Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Windows 9 lepiej zabezpieczony przed piratami (https://forum.cdrinfo.pl/f113/windows-9-lepiej-zabezpieczony-przed-piratami-93753/)

DarkSlide97 21.09.2014 12:42

Owszem są. Np. moja rodzina na wsi - jest jeden komputer na 8 osób i do tego dziesięcioletni :szczerb: Korzystają z niego tylko moje kuzynki - reszta nie ma po co, bo ich głównym źródłem utrzymania jest rolnictwo (nie jakieś wielkie uprawy) to na co im komputer ;)

Kogoro 21.09.2014 10:45

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1293181)
Jak komuś niepotrzebny to w sumie po co ma kupować ;)

To istnieją osoby, którym nie jest potrzebny komputer? (potrzebny także w sensie ułatwiający życie)

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1293177)
Też znam takowe osoby, nie mają komputera (nie chcą mieć) i są szczęśliwe k***a
Co by nie było że to osoby jakieś stare... mają po 20 parę lat :taktak:

Skoro tak wybrali.

misiozol 21.09.2014 09:12

Jesli idzie o amisz to od razu kojarzy mi sie serial Banshee :D

mgit 21.09.2014 00:10

Oj tam nie każdemu komp jest potrzebny ... tak samo konto bankowe, prosty przykład amisze, nie korzystają z elektroniki i są szczęśliwi chyba :P

grzeniu 21.09.2014 00:00

Dla jaj :idea:

revolver0 20.09.2014 23:00

by się mógł kurzyć xD

DarkSlide97 20.09.2014 22:34

Jak komuś niepotrzebny to w sumie po co ma kupować ;)

mgit 20.09.2014 21:46

Cytat:

Napisany przez DarkSlide97 (Post 1293174)
Wiem, ale to po prostu z lęku, że straciłbym pracę/biznes by nie wypalił. Wolę sobie poskładać na coś niż być "na smyczy" w banku.

Znam osoby co nie mają nawet konta w banku i żyją.

Ale nie o tym jest ten temat. :P

Też znam takowe osoby, nie mają komputera (nie chcą mieć) i są szczęśliwe k***a
Co by nie było że to osoby jakieś stare... mają po 20 parę lat :taktak:

DarkSlide97 20.09.2014 21:29

Wiem, ale to po prostu z lęku, że straciłbym pracę/biznes by nie wypalił. Wolę sobie poskładać na coś niż być "na smyczy" w banku.

Znam osoby co nie mają nawet konta w banku i żyją.

Ale nie o tym jest ten temat. :P

M@X 20.09.2014 21:23

Jakby kosztowalo pol miliona to bys raczej kredytu nie dostal ;-). Nie badz taki do przodu - banki sa po to by pozyczac pieniadze. Dobrze zainwestowane daja wiecej niz glupie odsetki od kredytu. Grunt to nie zaciagac kredytow konsumpcyjnych - przejadane pieniadze nigdy nie przynosza zysku.

sobrus 20.09.2014 19:20

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1293147)
@sobrus
Owszem, ale weź pod uwagę że zarabiając najniższą krajową, i kupując notebooka na raty dostajemy system w zestawie i wcale go piracić nie musimy - czy naprawdę potrzebujemy wersję Pro? Czy naprawdę potrzebują takie osoby najnowszego Office 2013 + Najnowszy Windows, Photoshop i gier pokroju COD GHOST, BF4 itd.

Oczywiście że nie potrzebujemy piracic windowsa ani nie potrzebujemy takich aplikacji. Ja na przykład w domu mam głównie Linuxy i jedyna potrzeba posiadania Windows to gry. Ale ja nie gram więc...

Jest tylko dla mnie jeden problem z tym cholernym windowsem.

A mianowicie wiele urządzeń ma oprogramowanie do updatu firmware działające tylko WTF pod Windows (telefony, tablety, dyski twarde itd).
I tu kupowanie Windy tylko w tym celu jest totalnie bez sensu, ale przecież na chwile jest potrzebny. Trzeba zainstalować jakąś 30 dniową wersję albo coś...

DarkSlide97 20.09.2014 18:47

Berion żadnych prywatnych danych na smartfonie nie trzymam, konto specjalnie założone dla Androida, nie ma tam poczty itd.

To rozumiem że kosztuje ale 400 zł za Windowsa to troszke za dużo, a jakby dawali go z ceną wliczoną w daną część to więcej ludzi by kupowało ;)

mgit Office po 2003 się zepsuł, poza tym do napisania dokumentu raz na jakiś czas to wystarczy właśnie wersja 2003 albo w ogóle darmowy Libre Office.
Fakt, gier nie trzeba, bo i tak nie wejdą na tym laptopie. Wielu wybiera wersję "Pro" bo myśli, że będzie lepsza, szybsza itp. Nie wiedzą, że wersje różnią się tylko zakresem możliwości. Poza tym "szpan" jest mieć wersję "Pro" bo zawsze będzie jakaś lepsza (chyba wiesz o co chodzi)

PS. Nigdy bym nie kupił czegokolwiek na raty/kredyt. No chyba żeby kosztowało pół miliona.

mgit 20.09.2014 18:17

@sobrus
Owszem, ale weź pod uwagę że zarabiając najniższą krajową, i kupując notebooka na raty dostajemy system w zestawie i wcale go piracić nie musimy - czy naprawdę potrzebujemy wersję Pro? Czy naprawdę potrzebują takie osoby najnowszego Office 2013 + Najnowszy Windows, Photoshop i gier pokroju COD GHOST, BF4 itd.

@Berion
90% osób nie kupi, jak ściągnie, no ale są co kupią to fakt

Berion 20.09.2014 18:15

@mgit
Nie, to nie jest kradzież. Nie można obstawiać, że ktoś kto nie ściągnie, kupi.

@DarkSlide97
Od jakiegoś czasu są giftkody na bodajże zdrapkach. Ten argument odpada.

I nie ma darmowych programów, chyba że na F-Droid. Jeśli aplikacja nie wymaga uiszczenia opłaty to znaczy, że płacisz sobą, swoimi danymi... :P

Ja bym takich mobo nie kupował bo wliczyliby tego Windowsa do ceny... Zrozum, że nie ma nic za darmo, co wcale takie złe nie jest. Ludzki wysiłek kosztuje.

DarkSlide97 20.09.2014 18:05

Ale bardziej zaawansowani userzy nie kupują PC w sklepie tylko składają sami.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:47.