Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows XP -mozliwe dalsze aktualizacje po terminie 04\2014 (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-xp-mozliwe-dalsze-aktualizacje-po-terminie-04-2014-a-93476/)

czary2mary 23.06.2014 09:35

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1285010)
Chyba też zacznę coś składać:D;)

Wreszcie udało się skleić pudło z klamotów ;) Może troszkę mocniejszy od kompa @Sorbus.
Na razie testowo jest W8.1 dla sprawdzenia czy działa.- chyba dołożę jeszcze SSD dla systemów.

Teraz pytanie jakie 2 systemy zamontować? Na pewno jedna musi być Winda do testowania BD,drugi żeby był jakiś sens porównywać te systemy i dało się bezproblemowo używać i zainstalować .(czas to pieniądz;)-nie mam czasu zbyt wiele żeby jeszcze walczyć z systemami;)

Załącznik 66565

misiozol 06.06.2014 14:43

Co najlepsze kupujac Win8PRO za 89.99euro posiadasz pelne prrawo do legalnego downgrade i KAZDA NIZSZA wersja windows jest legalna na maszynie z licencja Win8pro . wszystko opisane na przykladzie win7 przez micro$oft ;)

http://oem.microsoft.com/public/worl...er_sept_10.pdf

czary2mary 06.06.2014 14:20

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1284982)
Wczoraj zrobiłem testy :D
i generalnie moim zdaniem .... Windows XP po nLite wygrał :party:

bo
- startuje szybciej niż Linux który musi zaczynać sto milionów plików i wszystkie na raz ;). Na SSD wyrobi się w 6 sekund, na starym Fireballu niestety startuje ponad minutę.
- zajmuje mniej ramu niż typowy desktopowy Linux (110MB vs ~190MB). Co prawda można w Linuxie wyłączyć pare dodatkowych rzeczy (pulse,networkmanager itp) albo zainstalować OpenBoxa - ale po co robić sobie krzywdę
- linux na wolnym dysku jest ciut ślamazarny dopóki się nie zcachuje (znowu kłanają się tysiące plików którymi mieli). ALE Windows z antywirusem jest bardziej :) Ja testowałem bez AV.

A teraz testy dla lejkujących na fejsie czyli FF29 :D które były pełne niespodzianek.

1) Test V8 Benchmark V3 uwaga

Linux: 5000, WinXP - 6000 k***a niespodziewana wygrana mikromiękkiego!

2) Peacekeeper - tak samo czyli ok 1400. Linux miał problem z testem 3D. Windows miał problem z filmem H264

3) Psychedelic Browsing - Linux 1650, Windows... 16 !

Na Windows FF twierdzi że akceleracja działa, a nie działa.
Na Linuxie twierdzi że nie działa, a działa.
:glupek:

Generalnie fani wirusów mogą spać spokojnie :) Windows XP po ostrym nLite i bez AV okazał się szybszy niż koń pędzący w czasie burzy.

Przy okazji obserwacja:

Jeden rdzeń to dziś zdecydowanie za mało. Desktop musi mieć przynajmniej 2. Przesiadka z Core2Quad na tego Athlona64 była bardzo odczuwalna.
Komputer mimo że dość mocny - nie potrafi zrobić dwóch rzeczy bez spowolnienia i to jest troche irytujace.

Chyba też zacznę coś składać:D;)

misiozol 06.06.2014 10:49

Sobrus znowu chcialem dac ci reputa ale ciagle nie moge , no to :piwo: . Dobry wirus nie jest zly , odpukac puki co od 4 lat nie mam zadnego parcha w kompie i AV tez nie mam od 4 lat i xp ma sie wysmienicie ;)

sobrus 06.06.2014 08:40

Wczoraj zrobiłem testy :D
i generalnie moim zdaniem .... Windows XP po nLite wygrał :party:

bo
- startuje szybciej niż Linux który musi zaczynać sto milionów plików i wszystkie na raz ;). Na SSD wyrobi się w 6 sekund, na starym Fireballu niestety startuje ponad minutę.
- zajmuje mniej ramu niż typowy desktopowy Linux (110MB vs ~190MB). Co prawda można w Linuxie wyłączyć pare dodatkowych rzeczy (pulse,networkmanager itp) albo zainstalować OpenBoxa - ale po co robić sobie krzywdę
- linux na wolnym dysku jest ciut ślamazarny dopóki się nie zcachuje (znowu kłanają się tysiące plików którymi mieli). ALE Windows z antywirusem jest bardziej :) Ja testowałem bez AV.

A teraz testy dla lejkujących na fejsie czyli FF29 :D które były pełne niespodzianek.

1) Test V8 Benchmark V3 uwaga

Linux: 5000, WinXP - 6000 k***a niespodziewana wygrana mikromiękkiego!

2) Peacekeeper - tak samo czyli ok 1400. Linux miał problem z testem 3D. Windows miał problem z filmem H264

3) Psychedelic Browsing - Linux 1650, Windows... 16 !

Na Windows FF twierdzi że akceleracja działa, a nie działa.
Na Linuxie twierdzi że nie działa, a działa.
:glupek:

Generalnie fani wirusów mogą spać spokojnie :) Windows XP po ostrym nLite i bez AV okazał się szybszy niż koń pędzący w czasie burzy.

Przy okazji obserwacja:

Jeden rdzeń to dziś zdecydowanie za mało. Desktop musi mieć przynajmniej 2. Przesiadka z Core2Quad na tego Athlona64 była bardzo odczuwalna.
Komputer mimo że dość mocny - nie potrafi zrobić dwóch rzeczy bez spowolnienia i to jest troche irytujace.

Berion 05.06.2014 17:44

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1284935)
Co do XP, nie opłaca się kupować - jak brak mu wsparcia to mało się od pirata różni ;)

Różni się brakiem rootkitów internetowych zszywaczy? :D

Mnie się w XP podobał styl Capricco. Nawet bym zrezygnował z glass na jego rzecz. Niestety ktoś sportował, ale jest bardzo niedopracowany.

misiozol 05.06.2014 15:19

Dokladnie , prostota i funkcjonalnosc bez zbednych kolorowanek ;)

DarkSlide97 05.06.2014 14:50

To tak wygląda oryginalne pudełko XP :wow:

A sprzęt nie taki słaby, spokojnie może posłużyć do internetu, filmów i muzyki ;)

Co do XP, nie opłaca się kupować - jak brak mu wsparcia to mało się od pirata różni ;)

misiozol w kwestii wyglądu to właśnie XP mi się najbardziej podoba - nie jest zbyt pstrokato, ale też nie tak szaro.

czary2mary 05.06.2014 14:41

Ja też bym czekał na następce 8-ki;)

misiozol 05.06.2014 14:32

A mi i tak ciagle sie podoba XP :D

Berion 05.06.2014 14:28

To zależy na co i jaki jest Twój gust. Windows 7 jest bardziej zasobożerny z racji efektów graficznych. Z kolei Windows 8 wygląda... jak wygląda i jest przejściowym poligonem doświadczalnym. ;) Ja bym zaczekał na kolejne z ReFS.

misiozol 05.06.2014 14:27

Nie wiem czy warto kupywac , u mnie ciagle wszedzie XP :D . Watpie aby jaki kolwiek sklep wielki w irl zaryzkowal ruch sprzedarzy kompa z ubuntu zupelnie inaczej sa prawa kosumenckie skostruowane i by pobankrutowali .

revolver0 05.06.2014 14:14

Gorzej jak koszta będą przycinać i po-instalują na komputerach Ubuntu. Windows 7 warto jeszcze kupować czy tą 8.1?

misiozol 05.06.2014 13:59

Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1284917)
Ja płaciłem za box XP około ~~500zł-licząc inflację to nie wiele straciłem za to sprzęt wart tyle ile waży ..............;)

W IRL obowiazuje prawo ze kazdy system komputerowy MUSI byc sprzedany z dzialajacym systemem operacyjnym ,wiec w zasadzie kazdy komputer ktory kupujesz ma system i w cenach sprzetu nie widze roznicy o ile nie sa tansze i nie ma potrrzeby kupowania systemu chyba ze w celu upgrade ;)

czary2mary 05.06.2014 13:56

Cytat:

Napisany przez romo22 (Post 1284918)
A po ile teraz Xpeki krążą na rynku? Chyba powinny już zlecieć z cen, skoro tyle systemów nowszych jest, prawda?

Zdziwiłbyś się;)

nówki
http://allegro.pl/nowy-windows-xp-pr...235021668.html
używki
http://allegro.pl/ms-windows-xp-prof...305285097.html

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:48.