Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Indywidualne konto emerytalne. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/indywidualne-konto-emerytalne-93699/)

rcobex 23.08.2014 20:22

Indywidualne konto emerytalne.

Jako że, jest opcja, iż dożyję 67, chciałem zapytać, na co zwracać uwagę przy zakładaniu takiego konta ? Z tego typu sprawami jestem zupełnie do tyłu, co prawda wiem, że tutaj przecież sami młodzi przesiadują :smoczek: , lecz pewnie nie jeden znajdzie się spec z dobrymi radami.

Wawelski 24.08.2014 00:24

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1290859)
Jako że, jest opcja, iż dożyję 67, chciałem zapytać, na co zwracać uwagę przy zakładaniu takiego konta ?

Ile mam m2 i czy w chodliwym pod najem miejscu.
Instytucjom i produktom "finansowym" nie ufaj, bo stracisz.
Jedyne co ma sens, to realne dobra - nieruchomości, sztabki kruszców (choć trochę przez kryzys przeszacowane), antyki...

rcobex 24.08.2014 00:34

Nie miałem na myśli "amber gold" i pana "P". Przyziemne sprawy.

Patrix 24.08.2014 00:48

Pewnie jakiś "parasol" bez belki.
Po drugie wszelcy doradcy raczej doradzają tak aby bank wyszedł na swoje, a Ty tylko umiarkowanie.

Wawelski 24.08.2014 10:11

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1290882)
Nie miałem na myśli "amber gold" i pana "P". Przyziemne sprawy.

Jak banki na Cyprze (cywilizowany, europejski kra) ogoliły swoich klientów, jak nabywcy (w tym fundusze inwestycyjne szarych ciułaczy) obligacji greckich zostali ogoleni, jak przez kryzys każdy fundusz inwestycyjny razem z jego klientami zostali ogoleni to myślisz że w dłuższej perspektywie unikniesz golenia?

Oglądałeś Wilka z Wall Street? Jest ładna scenka, gdzie Wilk tłumaczy, że to nie inwestorzy zarabiają, tylko maklerzy.

Trzymaj się z daleka od wszelkich niematerialnych, finansowych produktów (co najwyżej trzymaj tam żelazną rezerwę gdybyś szybko potrzebował kasy).

PS Poczytaj też o Islandii.

rcobex 24.08.2014 10:35

Chciałem miesięcznie odkładać jakąś kwotę, nie mam od razu ileś set tysięcy aby kupić nieruchomość czy jakiś środek stały jako zabezpieczenie na starość. Musi być coś sensownego, może jakiś zagraniczny bank, nie wiem. Jak widać na przykładzie pana "P" nawet zakup złota nie gwarantuje spokojnej starości, chyba, że dadzą sztabkę od razu i ją zważą. :haha:

Patrix 24.08.2014 16:29

Dla przypomnienia w tym temacie aby nikt nie zapomniał przypadkiem:
Cytat:

Minęła 2. rocznica upadku Amber Gold, a winnych nie ma
W zeszłym tygodniu minęła 2. rocznica bankructwa Amber Gold. Mimo to winnych jak dotąd nie udało się znaleźć, a fiskus pokazuje, kto jest najważniejszy.
13 sierpnia 2012 roku zdecydowano o zakończeniu działalności spółki Amber Gold. Decyzja ta oznaczała, że 11 tys. osób, które skusiło się niezwykle atrakcyjnymi ofertami lokat, straci 668 mln zł.

src: http://polskiepiekielko.pl/2014/08/m...ch-nie-ma.html
Winni zapewne jeszcze rządzą, więc ze sprawiedliwością przyjdzie jeszcze poczekać długie lata (wiem.. zbyt optymistycznie napisałem).

DarkSlide97 24.08.2014 17:20

Patrix ciekawe kto jeszcze wierzy w sprawiedliwość w tym kraju :nie:

misiozol 24.08.2014 17:30

Chyba tylko ci co tam zostali :D

Patrix 24.08.2014 17:31

Dark, coraz mniej ludzi, oni to wiedzą, oni do tego dążą, może gdyby był młyn, poruszenie to by się zastanawiali,
ale wiedzą, że w dużej grupie każdy myśli, że jest jednostką, a jednostka się nie liczy, więc trzeba to pielęgnować.

czary2mary 24.08.2014 17:32

630mln wyparowało w kosmos ;) i wszelki ślad zaginął:ysz:

Patrix 24.08.2014 17:33

Nic nie wyparowało, nawet woda parując spada w deszczach.
Tylko zmieniło właściciela :P

czary2mary 24.08.2014 17:40

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1290926)
Nic nie wyparowało, nawet woda parując spada w deszczach.
Tylko zmieniło właściciela :P

jeżeli wyparowało w kosmos to wraca ....ch...d...i kamieni kupa(meteoryty););)

Wawelski 24.08.2014 19:09

Cytat:

Napisany przez rcobex (Post 1290893)
Chciałem miesięcznie odkładać jakąś kwotę, nie mam od razu ileś set tysięcy aby kupić nieruchomość czy jakiś środek stały jako zabezpieczenie na starość.

Tak działa kredyt. Ba, jak weźmiesz teraz dobry kredyt i kupisz za to mieszkanie, to kredyt sam się spłaca. A nawet czynsz pokrywa znaczną część kosztów utrzymania mieszkania.

Zetoxa 25.08.2014 16:27

ja tylko nieśmiało przypomnę, że sporo ludzi otrzymało te mityczne 14%
od AmberGolda, oni złego słowa nie powiedzą na Plichtę :nie:
jak już wpadać w piramidę finansową, to tylko na początku tejże,
pamiętajcie zachłannicy o tej prostej prawdzie. :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:50.