![]() |
Tajemnicze BSODy
Mam problem ze swoim komputerem i nie potrafię, a w zasadzie nie mam za bardzo możliwości zdiagnozowania. Od jakiegoś czasu Windows 7 wywala mi blue screeny, za każdym razem o różnych numerach.
Kwestię oprogramowania pomijam bo ani nie aktualizuję Windowsa, ani żadnego nowego programu nie dogrywałem (jedynym podejrzanym mógłby być Avast, jedyny program który regularnie aktualizuję :hmm:). Nawet przywróciłem z obrazu, jak czynię raz na jakiś czas, a mimo to problem występuje nadal. Wszystko więc wskazuje na to, że to coś związanego ze sprzętem. Ostatnio wyrzucił: Kod:
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.768.3 |
A kiedy te BSOD konkretnie występują?
Jeżeli nie ma żadnej reguły to wg. moich obserwacji może to być zasilacz Temperatury, SMART w porządku? |
To może być cokolwiek.
Począwszy od kurzu i łączy. Trzeba wszystko sprawdzać po kolei. Pamięć niby sprawdził...napięcia na zasilaczu też trzeba. Temperatury i reszta podzespołów, niestety często jedynie przez podmianę. A jeszcze - może kondensatory na mobo. :hmm: Stary ten złom? |
Zupełnie losowo. Raz miałem w Unity, raz podczas przeglądania internetów, raz nic nie robiłem prócz śniadania i po powrocie niebiesko itp. sytuacje.
Tak. Oba HDD też ok. Zasilacz hmm, no to nawet mógłby być trop. BeQuiet jakiś tam, to raczej dobra marka. Złom całkiem w sile wieku jeszcze (kondensatory wszystkie ok): M4A88TD-M EVO AMD Athlon II X2 250 ATI Radeon HD 4250 (zintegrowany z mobo) Nie pamiętam jakie RAMy, ale też raczej markowe, Patrioty, 8GB, DDR3 |
Od kiedy napisałem tego posta, ustąpiły... :hmm:
Nawet postarałem się maksymalnie obciążyć CPU, GPU i HDD aby wyeliminować problem z zasilaczem. Wgrałem chyba wszystkie najpopularniejsze darmowe programy AV (oczywiście nie na raz ;]), którymi przeskanowałem wszystkie nośniki. Dziwne... Albo dopadło mnie zło zaszyte w fw i napastnik poprawił je zdalnie odczytując to co napisałem w między czasie na klawiaturze albo nie wiem co. |
Polecam Blue Screen View: http://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
Sam ostatnio walczę ze sporadycznymi BSODami i u mnie coś jest nie halo ze sterownikami do grafiki. |
Mam pusty folder "C:\Windows\Minidump\".
|
Znowu miałem po kilka BSODów. A te stare dumpy wyrzucił mi CCleaner (nie zwróciłem uwagi, że mam to w filtrach ;p).
Za każdym razem jest Caused by driver: aswMonFlt.sys. Czyli Avast... Dla testów przywróciłem z obrazu system, gdzie mam starszą wersję i mimo upływu kilku dniu ani razu się nie wysypał. Tajemnica Sagali rozwiązana. Dzięki Bartez za progs, jest super, wszystko w jednym miejscu. :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:53. |