Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   Oryginalne Radio CD (Opel Signum), nie czyta nagranych Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/oryginalne-radio-cd-opel-signum-nie-czyta-nagranych-audio-93956/)

gothic77 17.11.2014 12:22

Oryginalne Radio CD (Opel Signum), nie czyta nagranych Audio

Witam.

Do tej pory wyznawałem zasadę, że jak czegoś się nie da to należy kupić coś innego i będzie ok, ale jak wiadomo zasady z wiekiem się zmieniają :)

Mam problem z oryginalnym radiem i odtwarzaczem CD CDR 2015 VOD w samochodzie Opel Signum.
Kupiłem sobie parę płyt SONY, aby nagrać trochę płyt AUDIO. Okazuje się, że niestety, ale nie są czytane przez laser. Płyta przelatuje i pokazuje, że nie ma niczego wsadzonego do zmieniarki CD.

Znalazłem dwie płyty marketowe, które były wcześniej nagrywane i jedna ładnie chodzi, a na drugiej (tej samej marki) są problemy z odczytem paru kawałków.

Bardzo proszę o doradzenie czy zacząć od zmiany nośnika, programu do nagrywania, prędkości nagrywania?
- zmiana odtwarzacza nie wchodzi w rachubę ze względu na wysokie koszty.

Na płytach SONY udaje się jedynie uzyskać najmniejszą prędkość 16x

Z góry bardzo dziękuję!

joujoujou 17.11.2014 12:38

Lasery w samochodowych (szczególnie fabrycznych) odtwarzaczach CD nigdy nie należały do najlepszych. :kreci_gl:

Kto wie czy nie wygodniej byłoby w jego miejsce wstawić jakiegoś aftermarkeciaka z USB i mieć święty spokój raz na zawsze. :idea:

I kto wie czy nie taniej - płyty też nie są za darmo, a eksperymentowanie z nośnikami/nagrywarkami może potrwać i kosztować. :>

Aha, byłbym zapomniał - już wiele lat minęło od czasu gdy wolniej znaczyło lepiej. :fiu:

gothic77 17.11.2014 12:43

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1301423)
Lasery w samochodowych (szczególnie fabrycznych) odtwarzaczach CD nigdy nie należały do najlepszych. :kreci_gl:

Kto wie czy nie wygodniej byłoby w jego miejsce wstawić jakiegoś aftermarkeciaka z USB i mieć święty spokój raz na zawsze. :idea:

I kto wie czy nie taniej - płyty też nie są za darmo, a eksperymentowanie z nośnikami/nagrywarkami może potrwać i kosztować. :>

Aha, byłbym zapomniał - już wiele lat minęło od czasu gdy wolniej znaczyło lepiej. :fiu:

Właśnie gdzieś wyczytałem (chyba na tym forum), że w dzisiejszych czasach nagrywanie z mniejszą prędkością może działać na zasadzie większej ilości błędów...

Alternatywą oczywiście, że byłoby podpięcie pod np. złącze AUX IN sprzętu, ale ów radio czegoś takiego nie posiada :)
- jest opcja dorobienia, ale po pierwsze musi robić to osoba, która na tym się zna, a po drugie nie znam takowej osoby :)

Zobaczę z ciekawości jak zachowa się płyta nagrana na full prędkości.
- jak coś będę pisał

joujoujou 17.11.2014 12:56

Z tym full to nie przesadzaj - daj x24 (może trochę więcej), z reguły to daje najlepsze wyniki.

Oczywiście niemało zależy też od samej nagrywarki.

gallus 17.11.2014 13:00

Poszukaj jakiegoś transmitera FM lepszej jakości z wejściem USB / SD i nie baw się wypalanie kilkunastu płyt tylko dla samego sprawdzenia ;)

gothic77 17.11.2014 13:38

Cytat:

Napisany przez gallus (Post 1301426)
Poszukaj jakiegoś transmitera FM lepszej jakości z wejściem USB / SD i nie baw się wypalanie kilkunastu płyt tylko dla samego sprawdzenia ;)

Czytałem o transmiterach, ale również temat rzeka.
- opinii tyle, co ludzi :)

Doczytałem jedynie od mądrzejszych, że w większości zakłóceń czy też sama jakość odtwarzanego dźwięku to sprawa samego zestawu audio w samochodzie. W jednym będzie grać bez większych problemów, a w innym ten sam da szum przy odtwarzaniu MP3

czary2mary 17.11.2014 14:41

Opel CDR 2015 to model Simensa
Jak dobrze pamiętam czyta CD-R ale tylko dobre płyty i dobrze nagrane .

Jaką nagrywarką nagrywasz?
Jaki kod producenta tych Sony ?
Mój ostatni zakup ich to wielkie rozczarowanie (MBI India ale bardzo słabe jakościowo)
Również laser nie grzeszy żywotnością w tych modelach\ pierwsze oznaki zgonu to właśnie problem z rozpoznawaniem \odczytem CD-R.

Naprawa zupełnie nieopłacalna .

http://www.ebay.com/itm/NEW-OPTICAL-...torefresh=true
http://www.ebay.com/itm/Optical-lase...c0d6da&vxp=mtr

gothic77 17.11.2014 15:07

Tak... dokładnie to ten model radia.

Obecnie używam nagrywarki - LG HL-DT-ST DVDRAM GH24NS95 ATA
W temacie płyt - Made In Taiwan
- zgodnie z opisem na aukcji miały być Made In Meksyk, a kod miał być 50CDQ80SB, ale teraz nie mam jak sprawdzić jaki jest w rzeczywistości

czary2mary 17.11.2014 15:16

Nagrywarka dobra .

Przetestuj w OptiDriveControl jakość zapisu CD tych płyt Sony(napęd testuje CD tylko że wolno -przynajmniej mój egzemplarz tak ma )
http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...3/#post1276797

Ostatnio przestał lubić płyty od MBI u mnie \zapis fatalny
http://forum.cdrinfo.pl/f28/mediaran...7/#post1295242

joujoujou 17.11.2014 17:59

No właśnie na Twoją opinię tu czekałem. :spoko:
Cytat:

Napisany przez czary2mary (Post 1301431)
Opel CDR 2015 to model Simensa
Jak dobrze pamiętam czyta CD-R ale tylko dobre płyty i dobrze nagrane .

[...] laser nie grzeszy żywotnością w tych modelach\ pierwsze oznaki zgonu to właśnie problem z rozpoznawaniem \odczytem CD-R.

Naprawa zupełnie nieopłacalna .

[...]

Czyli o ile to problem nośników, to jeszcze jako-tako można pokombinować, ale jeśli laser się kończy to:

- przyzwoite radyjko z USB (od 200 zł do plus nieskończoności),
- pojemny pendrak (od kilkunastu złotych),
- ramka dedykowana do modelu samochodu (dwadzieścia kilka zł na alledrogo),
- adapter ISO--Opel (kilkanaście zł, może odrobinę więcej, lub w ostateczności cięcie + łączenie kabli, czego nie polecam),
- ewentualnie w przyszłości dozbierać na moduł sterowania radiem z kierownicy, o ile masz sterowanie radiem w kierownicy.

Takie to wydatki.

Warto pamiętać że przy odsprzedaży auta zawsze można najdroższy element zestawu (radio) podmienić z powrotem na fabryczne, a to dokupione użyć w kolejnym samochodzie. :taktak:

gothic77 19.11.2014 15:23

Odpaliłem starą nagrywarkę i udało mi się uzyskać mniejsze prędkości niż na LG
- nagrałem na x8 oraz x24
- prędkość 24 dała możliwość odsłuchu i na 16 zgranych kawałków dwa nie poszły w sensie, że przerywało (przeskoki)

Laser pada ew. jest zabrudzony, bo na 4 kieszenie jedynie dobrze odtworzyło w jednej z nich. Na innych nie poszło. Na płycie nagranej x8 nie dało się żadnego kawałka w całości odsłuchać. W sumie odsłuchać to za duże słowo, bo odpaliły z tej płyty jedynie dwa kawałki, które przerywały w czasie słuchania.

Może koledzy doradzą jakiś sposób na np. zabawę w czyszczenie lasera?
- warto myślę sprawdzić, bo może być np. małe zabrudzenie

grzeniu 19.11.2014 15:46

Szukaj
Zdziwisz się ile znajdziesz do czytania.

mgit 19.11.2014 22:14

Szukajka forumowa to zło wcielone :D
Lepiej nie dotykać - bo ugryzie ;)

loki7777 21.11.2014 22:20

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1301442)
No właśnie na Twoją opinię tu czekałem. :spoko:

Czyli o ile to problem nośników, to jeszcze jako-tako można pokombinować, ale jeśli laser się kończy to:

- przyzwoite radyjko z USB (od 200 zł do plus nieskończoności),
- pojemny pendrak (od kilkunastu złotych),
- ramka dedykowana do modelu samochodu (dwadzieścia kilka zł na alledrogo),
- adapter ISO--Opel (kilkanaście zł, może odrobinę więcej, lub w ostateczności cięcie + łączenie kabli, czego nie polecam),
- ewentualnie w przyszłości dozbierać na moduł sterowania radiem z kierownicy, o ile masz sterowanie radiem w kierownicy.

Ehh, gdyby to nie byl opel to moze by bylo kolorowo, ale w oplu kazda wiazka kabli to >100 a dorobienie sterowania z kierownicy + obsluga wyswietlacza to majatek - nie piszemy o radiach sygnowanych marka opel(bo tu tez sa problemy i to jeszcze wieksze) tylko innych znanych producentow.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:43.