![]() |
Wypalanie nośników CD
Witam wczoraj zabrałem się za utworzenie kopii zapasowych gier na PlayStation 1, kupiłem do tego celu nośniki Verbatim CD-R. Po wypaleniu gier patrzyłem sobie na tą lustrzaną część płyty i pod światło zauważyłem, że ta "wypalona" część ( nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć więc proszę o wyrozumiałość ) składa się z takich różnych grubości pierścieni, lecz na np. dawno temu nagranych CD-R nie zauważyłem takiego czegoś. Czy coś się stało podczas nagrywania ? Dodam, że to się stało ze wszystkimi nośnikami ( 10szt. ) które wypaliłem a konsola bez problemu je czyta. Ale chciałbym się dowiedzieć czy to normalne i czy to wpływa jakoś na działanie nośnika.
Program, w którym wypalałem to Alcohol 120% nagrane z prędkością 16x ( najmniejsza jaką mogłem ustawić ) w profilu PlayStation Napęd to LG DVD Recorder GH24NSC0 ( jest nowy, mam go ok. nie cały miesiąc ) |
Trzeba było nagrać 1x to by było lepiej :sciana:
Skąd to święte przekonanie u wszystkich, że nagranie wolno oznacza lepszą jakość.... mamy rok 2015 a nie 1997 Jak byś nagrał 40x to byś okręgów nie miał... |
Tak przeczytałem w poradnikach do wypalania gier na PSX, aby nagrywać jak z najmniejszą prędkością, więc tak też uczyniłem. Te okręgi na coś wpływają ?
|
Te poradniki mają ponad 10 - 15 lat... przetestuj tą płytkę nagraną i daj screen z testu
|
czym i jak mam przetestować ?
|
Nero DiscSpeed a instrukcje do niego masz na forum...
|
Cytat:
Moze i mamy 2015 ale konsola zdecydowanie lepiej czyta plyty nagrane 4x niz te 8x a 16x przewaznie wogule nie ma checi czytac , i mozesz sobie pisac o testach i przepisac mi tu encyklopedie od nagrywania a zycie i tak wie swoje , widac konsola zatrzymala sie w 1997 :P BTW okregi sa od badziewastego nosnika ;) |
Prędkość nagrania nie ma nic do prędkości odczytu. Jak nagra 40x to wcale nie oznacza, że z taką prędkością PSX będzie odczytywać płytę. Obecne nośniki nie są przystosowane do takiego wolnego nagrywania....
|
Cytat:
|
Cytat:
Poradniki są stare, z wiedzą z przed dekady i nie należy do nich podchodzić jak żydzi do treści pięcioksięgu. - - - A na przyszłość: >> http://forum.cdrinfo.pl/f30/ ;) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Ale to nie jest żelazna zasada, która sprawdzi się u każdego.
A swoją drogą to ten projekt strasznie się ślimaczy: ;/ http://ps-io.com/ Można by w końcu zapomnieć o tych płytach. Tylko jak oni to wytłumaczą klientom, że PSX 50zł, a ODDE sześć razy tyle? ;p |
Tylko ja nie mam możliwości nagrywania poniżej 16x ...
|
To jest zalezne od nagrywarki nosnik tez ma znaczenie ale mam u siebie z minimum 20 roznych i to zalezy od nagrywarki ten sam nosnik jest u mnie w jednej nagrywany 4x a w innej 16x zwlaszcza te nowsze maja tendencje do nagrywania minimum 16x , najlepiej mi nagrywa liteon z konca lat 90 zawsze bezblednie i z predkoscia na max 8x ;)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gh24n...h24nsb0-93253/ Jak również nie ma programu którym można prosto edytować firmware i strategie zapisu płyt CD-R.Jak również zgranie i wgranie firmware nie jest prostą sprawą w nowych napędach LG i do tego bardzo niebezpieczną. Kolega @Arepo ma tu rację dlaczego powstają okręgi i że nie mają większego znaczenia - dla jakości zapisu. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:57. |