![]() |
Brak internetu, a połączenie jest!
Witam. Reinstalowałem ostatnio system XP Home na laptopie Compaq Presario R3000 (z prockiem AMD). Oczywiście zainstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki.
Zanim opiszę na czym polega problem chciałbym nadmienić, iż nie mam dostępu fizycznego do komputera w tej chwili. Otóż internet niby działa, pakiety są przesyłane, jednak żadna aplikacja nie może się z nim połączyć. Po wpisaniu w CMD: Kod:
ping [adres ip komputera] Natomiast po wpisaniu: Kod:
ping www.google.pl wychodzi Kod:
Upłynął limit czasu żądania Zarówno karta sieciowa jak i połączenie jest wykrywane, pakiety są przesyłane, jednak żadna aplikacja od przeglądarki po WU nie może się z internetem połączyć. Internet podłączany przez kabel, na poprzednim systemie (też XP) działał jak trzeba. Niestety nie próbowałem ipconfig, jutro jak bedę na miejscu to spróbuję. Oprócz tego, ma ktoś jakiś pomysł? Z góry dziękuję za pomoc. |
Oprócz tego nie ;)
Podstawa, ipconfig/all i zwrócić szczególnie uwagę na adresy serwerów DNS. Albo od razu zacznij od ustawienia ich na jakieś znane dla testu, np. Google'a: 8.8.8.8 i 8.8.4.4 |
Cytat:
A może być też Open DNS, oczywiście też nie wiemy czy nie szpiegują, ale jakoś wolę te ;) 208.67.222.222 208.67.220.220 http://www.opendns.com/ |
Albo wpisz na stałe adresy dns dostawcy internetu.
|
Czyli to jest sprawa tylko tych DNS?
|
Tonie jest do końca pewne, ale od tego zacznij.
Najlepiej znajdź najszybsze DNSy i te wpisz. https://www.grc.com/dns/benchmark.htm |
Przedzwonienie do dostawcy internetu pomogło, tam trzeba po formatowaniu rejestrować komputer :P
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nazwę hosta\komputera w sieci zapewne. Teraz zazwyczaj po macach jest filtrowane.
|
revolver dokładnie :taktak:. To jest stara sieć osiedlowa(blokowisko) i ponoć odkąd dotarła tam globalna sieć to trzeba dzwonić i podawać MACadress.
|
MAC jest niezmienny (przynajmniej teoretycznie), także sam format nie wystarczy aby był inny,
trzeba świadomie zmienić go w ustawieniach k.sieciowej. Łobuzy muszą coś jeszcze sprawdzać. |
Ja bym się szybko rozstał z takim internetem. Może jeszcze numer buta mam podawać?
|
Berion, ja mu tylko MAC podałem, nic innego ;)
|
To i tak za dużo. Po za tym adres MAC jest stały i przypisany do karty sieciowej. Co to ma wspólnego z formatem?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |