Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Rootowanie HTC Legend (https://forum.cdrinfo.pl/f122/rootowanie-htc-legend-93589/)

DarkSlide97 16.07.2014 12:04

Rootowanie HTC Legend
 
Witam.
Tak jak w temacie, chciałbym zrootować ten telefon, jednak w internecie s± różne instrukcje i nie wiem jak się za to zabrać.
Mam HBOOT 1.01.0000 i S-ON.
Trzeba zrobić update HBOOT przed rootowaniem?
I czy gdy się rootuje można uszkodzić telefon "na zawsze"(odpukać)?

Doszedłem do tego, że trzeba zrobić update bootloadera przez stronę HTCdev.com . Potrzebny jest jaki¶ ADB, jednak z tego opisu tam wynika, że mam go obsługiwać przez wiersz polecenia? :hmm:

Niezbyt to rozumiem i proszę o wytłumaczenie, jako "zielonemu" ;).

Berion 16.07.2014 14:13

Musisz znać konkretny model swojego telefonu i konkretne wersje kernela i Androida - i robisz to za pomoc± konkretnego toolkita do tego konkretnie telefonu. Chyba że instrukcja mówi inaczej (nie ma i nie będzie uniwersalnych narzędzi, do każdego telefonu w każdej wersji).

Rootowałem swego czasu Desire Z, ale pamiętam to jak przez mgłę. Chyba wgrywałem spreparowany boot loader jakim¶ exploitem.

Tak, adb komunikuje się z Twoim telefonem (musisz mieć sterowniki do niego, inaczej się nie zobacz±). Tak, z wiersza poleceń. Je¶li Ciebie to straszy to lepiej się za to nie zabieraj, panie serwisant... :P

Je¶li rzeczywi¶cie wgrywa się boot loader to je¶li co¶ pójdzie nie tak, zostajesz z przyciskiem do papieru (podejrzewam, że można odratować ale fizycznie flashuj±c ko¶ć przez jtag czy tam cholera wie co).

DarkSlide97 16.07.2014 14:33

Ze złamaniem bootloadera nie było żadnych problemów, doszedłem co i jak :spoko:
Teraz wg. poradnika mam rootować go jakim¶ HTCSuperTool v3.
Ciekawe co z tego wyjdzie :)

UPDATE: Zrobiłem roota, przynajmniej mi się tak wydaje. Mianowicie w tym narzędziu dałem pierw opcję pierwsz±, przeszło wszystko OK(choć nie pokazało potwierdzenia, czy co¶ takiego). Następnie dałem opcję 3(rootowanie). Odpaliło jaki¶ BusyBox(co to za diabeł to się nie orientuję :P) następnie przeleciało kilkana¶cie linijek i ukazał się oczo***ny napis ROOTED!.

Czyli chyba się udało bo telefon uruchomiłem ponownie(z polecenia reboot) i wstał, jak gdyby nigdy nic się nie stało tzn. bez żadnych problemów.

Może jaki¶ fachowiec się wypowie, czy wszystko zostało dobrze zrobione? ;)

Berion 16.07.2014 16:11

Zamontuj /system z rw w terminalu to się dowiesz. :P

Pasq 02.03.2017 11:34

Dokładnie tak :)


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.