Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Podłączanie stacji dyskietek 5.25 MD2D. (https://forum.cdrinfo.pl/f113/podlaczanie-stacji-dyskietek-5-25-md2d-94540/)

Berion 03.04.2015 16:59

Podłączanie stacji dyskietek 5.25 MD2D.

Czy trzeba aby płyta główna je obsługiwała? Mam napęd, nawet taśmę która rozchodzi się na zwykłą dla FDD, ale ani Windows 7, ani Linux nie widzą zawartości dyskietek (napęd niby wykrywają bo pojawia się stosowna ikonka, pingwin też montuje jako dev/fd0/).

Wyczytałem z internetów, że trzeba przestawić w BIOSie z 1.44MB na 360KB ale u mnie jest tylko 1.44MB i 700KB. W tym problem?

Za stare to dla mnie czasy... :hmm:

misiozol 03.04.2015 19:24

Eee a zainstaluj XP na pewno zadziala :P

revolver0 03.04.2015 19:27

to może Dos'a ? Aż boje się zapytać skąd masz napęd 5,25" i dyskietki...

Berion 04.04.2015 12:02

Mam napęd z recyklu, z instytutu naukowego. I mam też dyskietkę, na której jest gra w którą moja mama grała 20 lat temu (i chciałaby nadal (>> DOSBox?)). Jest to jakiś "pirate original" Boulder Dasha podobno pod tytułem "Gryzaki" ("GRA.COM" ;p). Dlatego chcę zrobić najpierw obraz (o ile ta dyskietka jeszcze żyje, póki co "testy środowiska" robię na nowych, czystych (tak, też mam! :D)).

Jak Linux nie widzi i Windows 7 który wg. YT obsługuje to szkoda czasu na XP (podobno w Windowsach w ogóle zmieniła się obsługa tych stacji i jak już to celować w Win98). Ale to nieistotne, problem raczej nie leży po stronie OSu i napisałem ten temat żeby się upewnić.

sobrus 13.04.2015 11:26

Może dyskietka wyzionęła ducha ze starości i dlatego nie możesz odczytac.
Ja bym zainstalował DOS albo FreeDOS.
Choć nie widze powodu aby Linux albo Win7 nie obsługiwały FDD.

Chyba że nie obsługują FAT12.

:hmm:

Berion 13.04.2015 13:02

Nie, na komputerze, a nawet komputerach, na których w BIOS mogłem przestawić rodzaj napędu na 1.2MB wszystko działa.

Niestety MS-DOS nie widzi nic ponad sam katalog. Chciałem zrobić odczyt posektorowy, ale Linuksy DSL i Slitaz odczytują mi (przez dd) tylko 460KB, więc ewidentnie to nie jest obraz tej dyskietki. Próbowałem też użyć raread, ale wywalał error na sektorze 0 (nie pamiętam dokładnej treści). I tak z każdą z dyskietek (1 ta ważna + 10 czystych), które mam, na tym samym napędzie (te 10 dają się formatować i można normalnie wgrywać tam pliki i je odczytywać, więc są ok).

Nie mam siły i czasu na to, poddałem się. ;p W przyszłości może trafi mi się jakiś zabytek który obsługuje te stacje, a który ma z 512MB RAM abym mógł odpalić jakąś normalną, nowoczesną dystrybucje Linuksa. Z wyżej wymienionymi sobie nie radzę albo się w nich tego zrobić zwyczajne nie da.

Jarson 13.04.2015 19:55

512 MB RAM w zabytku, który obsługuje tę stację? To tak jakbyś postanowił pojeździć Jelczem, ale oczekiwał że pojedziesz nim 120 i spalisz 15 litrów ropy na setkę :D 4 MB, niech będzie 8 - takie sprzęty należałoby brać pod uwagę :fiu:

Berion 13.04.2015 23:46

Sąsiadka taki ma bo już sprawdzałem. Czekam tylko aż pojedzie (mamy klucz, podlewanie kwiatków i te sprawy ;p).

Nie wiem kiedy te opcje wyleciały z mobo. Na P5KPro mam tylko 1.44MB i 760KB. Na zabytku sąsiadki (coś pod AMD K4 400MHz) jest komplet. Wstaje na tym Parted Magic bo kiedyś go na nim używałem, a to jest już ludzka dystrybucja z wieloma "auto magicznymi upraszczaczami". ;]

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:10.