona też może być, w końcu to ślub był. ;)

misiozol 05.01.2014 15:16

Masz racje mysl gdzies mi uciekla i wyszlo ze sie raduje a nic bardziej omylnego , ale naprawilem juz posta :spoko:

Berion 05.01.2014 15:40

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1271834)
Aby kupić coś w ich sklepie trzeba się wysilić, mieć jakiegoś paypala, karte kredytową, google wallet itp. nie wiem jakie są inne możliwości.

Jak ja się rejestrowałem to chcieli moją kartę kredytową/debetową. Nic innego nie przyjmowali... Wolałbym podpiąć pod PayPala. Szkoda, że nie dogadują się z operatorami. Najwygodniej byłoby chyba płacić SMSem, nawet jeśli dochodziłaby do tego jakaś mała prowizja (Play? szczerze powiedziawszy to pierwsze słyszę).

Cytat:

Szukam zawsze darmowych rozwiązań.
A nie przeszkadzają Ci reklamy? Ja właśnie na telefonie odwrotnie, szukam płatnych. ;d

Cytat:

Powodzenia z projektem :)
Dziękuję, przyda nam się. Z projektami bo kilka następnych jest w drodze w tym jeden na ukończeniu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:04.