Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   szumy podczas nagrywania audio (https://forum.cdrinfo.pl/f2/szumy-podczas-nagrywania-audio-9402/)

maajster 04.08.2002 21:51

szumy podczas nagrywania audio

Nagrywam sobie plytke audio. Wkladam do jednego CD-ROMa orginalna plyte. Wlaczam Nero za pomoca tego programu przetwarzam pliki z oryginalu do WAVa. Potem wybieram sobie AUDIO-CD i naciskam Write. Plytka nagrywa sie z szumami a koncowych kawalkow czasem w ogole odtwzarzacz audio nie widzi i strasznie meczy sie z ta plyta. W czym problem ???
czy moze w tym ze nagrywam w trybie Disc-At-Once ?

Nol 04.08.2002 22:13

Na początku poradziłbym Ci zrzucanie za pomocą progsów: Exact Audio Copy lub Feurio (szukaj na www.cdrinfo.pl). Następnie nagrywaj na dobrej płycie (np. Verbatim) z prędkością równą połowie max, jaka udostępnia Ci sprzęt. Jak nie pomoże, to napisz.

maajster 04.08.2002 22:16

wiec nagrywam tylko na Verbatimach. Moja nagrywarka wyciaga maxymalnie 6x a ja nagrywam audio w tempie 4x. Mysle, ze zrzucania plikow da wav'a nie jest prblemem, bo przed nagraniem plytki przesluchuje tych plikow i wszystko jest OK !

Nol 04.08.2002 22:19

A Twoja wieza dobrze w ogole czyta CD-R?

maajster 04.08.2002 22:20

mam w chacie trzy odtwarzacze. na kazdym sa problemy wiec to chyba nie jest wina odtwarzacza...

Nol 04.08.2002 22:23

Wiec sprobuj nagrac to innym programem, jak nie to upgrade BIOSu (jesli masz), ASPI, itp. itd. etc.

Próbuj dosłownie wszystkiego, wszystkie chwyty dozwolone.

maajster 04.08.2002 22:26

a czy problem moze byc w tym ze nagrywam plyte w trybie Disc-At-Once ?

Nol 04.08.2002 22:28

Nie, tryb zapisu nie powinien miec znaczenia. Ewentualnie spróbuj poszukać na Froum czy nie było wcześniej takich wypadków.

Nol 04.08.2002 22:31

Zreszta przekonaj się, nagraj w TAO.

maajster 04.08.2002 22:53

ok dzieki. A czy moze to byc problem Hardware'owy ?? Moja nagrywarka do najnowszych i najmlodszych juz nie nalezy. jest to jakas tam Yamaha, nie pamietam dokladnie typu.

paput2000 04.08.2002 23:40

Cytat:

maajster napisa***322;(a)
ok dzieki. A czy moze to byc problem Hardware'owy ?? Moja nagrywarka do najnowszych i najmlodszych juz nie nalezy. jest to jakas tam Yamaha, nie pamietam dokladnie typu.
Wygląda faktycznie na problem sprzętowy.
Jak wyczytałem jest to dość stara nagrywarka, więc prawdopodobnie jej układ optyczy i mechaniczny jest zużyty i zanieczyszony co w efekcie może prowadzić do poważnych błedów podczas wypalania i w końcowym efekcie na płycie z którą, jak piszesz, nie radzą sobie stacjonarne odtwarzacze.

bgn 05.08.2002 08:15

rzadko wpadam bo wakacje, dlatego dopiero teraz przeczytalem post:
1. nagrywaj w trybie DAO, bo on jest najwalasciwszy dla audio ) laser nie wylacza sie w trakcie nagrywania)
2. sprobuj nagrywania przez obraz plyty ( tj.wylacz nagrywanie w locie)
Jesli to nie pomoze, to moze rzeczywicie zmien probram, bo moze nero robi ci numery

Ormianin 05.08.2002 10:53

1. stara nagrywarka, slabnie jej moc lasera z roku na rok,
2. jaka moc obliczeniowa procesora? problemy dotycza tych od 166 Mhz w dol... szczegolnie jesli system obciazony

pozdrawiam:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:58.