![]() |
Jak połączyć modem LTE z routerem z Gargoyle?
Mam pytanie jak można połączyć modem/router LTE Huawei B593s-22 z routerem na Gargoyle? Może być podwójny NAT, bo i tak porty są polokowane. Router z Gargoyle ma IP 192.168.1.1, jakie ustawić w modemie LTE? Do tej pory używałem łącza ADSL w trybie bridge, ale z uwagi na parametry linii muszę wybrać LTE z Play.
|
a mozesz wyjasnic co chcesz osiagnac ? zawsze mozesz uzyc opcji repeater zakladajac ze takowa ma ale ciagle nie widze sensu .
|
Chcę wpiąć owy modem do sieci domowej. Ma zastąpić modem ADSL.
|
czyli zamiast po wifi ma dzialac po kablu ?
|
Aktualnie mam internet z Netii. Modem ADSL jest święty z routerem domowym przez rj45 w trybie Bridge. Modem ADSL ma IP 192.168.0.1, a router z Gargoyle 192.168.1.1. Chodzi o to, aby zamiast modemu ADSL dać modem/router LTE i podpiąć do routera z Gargoyle przez rj45. Innymi słowy zastąpić urządzenie dostępowe innym bez ruszania innych elementów sieci.
|
To bardzo proste...
Podłączasz router LTE kablem do portu 1 -RJ-45 twojego routera, port 1 ustawiasz jako WAN i tyle, w tedy router nie będzie korzystać z modemu ADSL port RJ-11 w routerze zostanie pusty Problemem może być z Gargoyle... nie wiem czy twoja wersja obsługuje zmianę portu WAN Routery asusa mają takową opcję fabrycznie, routery z tomato też mają takową opcję - nie wiem jak z openWRT... |
A jakie adresy IP ustawić?
|
Ilość załączników: 1
U siebie mam takie rozwiązanie: Modem Huawei E3272 --- USB ---> Netgear z Gargoyle ) ) ) / ---- Komputer/Smartfon.
W przypadku Gargoyle wszystko ustawisz po WWW. W menu Konfiguracja Interfejs WAN musisz przestawić na kolejny (u mnie pod eth0 to modem) Modem pracuje w podsieci 192.168.1.0/24. Adres modemu to 192.168.1.1. Router mam u siebie przestawiony na 192.168.2.1 Daj znać jak coś będziesz potrzebował. btw, aby ustawić modem jak wyżej napisałem musi on działać w trybie HiLink (działa jako karta sieciowa). Starsze modem inaczej się konfiguruje - popacz forum eko.one.pl Kod:
root@Gargoyle:~# cat /proc/bus/usb/devices Kod:
root@Gargoyle:~# ifconfig |
Andy on ma LTE Huawei B593s-22 - to nie jest modem USB tylko coś jak router z modemem.
Więc jak przestawi WAN to wystarczy, że w LTE Huawei B593s-22 ma włączone DHCP - zero kombinacji. Nie musi wcale ustawiać sieci na 192.168.2.x - może bez problemu działać na 192.168.1.x W tedy LTE Huawei B593s-22 będzie jak by niewidoczny... a net będzie. Przecież pisał, że nie chce rozwalać istniejącej struktury sieci - ma zostać jak było... włącznie z adresacją... |
Kurde nie zauważyłem modelu :)
Cóż jesteś w czarnej dupie w takim razie ;) Dodawanie kolejnego modemu do sznureczka tylko pogorszy wszystko. Albo kupić oddzielny modem na USB z HiLink i podpiąć*go jak opisałem, albo zostawić tylko ten router od Huawei. |
Ok, czyli Huawei ma mieć 192.168.1.1, a router z Gargoyle 192.168.1.2 i będzie działać?
|
Cytat:
|
Równie dobrze:
Huawei dostaje 192.168.0.1 i włączone DHCP Gargoyle dostaje 192.168.1.1 <- czyli nic praktycznie nie zmieniasz, po za WAN w takim wypadku I tym sposobem sieć masz po staremu, i masz neta... |
Dziękuję, jutro muszę to przetestować.
|
Tylko podłączanie kolejnego routera do tego co masz mija się z celem. Co chcesz w ten sposób osiągnąć?
Spowoduje to tylko i wyłącznie pogorszenie parametrów sieci. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:29. |