![]() |
Eksport listy MP3 do tabelki - jakim programem to zrobić?
Postanowiłem sobie niedawno uaktualnić spis MP3. Szukam więc odpowiedniego programu, który umożliwi mi eksportowanie listy wszystkich utworów do postaci 3-kolumnowej tabelki (najlepiej do Excela) z podanym wykonawcą, tytułem i długością piosenki. Dobrze by było, gdyby taki programik mógłby jeszcze odnaleźć MP3 bez uzupełnionych albo niepełnych tagów ID3 ora ID3v2. Czy ktoś z Was widział kiedyś taki program? Proszę o info, nazwę tego programu, linka itp. Do tej pory wpisywałem ręcznie w Excelu nazwę wykonawcy, tytuł i czas, ale jest to żmudna robota, zwłaszcza, gdy trzeba skatalogować kilka tysięcy piosenek.
|
Sprawę można załatwić przy pomocy Winampa. Załaduj wszystkie Mp3, jakie masz, do jednej listy, a potem każ mu wygenerować listę w HTMLu. Następnie coś takiego zaimportuj do Excela lub Accessa i masz po kłopocie.
|
Cytat:
|
jak sie plylite winampta zapisze w postalci *.pls, to dlugosci trakow
w sekundach tez sie przeniosa,:( tylko nie wiem dlaczego o 20 sek.wiecej niz w rzeczywistosci).Od biedy mozna to wyeksportowc do execela dobierajac odpowiedio do zapisu separatowy. Przyklad listy w postali *.pls z zalaczniku ( niestety musialem zmienic rozszerzenie z *.pls na *.txt - bo na forum nie wszystkie pliki sa dopuszczalne) |
Ilość załączników: 1
Chodziło mi o coś takiego jak na załączonym obrazku. Ja te wszystkie dane wpisywałem ręcznie, ale chciałbym, aby zrobił to za mnie jakiś programik.
|
Da sie to zrobic tak, jak juz wczesniej pisalem. Tworzylismy kiedys sklep internetowy w firmie i mielismy podobny problem wpisywania listy towarow z worda, pliku tekstowego itp. do bazy danych. Dopadlismy liste towarow w plikach *.html (oddzielone tabulatorami) i txt, a nastepnie importowalismy je do Excela, ktory je automatycznie wstawial do tabel. Potem juz byl tylko krok do Access'a i innych baz danych.
Wygeneruj liste htmlowa z Winampa swoich wszystkich mp3 i wtedy pokombinuj z importowaniem do Excela. ja robilem to dosc dawno temu, ale jak tylko to sprawdze (tzn. pewnie w poniedzialek, bo jutro wyjezdzam), to postaram Ci sie opisac caly proces szczegolowo. |
Winamp podaje jedynie wykonawcę i tytuł utworu oddzielone myślnikiem, a nie znakiem tabulatora. Poza tym nie podaje czasu utworu, a jedynie czas całej listy odtwarzania i średnią długość utworu.:( Wiem, że dałoby się zamienić myślniki na tabulatory, ale brakuje jeszcze czasu poszczególnych utworów.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
jest taki prog - whereisit? mozliwe ze on moglby ci pomoc - jest REWELACYJNY do katalogowania CD, ale jak sobie z mp3 poradzi?
nie wiem |
Panowie, dziękuję za pomoc, już sobie poradziłem:) :) :) :) . Pomógł mi genialny program MP3 Explorer. Jakby kogoś to interesowało, to jest on na stronie www.mp3-explorer.com - bardzo dobry program, używałem go chyba już przed wojną, aczkolwiek zupełnie o nim zapomniałem.
:) :) :cool: :cool: |
No to po problemie:)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:22. |