![]() |
Chłodzenie procesora
Mam taki mało sympatyczny problem...
Mój procek pod dużym obciążeniem robi sie troche za ciepły dla boxowego coolera. Wniosek? Wymienić... niby proste, ale jednak nie... Mam zajęte wszystkie 4 banki RAM, potrzebuje wydajnego (i najlepiej niezbyt głośnego) coolera, który nie będzie haczył o RAM i da sobie rade z Haswellem @ 4GHz. Ktoś może coś polecić? |
Podobno chlodzenie ciecza teraz w modzie i ciche.
|
Nie no, na takie cuda to ja nie mam ani miejsca ani ochoty :D
Klasycznie, powietrzem. |
To może rozwiązanie darmowe, nie obciążać procesora/komputera?
A tak poważnie jak wysokie są te moduły pamięci ram? Fortis HE1225 może da radę? |
Kingston HyperX Beast. One są dość wysokie.
|
Noctua NH-14 zobacz tu.
|
Spartan HE924 spokojnie da radę. Stosunkowo tani, do tego wydajny i cichy.
http://proline.pl/?p=SPC+SPARTAN+PRO+HE924 |
Cytat:
Zgodnie z tabelką na stronie Beast'y nie wejdą pod NH-14 xD |
Uff, znalazłem... wybór padł na Noctua NH-U12S.
Thx za pomoc :) |
Cytat:
Daj znać jak z głośnością bo wkurza mnie mój boxowy do i5, trochę cena odstraszająca tej noctuy k***a |
Zalman CNPS20LQ. Wodowanie w przystępnej cenie. Wydajność chłodzenia wysoko poprawiona, przynajmniej w moim wypadku. A jeśli wodowanie nie odpowiada to polecam BeQuiet z serii Dark Rock. Bardzo wysoko położony radiator pozwala na wyższą rozmiarowo pamięć.
|
Cytat:
Temperatura idle ~28-30 stopni, przy umiarkowanym obciążeniu nie przekracza 58, w stresie max 72 stopnie. Jest więc wyraźnie chłodniej niż na boxowym coolerze, przy którym proc z łatwością przekraczał 70 stopni przy umiarkowanym obciązeniu i 90 w stresie. |
Wystaw blaszaka za okno, będzie znacznie lepiej!
|
Na starym mógłby bimber destylować :idea:
|
Alkohol absolutny można by pędzić :D
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:55. |