Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Wypalanie nośników CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/wypalanie-nosnikow-cd-94242/)

Reader96 08.02.2015 12:09

Wypalanie nośników CD

Witam wczoraj zabrałem się za utworzenie kopii zapasowych gier na PlayStation 1, kupiłem do tego celu nośniki Verbatim CD-R. Po wypaleniu gier patrzyłem sobie na tą lustrzaną część płyty i pod światło zauważyłem, że ta "wypalona" część ( nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć więc proszę o wyrozumiałość ) składa się z takich różnych grubości pierścieni, lecz na np. dawno temu nagranych CD-R nie zauważyłem takiego czegoś. Czy coś się stało podczas nagrywania ? Dodam, że to się stało ze wszystkimi nośnikami ( 10szt. ) które wypaliłem a konsola bez problemu je czyta. Ale chciałbym się dowiedzieć czy to normalne i czy to wpływa jakoś na działanie nośnika.

Program, w którym wypalałem to Alcohol 120% nagrane z prędkością 16x ( najmniejsza jaką mogłem ustawić ) w profilu PlayStation

Napęd to LG DVD Recorder GH24NSC0 ( jest nowy, mam go ok. nie cały miesiąc )

mgit 08.02.2015 12:17

Trzeba było nagrać 1x to by było lepiej :sciana:
Skąd to święte przekonanie u wszystkich, że nagranie wolno oznacza lepszą jakość.... mamy rok 2015 a nie 1997
Jak byś nagrał 40x to byś okręgów nie miał...

Reader96 08.02.2015 12:19

Tak przeczytałem w poradnikach do wypalania gier na PSX, aby nagrywać jak z najmniejszą prędkością, więc tak też uczyniłem. Te okręgi na coś wpływają ?

mgit 08.02.2015 14:39

Te poradniki mają ponad 10 - 15 lat... przetestuj tą płytkę nagraną i daj screen z testu

Reader96 08.02.2015 14:53

czym i jak mam przetestować ?

mgit 08.02.2015 15:23

Nero DiscSpeed a instrukcje do niego masz na forum...

misiozol 08.02.2015 15:34

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1313548)
Trzeba było nagrać 1x to by było lepiej :sciana:
Skąd to święte przekonanie u wszystkich, że nagranie wolno oznacza lepszą jakość.... mamy rok 2015 a nie 1997
Jak byś nagrał 40x to byś okręgów nie miał...

Moze i mamy 2015 ale konsola zdecydowanie lepiej czyta plyty nagrane 4x niz te 8x a 16x przewaznie wogule nie ma checi czytac , i mozesz sobie pisac o testach i przepisac mi tu encyklopedie od nagrywania a zycie i tak wie swoje , widac konsola zatrzymala sie w 1997 :P

BTW okregi sa od badziewastego nosnika ;)

mgit 08.02.2015 16:50

Prędkość nagrania nie ma nic do prędkości odczytu. Jak nagra 40x to wcale nie oznacza, że z taką prędkością PSX będzie odczytywać płytę. Obecne nośniki nie są przystosowane do takiego wolnego nagrywania....

Arepo 08.02.2015 16:53

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1313564)
BTW okregi sa od badziewastego nosnika ;)

Okręgi o różnym odcieniu to skutek nagrywania przez napęd z różną prędkością, nie powinny mieć negatywnego wpływu na odczyt. Taki efekt pojawia się nawet na najlepszych płytach. Nie wiem skąd masz takie informacje ale są one nieprawdziwe, z pewnością wprowadzają jednak w błąd innych użytkowników.

Berion 08.02.2015 18:18

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1313564)
Moze i mamy 2015 ale konsola zdecydowanie lepiej czyta plyty nagrane 4x niz te 8x a 16x przewaznie wogule nie ma checi czytac , i mozesz sobie pisac o testach i przepisac mi tu encyklopedie od nagrywania a zycie i tak wie swoje , widac konsola zatrzymala sie w 1997

Konsola nie wie z jaką prędkością zostały wypalone płyty. Jej napęd, tak jak każdy inny radzi sobie lepiej lub gorzej w zależności od tego jak została wypalona płyta. Być może Twoja nagrywarka i Twoje płyty wypalają się najlepiej na takich prędkościach. Nie wypalałem płyt CD od stuleci, a tym bardziej z grami na PSXa, nie wiem jak to dzisiaj wygląda, ale x4 (wolniej to i tak chyba się nie da) nie zaryzykowałbym.

Poradniki są stare, z wiedzą z przed dekady i nie należy do nich podchodzić jak żydzi do treści pięcioksięgu.

- - -

A na przyszłość: >> http://forum.cdrinfo.pl/f30/ ;)

misiozol 08.02.2015 18:32

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1313575)
Prędkość nagrania nie ma nic do prędkości odczytu. Jak nagra 40x to wcale nie oznacza, że z taką prędkością PSX będzie odczytywać płytę. Obecne nośniki nie są przystosowane do takiego wolnego nagrywania....

Moze i sa przystosowane ale laser konsoli znacznie zadziej strajkuje kiedy nagram 4x

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1313577)
Okręgi o różnym odcieniu to skutek nagrywania przez napęd z różną prędkością, nie powinny mieć negatywnego wpływu na odczyt. Taki efekt pojawia się nawet na najlepszych płytach. Nie wiem skąd masz takie informacje ale są one nieprawdziwe, z pewnością wprowadzają jednak w błąd innych użytkowników.

Nie mam jak si tego pogazac postaram sie znalezc ta plyte u mnie , wiem o co ci chodzi ze sa inne odcienie a ja piesze o czym jeszcze innym , jak znajde ta nieszczesna plyte to strzele jej fote .

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1313585)
Konsola nie wie z jaką prędkością zostały wypalone płyty. Jej napęd, tak jak każdy inny radzi sobie lepiej lub gorzej w zależności od tego jak została wypalona płyta. Być może Twoja nagrywarka i Twoje płyty wypalają się najlepiej na takich prędkościach. Nie wypalałem płyt CD od stuleci, a tym bardziej z grami na PSXa, nie wiem jak to dzisiaj wygląda, ale x4 (wolniej to i tak chyba się nie da) nie zaryzykowałbym.

Poradniki są stare, z wiedzą z przed dekady i nie należy do nich podchodzić jak żydzi do treści pięcioksięgu.

- - -

A na przyszłość: >> http://forum.cdrinfo.pl/f30/ ;)

Moze i poradniki sa stare ale jare :P , konsola wie swoje i tyle co mam jej zrobic jak wypale plyte 16x to jest loteria a jak wypale 4x to jest gitara za kazdym razem ;)

Berion 08.02.2015 18:40

Ale to nie jest żelazna zasada, która sprawdzi się u każdego.

A swoją drogą to ten projekt strasznie się ślimaczy: ;/
http://ps-io.com/
Można by w końcu zapomnieć o tych płytach. Tylko jak oni to wytłumaczą klientom, że PSX 50zł, a ODDE sześć razy tyle? ;p

Reader96 08.02.2015 19:01

Tylko ja nie mam możliwości nagrywania poniżej 16x ...

misiozol 08.02.2015 19:14

To jest zalezne od nagrywarki nosnik tez ma znaczenie ale mam u siebie z minimum 20 roznych i to zalezy od nagrywarki ten sam nosnik jest u mnie w jednej nagrywany 4x a w innej 16x zwlaszcza te nowsze maja tendencje do nagrywania minimum 16x , najlepiej mi nagrywa liteon z konca lat 90 zawsze bezblednie i z predkoscia na max 8x ;)

czary2mary 15.02.2015 16:40

Cytat:

Napisany przez Reader96 (Post 1313547)
Witam wczoraj zabrałem się za utworzenie kopii zapasowych gier na PlayStation 1, kupiłem do tego celu nośniki Verbatim CD-R. Po wypaleniu gier patrzyłem sobie na tą lustrzaną część płyty i pod światło zauważyłem, że ta "wypalona" część ( nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć więc proszę o wyrozumiałość ) składa się z takich różnych grubości pierścieni, lecz na np. dawno temu nagranych CD-R nie zauważyłem takiego czegoś. Czy coś się stało podczas nagrywania ? Dodam, że to się stało ze wszystkimi nośnikami ( 10szt. ) które wypaliłem a konsola bez problemu je czyta. Ale chciałbym się dowiedzieć czy to normalne i czy to wpływa jakoś na działanie nośnika.

Program, w którym wypalałem to Alcohol 120% nagrane z prędkością 16x ( najmniejsza jaką mogłem ustawić ) w profilu PlayStation

Napęd to LG DVD Recorder GH24NSC0 ( jest nowy, mam go ok. nie cały miesiąc )

Cytat:

Napisany przez Reader96 (Post 1313549)
Tak przeczytałem w poradnikach do wypalania gier na PSX, aby nagrywać jak z najmniejszą prędkością, więc tak też uczyniłem. Te okręgi na coś wpływają ?

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1313577)

Temat wyczyszczony \zwracam uwagę że koledze płyty działają a jakość ten typ napędów testuje CD-R LG GH24NS95\LG GH24NSB0 \LG GH24NSC0
http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...h24nsb0-93253/
Jak również nie ma programu którym można prosto edytować firmware i strategie zapisu płyt CD-R.Jak również zgranie i wgranie firmware nie jest prostą sprawą w nowych napędach LG i do tego bardzo niebezpieczną.
Kolega @Arepo ma tu rację dlaczego powstają okręgi i że nie mają większego znaczenia - dla jakości zapisu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57.