![]() |
Dysk Hdd, brak możliwości odzyskania plików
witam wszystkich . mam problem z dyskiem HDD . mianowicie dysk jest od starego komputera, mam na nim wszystkie sesje i praktycznie ostatnie 2 lata pracy . system nie widzi dysku, nie moge w niego wejsc przez cmd, DMDE widzi folder Documents and Settings jako pusty mimo że tam są wszystkie dane na których mi zależy . bardzo prosze o pomoc bo jestem załamany .
|
Jesli dane sa cenne to Ontrack.
Ludzie dziela sie na tych ktorzy robia kopie i tych, ktorzy beda je robic... :-( |
Ontrack widzi folder ale widzi go jako pusty . pokazuje że na dysku jest masa bad sectorów .
|
Zrób posektorową kopię za pomocą ddrescue (pakiet zwykle nazywa się gddrescue) i dopiero się baw. Różnica między zwykłym dd jest taka że w miejsce bad sektorów, do obrazu wstawia zera. Potem ten obraz możesz zamontować przez kpartx i spróbować jakimiś narzędziami coś z tego odczytać (testdisk itd.).
Na Windows nie przychodzi mi nic sensownego do głowy oprócz DMDE. Im dłużej ten dysk pracuje tym mniejsze masz szanse na odzyskanie jakichkolwiek danych, zwiększając w ten sposób szanse na tworzenie się kolejnych bad sektorów. Ontrack to firma, a nie program. ;) |
2 lata pracy to brzmi bardzo poważnie.... OnTrack....
Niestety nie są tani :( Wyciągnij proszę z tego wnioski na przyszłość. Nie jesteś jedyny, dużo ludzi tak robi. Ale tak to się niestety czasami kończy. |
taki fail dysku mam drugi raz w życiu . za pierwszym razem zbagatelizowałem totalnie . trzeciego nie będzie . dzięki bardzo za odpowiedzi . btw, mógłby ktoś na podstawie jakichkolwiek danych go mniej więcej zdiagnozować ? prześle wszystko co będzie potrzebne . wiedza acz na miejscu nie wystarczy do pełnej diagnozy .
|
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:45. |