![]() |
dwa systemy i truecrypt
Witam
Może temat był poruszany ale chciałbym tak zainstalować systemy na dysku SSD 120 Gb tylko . Windows XP lub 7 jako partycja zaszyfrowana a może ukryta . Linux Mint 17.1 jako system jawny do pracy na co dzień Zastanawiam się jak to zrobić jako osoba mającą w tym temacie małe doświadczenie . Po zainstalowaniu GRUB z Linuxa będę miał do wyboru systemy , linux wejdzie bez problemu ale po wybraniu Windowsa powinno się pojawić zapytanie o hasło ale przy mojej sklerozie mogę je zapomnieć wiec czy jest możliwość użycia np . pendrive , karty SD ect. ? Oczywiście CD ratunkowe sobie wypale Będę bardzo wdzieczny za pomoc i wyrozumiałość za moją niewiedzę |
Zainstaluj Linuxa oraz Windows a nastepnie z poziomu Windows uruchamiasz Truecrypta. Co dalej pokazane jest krok po kroku tutaj.
|
@Misiek jemu chodzi o przechowywanie klucza do TC na dysku przenośnym i wskazania go w momencie bootowania Windowsa.
|
Tak , tutorial przeczytałam szkoda że takowego nie ma w pdf . klucz sprzętowy albo jakiś inny sposób automatyczny . Zeby się uchronić przed ewentualnym zagubieniem hasła gdzieś w terenie .
|
Niestety w przypadku bootowania zaszyfrowanej partycji systemowej bez podawania hasła nie się nie obejdzie.
|
Szkoda , bede musiał wymyślić takie hasło żebym zapamiętał.
|
Polecam stosować menadżery haseł - np. Keepass. Pamiętasz JEDNO mocne hasło i nim zabezpieczasz bazę z hasłami do kont itp.
|
Nie może to być jakaś automatycznie ? wkładam np. boot-owalnego pena i się uruchamia ? Obawiam się ze zapomnę hasła sklerotyk jestem.
|
Cytat:
BitLocker ma funkcję utworzenia klucza na np. pendrive, bądź w module TPM, ale to jest rozwiązanie na jeden system. |
...i klucz jest trzymany w chmurze dla bezpieczeństwa :D hehehe
|
Cytat:
https://randomoracle.files.wordpress...ecoverykey.png |
TA a nie lepiej na naklejce ??
|
Jako, że nie ma tu dla Ciebie 100% akceptowalnego rozwiązania, to podajemy Ci opcje jakie masz.
Możesz sobie oczywiście to potem nakleić... jak chcesz. |
Rozumiem , po prostu pytam. Jak coś doczytam i nie będę wiedział to napiszę
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:46. |