![]() |
Od tego jest korekta belki zeby jej uzywac. Byly treningi, kwali zeby zobaczyc co kto moze. Co by sie stalo gdyby pierwszych 20 skakalo z wyzszej? Ano nie byloby tak zenujacego spektaklu, ze zawodnik skaczacy 126m wchodzi do drugiej serii. Pierwszej 10 moznabylo obnizyc o jeszcze jedna i tez by nikt nie ucierpial a ogladaloby sie cos normalnego.
Dlatego lubie ogladac lokalne zawody japonskie. Boisz sie, ze skoczysz za daleko? Zmien skoki na szachy. |
Noriakiego widziałem na żywo, potem niestety musiałem jechać. Żeby w wieku 42 lat pobić życiowy rekord :D Oczywiście to zasługa rozwoju dyscypliny, ale jak już pisaliście, na dzisiejszych mamutach trzeba być naprawdę dobrym skoczkiem, żeby przelecieć nad bulą i potem jeszcze wyrwać kolejne 100 metrów :)
Gdyby Fannemel startował dziś z wyższej belki, to nie skoczyłby wiele dalej (tam na tym wypłaszczeniu już nie można wiele więcej wycisnąć), ale mógłby sobie nogi połamać. Zarówno wczorajszy skok Prevca jak i dzisiejszy Fannemela to dla tej konkretnej skoczni okolice absolutnego maksa. Swoją drogą już się nie mogę doczekać konkursów w Planicy, szczególnie, że być może znów wtedy będę w Zakopcu, a tam klimat do oglądania takich zawodów jest jak znalazł :D |
Niewiele sie pomylilem w odleglosci Zyly jak zobaczylem dwie belki w dol. Ale, ze Prevc go pobije to sie nie spodziewalem ;-)
|
Stary ale jary Noriaki z nową życiówką - 240.5 m. :spoko:
|
Na mamutach już tak jest, że bula jest wysoko po to, by zawodnicy nie lecieli na dużej wysokości i ewentualne upadki były mniej niebezpieczne. Dla słabeuszy jednak, jak widać, potrafi być problemem do przeskoczenia.
A walka o odległość zaczyna się dopiero daleko za bulą. |
|
W ogóle konkurs dziś dziwny, fakt. Wygląda na to że trzeba się prześlizgiwać (niemalże drapiąc nartami po buli) do obszarów gdzie jest w miarę dobre noszenie - jak ktoś spęka, to się prostuje i ląduje na 120-150m. Jak nie spęka, to wali ponad 200.
|
Zeby wejsc do drugiej serii w Willingen trzeba bylo skoczyc 127,5m. W Vikersund 126m...
Roznica w rekordzie 100m... |
Też takie wrażenie odniosłem. Pomimo tego (niskiego rozbiegu) Anders Fannemel ustanowił nowy rekord świata - 251.5 metra! :wow:
|
Matko bosko czy ci sedziowie zglupieli do reszty? Tego sie ogladac nie da!
Pykniete z moto defy |
Nowy rekord świata!
Peter Prevc, skocznia Vikersund, 250 metrów! :szczena: Gratulacje! :najlepsz: |
Dlaczego zawsze tylko JEDEN. Kurcze, ja tego nie rozumiem. Dobrze, że tylko Kamil, ale kadra jednak szeroka i głęboka, i doświadczona. W Zakopanem powinni pokazać, niestety, jak kiedyś na Małyszu, tak teraz na Kamilu spoczywają skoki..........szkoda.
|
No i mamy pierwsze zwycięstwo Kamila Stocha w tym sezonie.
U nas w Zakopanem. Brawo! :spoko: A reszta naszych? Cóż, lepiej nie komentować... |
Nie dane mi było jeszcze ani jednego konkursu obejrzeć. Za to dziś po raz pierwszy od dwóch lat, przy okazji i kątem oka, oglądałem biegi narciarskie :fiu: Rzecz w tym, że nie jest to dla mnie dyscyplina interesująca i uczestnictwo znakomitej Polki w niczym tego nie zmienia (pomimo mojej sympatii do niej i jako zawodniczki i jako osoby).
Wracając do skoków, postaram się oglądać kolejne konkursy, o ile będę miał taką możliwość. Wygląda to dobrze - lubimy przecież, jak Polacy się rozkręcają, a po tak słabym początku mogą się jedynie rozkręcać :szczerb: |
Cytat:
http://static.shoplo.com/0785/produc.../1006-4579.jpg |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:31. |