![]() |
szybka enkrypcja całego dysku
Witam.
Muszę pilnie oddać laptopa do serwisu, wcześniej jednak chciałbym upewnić się, że nikt nie będzie miał dostępu do zawartości dysku (usterka go nie dotyczy). Najwygodniejszą dla mnie opcją byłoby narzędzie bootowane z USB które całkowicie uniemożliwiłoby dostęp do dysku a później pozwalało na przywrócenie poprzedniego stanu. Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś szybkie rozwiązanie? |
Wyciagnac dysk ?
|
Cytat:
|
pomoglo by jak bys napisal co to za sprzet , wtedy mozna pomyslec czy wyciagnac dysk czy sie bawic w szyfrowanie .
|
Cytat:
|
Nie za bardzo rozumiem dlaczego ciezko bedzie z wyciagnieciem calego dysku
http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/...reny_velky.jpg |
Z tego co widzę dysk można bezproblemowo wymontować, pytanie jest tylko jedno czy to będzie podstawa do zerwania gwarancji.
|
Zawsze mozna wyciagnac zaszyfrowac na odrebnym kompie i wsadzic z powrotem .
|
Szyfrowanie z wymazywaniem koniecznie!
A ja bym go w ogóle nie szyfrował, tylko skopiował dane i wyzerował. Mają prawo Ci go sformatować w serwisie, więc na co ta zabawa? |
Po prostu wyjmij HDD, gwarancji nie mają prawa z tego powodu cofnąć (chyba że na obudowie masz plombę). Do sprawdzenia i naprawienia uszkodzeń nie potrzebna im żadna pamięć masowa.
Jeśli nie chcesz/nie możesz go wyjąć to najlepiej zgrać dane na zewnątrz, a sam HDD zamalować (pełne formatowanie, a jak się bardzo boisz to zamalować jakimś algorytmem np. DODem za pomocą DBANa). TrueCrypt pozwala na zaszyfrowanie partycji systemowej w locie. Czy inne też w locie to nie wiem. Ale i tak musisz przed tym zgrać dane na zewnątrz - na wszelki wypadek, więc to bez sensu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:04. |