![]() |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f107/pioneer...d-r-x16-92880/ :czytaj: |
Na przykład?
|
Będzie, ale czy nie lepiej celować w nowszy model?
|
|
Cytat:
|
Myślę, że od tego trzeba było zacząć :)
Podane wartości tylko utwierdzają w tym o czym od jakiegoś czasu piszemy - Dla Ciebie do archiwizacji TYLKO BDR. Koszt miesięczny u Ciebie to max 15zł na nośniki - 2x BDR 25GB. //Nie liczę kosztu zakupu palnika. Cytat:
BDRE - wielokrotnego. |
Cytat:
A czym się różnią BD-R od BD-RE? |
Zapominasz o prywatnym imporcie :D
http://allegro.pl/verbatim-bd-re-blu...973022021.html http://allegro.pl/tdk-bd-re-blu-ray-...973021385.html |
Cytat:
@SRV ile masz obecnie tych danych? 200, 500GB ? Jaki jest ich przyrost w odstępie miesięcznym? |
Cytat:
Twoje dane są dla nich warte tyle co zeszłoroczny śnieg. Dla organów ścigania też. Nałożą karę, grzywne, właściciel może nawet pójdzie siedzieć, ale danych i tak można nie zobaczyć. Nawet jak bank plajtuje to nikt się za bardzo nie przejmuje jego klientami. Moim zdaniem o moje dane najlepiej zatroszczę się sam, ewentualnie tak jak mówisz jako druga kopia. Tylko po co skoro BD-RE 50GB kosztuje 20zł i nie wymaga abonamentu :szczerb: |
Płyty BD-R już wiem, jakie kupować, np. Panasonic, ale nie LTH. A jeszcze teraz zapytam, skoro już planuję zakup nagrywarki - jaką nagrywarkę polecacie?
|
Akurat chmura by była jako druga forma backupu. W żadnym wypadku ufać tylko chmurze, no chyba że dobrze płatnej - wtedy płacisz wymagasz.
Z tych wszystkich propozycji dla SRV jedyna opcja to BDR. |
Cytat:
I w związku z tym kolejne niebezpieczeństwa - utrata klucza/hasła = koniec - uszkodzenie zaszyfrowanego pliku lub kontenera = problem |
Cytat:
Jak już trzymać dane na dyskach to najlepiej w postaci RAID1 - minimum dwa dyski. Trzymanie danych "backupu" tzw. trwałego/stałego na dyskach HDD to MOIM ZDANIEM porażka. Dzisiejsze dyski mają bardzo niski TTL, czasami potrafią paść od tak. Pad jednego to strata tysięcy GB. W przypadku BDR to tylko 25GB - zawsze można mieć 3, 4, 5, 6 kopii tych samych danych. Koszt przy małej ilości danych aż tak nie wzrośnie. Cytat:
Lepszym nośnikiem do archiwizacji są taśmy jednak z tego co widzę to bardzo drogie rozwiązanie... Koszt od 5k za napęd, taśma 400GB to 120zł. Jeżeli chce się mieć tanio i dobrze (zawsze mnie śmieszy używanie tych dwóch wyrazów z łącznikiem i :D) to na razie TYLKO BD - w przyszłości pewnie zastąpią je nośniki holograficzne. Dodając jeszcze do moich wyliczeń: W przypadku kiedy dane przekraczają już >1TB przy dysku musisz wydać kolejne 720zł, w przypadku BD kupujesz kolejne dwie płytki, cztery, sześć. Im więcej archiwizujesz to BD wychodzi TANIEJ. (na kolejny jeden tera bajt to 300zł mniej na bd - odchodzi zakup palnika) |
Dobra decyzja, tylko pamiętaj żeby kupować dobre płyty, np Panasonic.
Wystrzegaj się płyt typu LTH. No i w razie super cennych danych pamietaj żeby zastosować DVDIsaster (dodać dane naprawcze) przed wypaleniem ;) Dzięki temu nawet nieźle porysowaną płytę da się odczytać w 100%. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:15. |