Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8 (https://forum.cdrinfo.pl/f2/plytki-sa-x24-nagrywarka-rozpoznaje-x8-9343/)

sebqq 02.08.2002 08:45

płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

więc problem jest taki jak w temacie... nagrywarka to NEC NR7800A a płytki to AKOSS 700 Mb x24 - problem jest na tyle poważny że kupiłem masę tych płytek :(( napiszcie czy jest coś co można zrobić żeby rozpoznawało poprawnie prędkość zapisu na tych płytkach... z góry dziękuję....

Laser 02.08.2002 08:50

Witam !

Z tego co wiem to NEC'i mają coś w stylu JUST SPEED / system który rozpoznaje maxymalną prędkość z jaką płyta może zostać wypalona / w RICOHACH można to wyłaczyć a w NECACH system ten jest włączoy na stałe i nic się jush nie da zrobić tylko palić tyle ile nakazuje sprzęt.

MarioNet 02.08.2002 09:05

Spróbuj zrobić upgrade BIOSU nagrywarki, niektóre nagrywarki tego potrzebują by rozpoznawać najnowsze nośniki

Plemnik 02.08.2002 18:55

Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:

sebqq napisa***322;(a)
więc problem jest taki jak w temacie... nagrywarka to NEC NR7800A a płytki to AKOSS 700 Mb x24 - problem jest na tyle poważny że kupiłem masę tych płytek :(( napiszcie czy jest coś co można zrobić żeby rozpoznawało poprawnie prędkość zapisu na tych płytkach... z góry dziękuję....
akurat Akossy bardzo czesto sa takiej jakosci ze najlepiej ich z wieksza szybkoscia nie wypalac - powaznie widzialem takie ktore przy wypalenie 16X mialy nieodczytywalne sektory (nie uszkodzone tylko wlasnie nieodczytywalne) w dodatku bylo tak z plytkami z trzech roznych szpul ;-((

Przerzuc sie na Princo pala sie spoko na 32X - zero bledow - a indeks maja na 48X choc takich predkosci nie mialem jak przetestowac. Cenowo nie sa wiele drozsze -jesli wogole - od Akossow.

sebqq 02.08.2002 21:29

ok... dzięki za pomoc....

Slay1978 02.09.2002 18:00

Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:

sebqq napisa***322;(a)
no ja też mam ten sam problem posiadam NEC7800B (z nowy biosem) i też ogranicza mi nagrywanie razy 8 i to na płytach TDK d-view i TDKReflex Ultra

a co do biosu jest dostępny na stronie http://www.cdrinfo.pl

dokładny link http://www.cdrinfo.pl/software/stron...eid=1318070710

jeśli znajdziesz lekarsto daj znać sylmek@interia.pl

PL 03.09.2002 06:53

Sprawdż u kolegi czy też mu wskazuje taką prędkość miałem kiedyś podobnie kupiłem całą zgrzewke 10szt. i każda nagranie było na innej szybkości a miało być x16.

QBUS 03.09.2002 10:27

Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Przerzuc sie na Princo pala sie spoko na 32X - zero bledow - a indeks maja na 48X choc takich predkosci nie mialem jak przetestowac. Cenowo nie sa wiele drozsze -jesli wogole - od Akossow.

Nabylem droga kupna PRINCO z indeksem do 48x i co? Smurt-Burn ogranicza predkosc nagrywania (na liteonie kreconym 40@48) do 40x.

-=KoWaLiK=- 03.09.2002 21:58

Hmm... ogolnie wiadomo ze AKOSY TO PRZEDRUKI ;P, tak wiec kupujac SRakossa jaka masz pewnosc ze ten "nosnik" nie ma faktycznej predkosci X8 ?? Nie wszystko zloto co sie swiĘci... Ja osobiscie pale tylko i wylacznie na WERBATIMKACH (2zl/szt.)

/||\aster 03.09.2002 22:40

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
Ja osobiscie pale tylko i wylacznie na WERBATIMKACH (2zl/szt.)
gdzie te plyty mozna dostac bo ich w sklepie nigdy nie widzialem. :-D :-D :-D :-D :-D

Plemnik 04.09.2002 00:53

Re: Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)

Nabylem droga kupna PRINCO z indeksem do 48x i co? Smurt-Burn ogranicza predkosc nagrywania (na liteonie kreconym 40@48) do 40x.

Akurat w litkach to dosc czeste zjawisko (3/4 nowych biosow ma w zmianach wymienione tylko dodanie nowych nosnikow) wiec moze po prostu wylacz smartburna i wyprobuj czy da sie nagrac X 48 bez problemow. Kumpel wlasnie podkrecil swgo litka i twierdzi ze nie ma zadnego klopotu nawet przy nagrywaniu X48.

QBUS 04.09.2002 11:21

Re: Re: Re: Re: płytki są x24 a nagrywarka rozpoznaje x8

Cytat:

Plemnik napisa***322;(a)

Akurat w litkach to dosc czeste zjawisko (3/4 nowych biosow ma w zmianach wymienione tylko dodanie nowych nosnikow) wiec moze po prostu wylacz smartburna i wyprobuj czy da sie nagrac X 48 bez problemow. Kumpel wlasnie podkrecil swgo litka i twierdzi ze nie ma zadnego klopotu nawet przy nagrywaniu X48.

No po wylaczeniu smartburna mam problem. Nagrywarka (krecona 40@48) dochodzi do predkosci 42x w nero (niewazne na jakich plytkach), po czym zwalnia do 24x i leci juz do konca z predkoscia 24x.. Plytka w miejscu przejscia jest niedoodzcytania i nadaje sie do kosza. Symulacja chodzi bez problemow. Datowana jest na czerwiec 2002. Czyzby Liteon zrobil jakies zabezpieczenie przed kreceniem?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:45.