![]() |
kiedys jeszcze byla opcja zejscia i dalej jest mozliwosci downgrade na starszych urzadzeniach apple ale z tego co kojaze polatali to chyba jak wyszedl ip4 .
|
I tak i nie. Wychodzą nowsze wersje iOS na starocia, ale potwornie zwalniają. Poczytaj ile było takich przypadków przy przejściu z v7 na 8, a wrócić nie ma jak... To ja już chyba wolę ten nieaktualny, i sam się zabezpieczę.
Po za tym powiedzmy sobie wprost. Nie ma bezpiecznych OSów, zanim z giełd po przepływają zeroday'e mija co najmniej kilka miesięcy, więc należy to i tak traktować wszystko z przymrużeniem oka. |
Oni lataja tylko jailbrake a inni maja w dupie ze ich sprzet jest zlamany :D
|
Po prostu jedynie rozwiązanie kwestii wirusów to wybranie produktów Apple -> bo tam jak jakaś luka to ją załatają, a inni update wydają 2-3 razy i koniec i to z obsuwą konkretną
Nawet andy będzie musiał się z tym zgodzić ... |
Eee no wlasnie ni jak , mialem chwile zamroczenia :D
|
Ale co to ma do rzeczy? Jak to się ma do definicji wirusa? :P
|
Na ios da sie to zrobic podmieniajac syncapp aby uruchamiac/instalowac nie podpisane aplikacje a na symbian stosuje sie hack zeby system instalowal/uruchomil aplikacje bez certyfikatu i w zasadzie to wystarczy zeby po zainstalowaniu aplikacji z niewiadomego pochodzenia wykrasc dane z telefonu bo obecnie praktycznie kazdy telefon ma nie kontrolowany dostep do internetu i sle caly czas jakies dane w ta i z powrotem , nawet uzytkownik bedzie widzal ze sle dane ale co z tego skoro to robi caly czas ;) , nie wiem jak to wyglada na windows phone i andku , no i racja to nie wirus tylko trojan albo inne robactwo.
|
Czytałem i to nie jest wirus. Wirus to program który się powiela na inne urządzenia, infekuje pliki etc.
Nie wiem jak jest na iOS, ale na Androidzie i Windows Phone nie uruchomisz żadnej aplikacji, która jest niepodpisana/źle podpisana. |
No wlasnie podobno sie da , zajrzyj na temat o apple cos tam , a co najlepsze dziala na zwyklym nie lamanym systemie Andy zapodal linka , twierdzisz ze podpis sie nie zgadza ok ale wzioles pod uwage ze duzy odsetek urzadzen mobilnych to urzadzenia zhakowane aby instalowac niepodpisane paczki ;)
|
Ponieważ wszystkie są podpisane, a przed uruchomieniem podpis sprawdzany. Jeśli zmodyfikujesz plik to podpis przestaje pasować i aplikacja przestaje być rozpoznawana. Nie da się go odtworzyć bez klucza prywatnego dewelopera.
Nie będzie się też sama kopiować na inny telefon, ponieważ dostęp do zasobów kontroluje system operacyjny i nie pozwala dowolnej aplikacji na dostęp do dowolnego miejsca na zamontowanych urządzeniach/partycjach. |
Cytat:
|
Jeszcze raz Ci radzę, wyjmij kartę i sformatuj ją na PC. Zanim włożysz z powrotem do telefonu, zrób mu wipe. :sciana:
PS: Po za tym to nie wirus. Nie da się napisać wirusa na iOS/WP/Android. |
wirus sam nie znika, miej się na baczności, na Twoje prywatne dane czekają chętni.
|
Nie wiem co się stało, ale wygląda na to, że wirus sam zniknął, chyba nie muszę już nic kombinować. Dzięki za pomoc
|
Czasem - ale rzadko, zdarza się, że opcja w menu (przywracanie ustawień fabrycznych) nie robi wipe, a jedynie przywraca ustawienia domyślne - jest tak w kilku modelach.
Wipe z poziomu boot loadera jest najpewniejsze |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:17. |