![]() |
Prosze o pomoc w wybraniu dysku twardego
Prosze o pomoc w wybraniu dysku twardego do laptopa , niestety sam nie specjalnie się na tym znam (delikatnie mówiąc). Do wyboru mam dyski 7K1000 lub ST500LM000 -ich porównanie jest tutaj hardwareluxx.com/index.php/reviews/hardware/ssd/28597-test-14-notebook-hdds.html
Prosze o interpretacje w sposób w miare prosty wyników powyższego testu , i garść własnych spostrzeżeń. Moje wymagania to szybkośc działania w całym zakresie tzn odczyt zapis start systemu itp , no i bezawaryjność( kto przeżył awarie twardziela wie o czym mówie). Może jakieś lepsze propozycje ?, byle do 250 zł. dziekuje |
Jeżeli chcesz, aby bylo szybko, to tylko SSD. W pozostałych przypadkach przy zakupie zwróć uwagę, aby dysk miał prędkośc obrotową wynoszącą 7200 rpm i jak najdłuższą gwarancję. Firma obojętna.
|
A jak to odnieś do konkretnego przypadku gdy jeden dysk to hybryda a drugi 7200 ? (modele jak w 1 poscie).
|
Teoretycznie hybryda będzie szybsza, ale nie wiem jak po zabałaganieniu systemu to się przedstawia, te 4, czy 8 GB, to bardzo mało.
|
hybryda o ile mi wiadomo trzyma najczęściej używane pliki właśnie w tej małej przestrzeni ssd,
co sprawia, że jest szybki dostęp, to może się sprawdzać lub nie... |
Jak masz do wyboru "hybryda" czy też nie "hybryda", to bierzesz "hybryda". Od siebie i tak polecam SSD.
|
dziekuje wszystkim za porady , na koniec bardzo prosze o interpretacje wyników dwóch dysków
Seagate Laptop Thin SSHD (ST500LM000) i hitachi Travelstar 7K1000 wyniki testów dostępne są na stronie hardwareluxx.com/index.php/reviews/hardware/ssd/28597-test-14-notebook-hdds.html?start=16 na tej i 2-ch następnych stronkach są zamieszczone tabele , ponownie bardzo prosze o wyjaśnienie mi , który z tych dysków o które pytam będzie lepszym wyborem . Może komuś sie jednak zechce zerknąć . dzięki. |
Travelstar 7K1000 jest szybszy i ma większą pojemność ale ma mniejszą pamięć podręczną. Gdybym miał kupować któryś z nich skłoniłbym się ku Travelstar 7K1000.
|
Travelstar 7K1000 - polecam.Używam na jednym laptopie.
|
przecież CI padł po miesiącu xD
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:18. |