![]() |
Tutaj problem jest z tym konkretnym połączeniem wifi.
Możesz to połączenie usunąć i stworzyć nowe? |
U mnie w podobnej sytuacji pomogła aktualizacja oprogramowania routera.
|
Ponieważ sprawa jest z Archiwum X, to ja bym zawołał montera, żeby przytargał nowy router. Może pomoże.
|
UPC ma Smartek u siebie w domu i u niego lapek działa.
Zresztą może już nie tylko Orange blokuje :hmm: Zapytanie do operatora nie zaszkodzi. |
Cytat:
|
A czy to nie jest czasem łącze z Orange?
Bo jeśli tak, to może...Orange blokuje dostęp zagrożonym... |
@ed - wszystko się łączy poprawnie, przy karcie sieciowej jest "Połączono", rosną nawet bajty wysłane, odebrane też, ale baaardzo wolno, wczoraj były "4" odebrane...
|
Coś musi być namieszane w ustawieniach karty sieciowej - skoro się łączy z internetem na innym routerze a inne urządzenia nie mają problemu z routerem "dziadkowym". Pytanie tylko - co. :hmm:
Zrób ten test z ubuntu - to może sporo wyjaśnić. :idea: |
A hasło ma lapek dobre? :>
|
Laptop podobno zawsze łączył się po WiFi i nagle przestał działać Internet, początkowo dziadek poprosił mnie o zwykły format systemu, ale po włączeniu lapka u siebie i sprawdzeniu, że śmiga całkiem nieźle zastanowiłem się po co grzebać, skoro jest w porządku i programy otwierają się dość szybko jak na kilkuletni sprzęt.
Był ustawiony WPA2 TKIP+AES. Nie zmieniałem ustawień. W takim razie pozostają opcje: 1. LiveCD, które pewnie nic nie da, skoro XP działa u mnie OK, 2. Zwiększenie siły sygnału, 3. Usunięcie zabezpieczeń lub zmianę na WEP. Jeszcze jakieś pomysły? :-) |
Hmm, to już podchodzi pod Archiwum X ;)
Od początku był problem czy po jakimś czasie? Na myśl mi jeszcze przychodzi szyfrowanie, ale no właśnie, wtedy w ogóle by nie miał połączenia. Jaki protokół jest ustawiony? WPA/WPA2? Spróbuj na chwilę zabezpieczyć najprostszym WEPem i połącz się ponownie. |
Kanał był bodajże 8 i zmieniłem na 9 - nic się nie zmieniło, siłę sygnału mogłem zwiększyć z 2.4GHz na 5.0, ale tego już nie próbowałem.
Laptop znajdował się dosłownie parę centymetrów od routera, więc to raczej nie jest wina zasięgu... Dla mnie niewytłumaczalne :(. |
Jakby router filtrował adresy MAC to nie nawiązałby z nim połączenia po WiFi, a Smartek pisze o braku internetu, a nie o braku połączenia z routerem. Na dodatek, napisał że na innych urządzeniach jest ok i pod innym routerem też w innej sieci, więc wyklucza to problem po stronie systemu operacyjnego. Andy, znowu nie czytasz co ludzie piszą. ;p
- - - Smartek, spróbuj zmienić kanał i zwiększyć siłę sygnału jeśli masz taką możliwość. Może ten laptop ma słabą antenę i akurat ktoś Ci go zagłusza (Wi-Fi sąsiada, BT-ty itd.). Tak, wystarczy, że wypalisz na płycie i zabootujesz. |
Rachunki zapłacone, piszę przecież, że na telefonach i telewizorze Internet hula.
O LiveCD nie pomyślałem, może dzisiaj tam podjadę z jakimś wypalonym ubuntu, rzeczywiście dobry pomysł! Wykluczyłem winę tej konkretnej kopii Windowsa oraz ustawienia FW, antywirusa (jest mcafee), ponieważ tak jak pisałem, u mnie działa bez problemów. Z przenoszeniem routera trochę za dużo kombinacji, nie chce mi się... Co masz na myśli pisząc o filtrowaniu po MAC? W zakładce Wireless na routerze była opcja uwierzytelniania po mac, ustawiłem "always apply" i wpisałem mac karty sieciowej laptopa - nie pomogło, mimo że poniżej widniało normanie połączenie z tego MACa i hostname notebooka... szok! http://ubuntu.pl/pobierz.php - wystarczy, że pobiorę taką wersję dla x86 i będzie to bootowalne jużw postaci LiveCD? |
No i najważniejsze - czy zapłacone są rachunki za internet? :)
Można jeszcze spróbować na tym samym kompie uruchomić np. Live CD z Linuchem, zamienić router u dziadka i sprawdzić czy na zamienionym występują te problem. Na 99% problemem jest albo łącze, albo router. --- Być może na XP jest ustawiony FW który blokuje tę sieć. W W7/ViśtaWio trzeba taką sieć w jakiś sposób uwierzytelnić czy coś aby wszystko działało ok. Czy na routerze masz filtrowanie po MAC adresie kart sieciowych? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:04. |