![]() |
Cytat:
|
Nie chodzi o jakąś wyimaginowaną walkę z korporacją bo ja nie mam 15 lat. Chodzi o zwyczajne chamstwo wyłudzania danych na każdym kroku - i ja wobec temu protestuję.
Jestem dziś podminowany bo zmarnowałem znowu kolejny wieczór na coś co powinno działać od razu... Dlaczego Thunderbird nie wymaga ode mnie doktoratu z fizyki kwantowej i wystarczy mu podać adresy, porty, login i hasło, a cuda w cli już tak? I jeszcze o niczym nie informują, żebym przypadkiem nie dowiedział się co jest przyczyna problemu. Właśnie tego nienawidzę w Linuksie - niby świeże powietrze, wolność itd. ale brak normalnych ludzi piszących oprogramowanie. GUI są zwykle upośledzone (albo ubogie, albo źle zaprojektowane, albo oba na raz), a CLI nie do użytku bo nagle trzeba z palca odtwarzać przebieg Wielkiego Wybuchu... |
@Berion
Jako jedyny trzymasz się do upartego swoich poglądów walki z Google :) |
Nie muszę, sprawdzałem i działa zamknięte w cytat. :)
Ponieważ nie chcę sobie zaspamować skrzynki. Nie wiem jeszcze czy to akurat będzie modem Playa czy może użyję go jako dongle'a. Nadaje się do tej weryfikacji bo owy notebook będzie zawsze uruchomiony z wpiętym modemem. Nie mogę przebrnąć przez mailutils/sendmail/sstp. Żaden "nie działa" i żaden nie mówi dlaczego. Nie mam żadnego punktu zaczepienia. Jutro jak mi minie wkurw to spróbuję z innymi kontami. @mgit Tak, szkoda mi pieniędzy i szkoda abym wspierał tak ideologicznie wykolejoną firmę jaką jest Google w błagańczo-poddańczym akcie pogodzenia się na taką formę tworzenia konta e-mail. |
Cytat:
Kod:
if [ -e "/media/przemek/PLAY\ ONLINE/SysConfig.dat" ];Cytat:
Tak w ogóle to po co sprawdzanie pliku? Uruchomienie komputera -> wysłanie emaila, mija godzina -> wysłanie emaila :) |
To ta weryfikacja to jakiś problem?
Kup sobie jakiegoś startera odbierz sms a starter wywal. 5 zł ci szkoda na starter dla testów? |
Nie mogę, przy zakładaniu chcą mi weryfikować konto przez SMSa...
Z innego konta, wiadomości docierają. Już mnie to w****iać zaczyna... Prościej będzie wysyłać na FTP niż pierdolić się z tym crapware. |
A sprawdź na innym niż o2.pl
Gdyż o2.pl są często problemy, jak na gmail będzie to samo to będziemy myśleć co dalej ;) Dodatkowo sprawdziłbym kwestię portów czy oby na pewno powinno być 587 a nie czasem 465, a jak by to nic nie dało uderzyłbym w chmod 400 i dał dla testów 777 lub tzw 0777, dodatkowo kwestia certyfikatu czy na pewno z nim wszystko ok, pamiętam, jak stawiałem apache to też były cyrki z certyfikatem, dopiero za trzecim razem wygenerował się poprawny - ale doszedłem do tego dopiero po dwóch dniach... |
Jest, ale skrajnie nieczytelne dla mnie:
http://www.gnu.org/software/mailutil...#configuration Znalazłem coś takiego: https://rtcamp.com/tutorials/linux/u...ix-gmail-smtp/ I faktycznie, mam folder postfix i w nim pliki. Z tą różnica, że bez main.cf, zamiast tego, wg. opisu jego zawartość odpowiada master.cf. Stworzyłem sasl_psswd, a w nim: Kod:
[poczta.o2.pl]:587 adres@o2.pl:haslo |
A w dokumentacji na stronie producenta apki nie ma dokumentacji? Zazwyczaj dodają wzór pliku konfiguracyjnego
|
Nie męczę się z sudo, używam aliasów. Ale na forum muszę podawać całość bo skąd mielibyście je znać. Jednym z owych aliasów jest combo, z m.in purge ale najwyraźniej nie usunął wszystkiego...
Po za tym zrobiłem tak tez przez aptitude i też nie pojawia mi się pytanie o konfig tak jak za pierwszym razem. Konfiguracja powinna być w "/etc/mailutils.rc", ale nie ma ta takiego pliku. |
Apt-get to przeżytek, przejdź na aptitude i usuń aplikację wraz z configiem, wtedy jak zainstalujesz raz jeszcze to cie o konfigurację zapyta
Oczywiście na początek zabawy aby się nie męczyć i nie klepać za każdym razem polecenia sudo: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Czyli jak rozumiem muszę to rozbić na dwa komponenty: na skrypt w bashu i skrypt crona który wywoływał by cyklicznie ten pierwszy, dobrze myślę?
Zaczynając od basha, stanąłem znowu przed ścianą. Pobrałem mailutils, zapytał się mnie o konfigurację, ale że nie miałem już czasu to pominąłem ten krok... I teraz już się nie pyta, a ja nie wiem gdzie jest lub gdzie powinien być ten konfig i o jakiej treści. Myślałem, że jak wyrzucę i zainstaluję jeszcze raz to zapyta, ale nie, nic się nie pojawia, po prostu instaluje... Wyrzuciłem też z gwiazdką, czyli: "sudo apt-get remove mailutils*", ale też po ponownej instalacji już nie pyta... To jest pierwsza kwestia. Druga to skrypt wyglądał by tak: Kod:
#!/bin/bash |
Jakie nieukończone? Zrobiłem Ci z gówna hires grafikę ręcznie uzupełniając braki. Wystarczy, że wrzuciłbyś to do jakiegoś webowego konwertera i miałbyś już wektor. :P
Dzięki. Dalej sobie poradzę. |
Logo było nie ukończone :P
Taki proof of concept ;) Kod:
#!/bin/bashCytat:
Tak na prawdę*to skrypt mógłby co 1h wysyłać aktualny adres IP i np jakiś zrzut ekranu ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:05. |