![]() |
No to po dwóch dniach problem rozwiązany - tyle restartów pod rząd zrobiłem aż problem rozwiązałem :D
Nie był to problem z aktualizacją, ani z oprogramowaniem zewnętrznym czy też ze sterownikami. W sumie sam sobie byłem winny bo zachciało mi się optymalizacji SSD w kompie... A wiec do rzeczy, może komuś to pomoże: IE ma swoje cache jak je przeniesiemy na inny dysk to musi być w katalogu nowo utworzonym... a nie który już istnieje I tak np. Cytat:
Po za tym nie wiem jednej rzeczy, co IE ma do twinui.dll. Czytając pomoc techniczną i fora anglojęzyczne (na polskich nikt o tym pisać nie chciał - w sumie pisali ale nikt im nie odpowiadał) twinui.dll odpowiedzialny jest tylko za przełączanie modern UI do stylu klasycznego z paskiem... Tak jak teraz o tym myślę, to takie coś podpada pod lukę systemu, bo jak taki wirus zmieni cache IE <- a taka zmiana nie wywala żadnego błędu... to uwala wszystko co załaduje się przed crashem w tym wypadku GUI Eset'a (na szczęście działa i bez tego ale tracimy kontrolę nad nim) i sterowniki zewnętrzne od karty dźwiękowej... w sumie jak by nie to, że nikła mi ikona od eseta to bym nawet o tym nie wiedział - bo kto normalny sprawdza logi systemu bez powodu :D |
Teraz jestem pewny, że to przez update... zrobiłem reinstalkę bez wywalania programów... efekt działa i crasha nie ma, czyli teraz dojście który to update wszystko psuje ...
|
Nie ja kupowałem tego box'a tylko firma, której jest to komputer... a, w przerwie świątecznej mam trochę czasu to stwierdziłem, że w wolnej wieczornej chwili tego kompa naprawię - nie przewidywałem takich cyrków...
Wracając do tematu box'a to osobiście mam box 8 - a nie 8.1 co nie zmienia faktu, że mam 8.1 i odpukać takich cyrków jeszcze nie było :( |
Nie wiem jak mogłeś się tak skrzywdzić i kupić Box'a tego crapa.
Odinstaluj Eseta, może to jest problem o którym wspominałem. Szczegółów nie znam, bo nie używam ani Windows 8, ani Eseta, ani nawet nie aktualizuję systemu. ;) |
Też zaczynam mieć podejrzenia, że to przez update... na gołym systemie działa wszystko, pierw myślałem, że to wina TrueImage - wywaliłem problem zniknął, by po 2 restartach problem wrócił :(
Co ciekawe aplikacje SetPoint się wywala nie wiadomo czemu - sprawdzałem 5 różnych wersji z serii 6 i każda się wywala :( |
Cytat:
Czy na gołej 8.1 występuje ten problem? Skoro zrobiłeś format, to wgrywaj różne rzeczy po kolei i sprawdzaj co powoduje problemy. Ostatnio czytałem, że po którejś aktualizacji szereg programów AV zaczęło mieć różne problemy. |
Błąd Explorer i twinui.dll
Cytat:
I drugi problem ale chyba powiązany z pierwszym - nie ładuje mi GUI Eset Smart Security - antywirus działa bez gui ale brak ikony w tray, jak odpalę ręcznie to of cors działa do restartu w tray. Podejrzewam, że przy uruchamianiu następuje od razu crash Explorer przez co znika ikona z tray od Eset'a to samo tyczy się ikony głośnika od Realtek. System to Windows 8.1 wersja BOX - standard Backup brak, to komp do naprawy, więc backup dopiero dostanie. W drodze desperacji zrobiłem format, ale dalej to samo :sciana: Z zainstalowanych programów tylko Photoshop, sterowniki, i eset oraz przeglądarka, wszystkie update zrobione :( Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:53. |