![]() |
Konsol z danej generacji, danej firmy mamy po kilka lub więcej modeli. Wszystkie różnią się zwykle płytą główną. A różnią się dlatego, aby obniżyć koszta produkcji (mniejsze gabaryty, redukcja jakichś tam elementów etc.) i przy okazji utrudnić życie "modchipowcom" (zmiana layoutu, a więc szukanie punktów lutowniczych).
|
Cytat:
|
W jakim sensie zmiana płyty głównej, znaczy przełożenie z innego egzemplarza?
|
Już ich dawno nie ma w sklepach, a jak się sprawują te obecne to nie wiem, CD nie wypalałem od tysiącleci.
Z PSX'a wychodzą tylko link port i parallel, nie wiem, ale jak już to w DTL-H tylko przez to odbywała się komunikacja i stawiałbym raczej na parallel. W 1994. :czar: Ale należy pamiętać, że ODDW były bardzo drogie i większość wtedy nie obsługiwała RAW-DAO/RAW-DAO96, a same mikrokontrolery też tanie nie były (plus koszt usługi lutowania, w 97 na grzybowskiej chcieli za to 150zł). Usunięcie parallel to nie jest ulepszenie tylko zubożenie. :P Na dobrą sprawę to nie było żadnej walki oprócz reklam (taka ciekawa, sugestywna z robalem i jabłkiem, zrobiliśmy z tego ikonkę do folderu z save'ami na PS2 :D), kilku wersji Libcrypt i paru bibliotek sprawdzających obecność chipa (garstka gier z tego korzysta). Co i tak się okazało do obejścia w kilka dni. Aha, jeszcze to co zawsze czyli zmiana płyty głównej, ale to też bardzo szybko rozpracowywano. |
Dzięki, czy nośniki Verbatim Pastel od Tayio Yuden i Crystal Azo od Mitsubishi Chemical Compan nadal są godne polecenia czy jednak warto na czymś innym wypalać kopie bezpieczeństwa gier?
I kolejne pytanie, czy w PSX istniało coś takiego jak debug przez jtag, serial port itd., aby móc z ciekawości zobaczyć, co konsola w danej chwili robi? W którym roku udało się obejść zabezpieczenia konsoli? Czy Sony w jakikolwiek sposób podjęło walkę z piractwem implementując ulepszenia w nowszych modelach (oprócz usunięcia portu parallel)? |
Przeczytaj PSX FAQ.
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PSXfaq/strona1.php |
Który model PSX i jaki chip
Witam,
ostatnio naszła mnie chęć na pogranie sobie w stare gry, przez co postanowiłem kupić PSX (tak naprawdę PS1, bo PSX to inna nieco konsola). I teraz pytanie, którą wersję najlepiej i jaki chip wybrać? Nie posądzajcie mnie o piractwo, ale obecnie nabyć wiele gier to kłopot, nie każdy tytuł jest do kupienia. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:32. |