![]() |
P³yta DVD region-1 = k³opot z Aspi reading
Kupi³em dzieciakom p³ytê z "Alicj± w Krainie Czarów" (Hallmark)
w wersji amerykañskiej (region 1), bo innych nie ma... Mój czytnik DVD w pececie to Pioneer (DVD-116 Atapi) ustawiony fabrycznie na region 2... 1. Niestety Elby Region Killer nie pomaga i ¿aden softplayer DVD tego nie odtwarza (u mnie). Na amerykañskiej Toshibie u znajomego oczywi¶cie dzia³a... 2. Ostatecznie da siê zripowaæ na dysk twardy i zdeskramblowaæ np. przy pomocy DVD Decryptera ale tylko 5 na 6 plików VOB, poniewa¿ jeden z plików VOB (konkretnie drugi) wygl±da na ciut wiêkszy ni¿ nominalne 1 GB i w ka¿dym softripperze siê to wywala - np. SmartRipper raportuje, ¿e plik jest niezgodny z trybem czytania Aspi... (zreszt± w ¿adnym trybie nie daje siê zczytaæ). Jest jaki¶ sposób aby dzieciaki obejrza³y CA£Y film jeszcze w tym roku? Drugi VOB to jakie¶ 20 minut filmu, wiêc ogl±danie bez tego nie bardzo ma sens... Pozdrawiam ZTH |
Proponuje ci uzyc innego programu do zmiany regionow
np dvd genie. Nizej masz link moze tez znajdziesz cos ciekawego. W zalaczniku zas artykul o lamaniu regionow. W sumie z tego co sie orientuje to pionier jest dosc dobrym sprzetem i moze byc ciezko, ale napewno jest mozliwosc zmiany regionow ja na moim lg moge robic co chce. A jesli chodzi o rippery ich tez jest pelno sprobuj innymi. Zrzucic to na dysk. Powodzenia http://perso.club-internet.fr/farzeno/firmware/utilities.htm |
Mam ten sam model Pioneer DVD-116, zmieni³em w nim bios na "region free", ale uprzedzam ¿e jest to operacja ryzykowna i mo¿e j± wykonac tylko osoba dobrze wiedz±ca o co chodzi, najlepiej z pod³aczonym kompem pod UPS'a. W za³±czniku dodaje poprawiony bios (tylko dla tego modelu DVD). Przed wgraniem nowego biosu, koniecznie przeczytaj za³±czony plik readme.txt, w nim opisane s± szczegó³owo wszystkie kroki.
Pozdrawiam. |
To Weron: Dziêki za info. Poszuka³em, poczyta³em, ¶ci±gn±³em sobie nowe BIOS-y do mojego Pioneera i ju¿ prawie mia³em zabraæ siê za jakiego¶ hexedita, ale przysz³y ¶wiêta i sylwester...
CO do ripowania to próbowa³em dziesiêciu ró¿nych ripperów, ale ka¿dy wymiêka³. Swoj± drog± znasz jaki¶ lepszy od DVD Decryptera i SmartRippera? To Callisto TM: Dziêki za zpaczowany Bios. Przyda³ siê znakomicie - a¿ przyjemnie popatrzeæ na "wziêtego od ty³u" Pioneera-dziewicê i zapomnieæ o straszeniu przez producenta, ¿e "nieprawd± jest jakoby mo¿na go zderegionalizowaæ", o czym zawiadamia na swojej witrynie w sieci :-) Dzieciaki film obejrza³y dzi¶ rano - wszystko jest cacy... Pozdrawiam - wszystkiego DivX-owego w Nowym Roku! ZTH PS. Teraz bêdê móg³ sobie zamówiæ dowoln± p³ytê DVD bez obawy, ¿e nie ruszy... Upatrzy³em sobie jedn± tak±, która jest 3 razy dro¿sza ni¿ mój czytnik DVD... |
Cytat:
Dzieki i wzajemnie. |
A¿ mi³o przeczytac ze na co¶ siê przyda³em, ¿yczê Wam w Nowym Roku, jak najwiecej rozwiazanych problemów, a mo¿e lepszy by³by bezproblemowy rok :-).
Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37. |