![]() |
Sprawdziłem jeszcze laptop-mode-tools, ponieważ z automatu mi tym sterował - niestety zmiana na wartość 254 czy 255 (off) nie daje rezultatu.
Dalej mam problem z dyskiem podczas pracy laptopa na baterii - na zasilaczu z dyskiem i bez problem nie występuje. Jakieś sugestie? P.S. Sprawdzę jeszcze na Windowsie 7 jednak boje się że tam będzie ok i problem jest z konfigurację Debry, bo kiedyś*u mnie ten problem nie występował. |
A to zmienia postac zeczy :P , z tego co mi sie wydaje to laptop wysyla sygnal o oszczedzanie energi do dysku i dysk zwariowal , zobatrz czy jest nowszy FW do niego . Nie masz jakis dziwnych dodatkow poinstalowanych ? Odpal jakis system z cd czy usb i zobatrz czy bedzie to samo .
|
Tak to laptop i problem jest wtedy kiedy pracuje na baterii.
|
Ty wez mi cos powiedz bo ja juz nie kumam , czy to jest dysk z wbudowanym akumulatorem czy to sie dzieje kiedy laptop jest na akumulatorze , bo sie pogubilem napiecia i pojemnosci mi sugeruja ze to laptop ?
|
To samo co przez hdparm zmieniłem również w GNOME disk utility i lapka wyłączyłem.
Jak przyjdę, to zerknę czy coś pomogło. |
Jeżeli chodzi o baterię to:
Kod:
andy@nabuchodonozor:~$ upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1Kod:
andy@nabuchodonozor:~$ sudo hdparm -B 250 /dev/sdaCzy restart systemu jest wymagany, bo jakoś nie zauważyłem zmian... |
@revolver0
Kilkanaście tysięcy. Sam dźwięk mnie wkurza, więc chyba tam jakiś SSD wstawię. Nie, to zależy od fw dysku, nie na każdym możesz coś takiego zrobić. |
A ja bym podszedl z innej strony zauwazyl ktos ze dysk tego NIE robi gdy jest na zasilaczu ? ile ma akumulator pojemnosci moze stracil pojemnosc i dysk nie trzyma parametrow i cofa glowice bo uznaje spadek napiecia za probe wylaczenia ?
|
to w takim razie ile masz już Load_Cycle_Count? Fakt czasem nie można wyłączyć ale można ograniczyć do minimum, 254 wyłącza całkowicie.
|
To nic nie da jak fw dysku na to nie pozwoli.
Mam taki HDD w notebooku i trzeba z tym po prostu żyć... :( Choć u mnie cyka zawsze, bez względu na to czy to z baterii czy z kabla (zresztą tego HDD przecież wiedzieć nie może). Nie odsłuchiwałem materiału Andy'ego ponieważ DB wymaga js, a ja tego bardzo nie lubię. ;) |
Cytat:
|
Nietypowy problem z dyskiem Seagate Momentus SpinPoint M8 na akumulatorze
Od jakiegoś*czasu mam dziwny problem z dyskiem:
Seagate Momentus SpinPoint M8 (AF) Na zasilaniu z baterii (na zasilaczu ten problem nie występuje) co jakiś czas (~1 minuty) słychać jakby start dysku. Czym to może być spowodowane? Poniżej odczyt parametrów systemu SMART: Kod:
andy@nabuchodonozor:~$ sudo smartctl --all /dev/sda |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:13. |