Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   Czas pracy smartfonów - naprawdę gorszy od komórek? (https://forum.cdrinfo.pl/f122/czas-pracy-smartfonow-naprawde-gorszy-od-komorek-94599/)

DarkSlide97 27.02.2020 08:50

Odświeżę temat

Pro-tipy jak wydłużyć działanie baterii na smartfony z Androidem:

1. Odinstaluj Facebooka/Messengera. To programy które działają w tle, są wielkie jak na swoje możliwości i żrą baterię. Lepiej przeglądać FB w przeglądarce.
Bonusowo dostajemy też spokój od powiadomień że ktoś polubił nasz post, wstawił zdjęcie kotka czy innych bzdur :P

2. Wejdź w ustawienia telefonu i znajdź w oszczędzaniu energii listę aplikacji (nie każdy to ma) i ustaw wszystkie żeby wyłączały się po zablokowaniu telefonu.
Następnie odznacz tylko te, od których potrzebujesz działania w tle/powiadomień.

3. Wyłączaj dane pakietowe/wifi kiedy nie korzystasz z internetu. Pozostawienie ich włączonych zazwyczaj mocno skraca czas działania telefonu.

4. Jeśli używasz ekranu na 100% jasności, ustaw automatyczną jasność. Przy okazji twoje oczy ci się odwdzięczą.

5. Jeśli słuchasz dużo muzyki/czegokolwiek innego przez YouTube to zainstaluj sobie wersję Vanced, żeby móc wygaszać ekran podczas słuchania i oszczędzać baterię.
Dodatkowo pozbędziesz się wkurviających reklam.

6. Ustaw tryb oszczędzania energii na stałe.

janek963 08.12.2016 10:45

mam lg g4 i korzystam tak optymalnie wiecie messenger + FB + insta + snapchat + chrome i codziennie wieczorem go ładuje ale nie musiałbym tego robić, robię to tylko dlatego że nie lubię wychodzić do pracy z baterią naładowaną na 60%

MrsFidel 08.10.2016 00:44

Do 2 dni, z włączonym wifi/transmisją danych przy średnim użytkowaniu. Bez dostępu do internetu jak leży spokojnie na boku to 4 dni mógłby wytrzymać.

Andrzej71 24.02.2016 19:42

Obecnie max na moim Samsungu Grand Duos to jest 2 dni, ale to wtedy jak nie odpalam wifi czy transmisji danych. Znajoma ma J5 i do 5 dni potrafi ten telefon działać przy normalnym użytkowaniu więc wynik godny podziwu.

SpeedFreaK 16.02.2016 15:29

Udalo mi sie osiagnac 3 dni bez ladowania przy sporadycznym korzystaniu z fona.
Normalnie wytrzymuje ok 1.5 dnia.

sobrus 27.11.2015 10:15

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1343198)
Chciałeś napisać praktycznie wcale nie używa? :D:P

Nie, chciałem napisać to co napisałem. Jakbym wcale nie używał smarta to by jadł z 5% dziennie.

Cytat:

Nie zauważyłem.
LG akurat do tej grupy sie nie zaliczają.

Cytat:

Oj czepiasz się tej funkcji map jak rzepa spodni. Nikt nie każe Ci używać map i informacji o ruchu drogowym.
Nie czepiam się, po prostu usługi google play, im nowsze tym gorzej, robią w tle coraz więcej. Poczytaj sobie fora ile ludzie mają z nimi problemów. Akurat że Ty nie masz to nic nie znaczy. Ja problemów z nimi nie miałem ale odkąd się nich pozbyłem w tle dzieje się zdecydowanie mniej. A nie korzystam z aplikacji Google.

Cytat:

Używam Textry i nie zauważyłem żeby mi zakładała wakelocki, które ciągną*niemiłosiernie baterię.
Nie wakelocki, ale od czasu do czasu zdarza się mu zjadać CPU i to dość intensywnie. Jeżeli nie masz non stop monitorowania CPU to nie zauważysz. Problem dotyczył wersji 3.7, aktualnie sprawdzam 3.8 może to poprawili.
CPU Stats jest fajny i dość lekki.
https://play.google.com/store/apps/d...takke.cpustats

Ale mniejsza o textre, to tylko przykład - chodzi o to że źle napisane/ zabugowane aplikacje mogą niepotrzebnie "drenować" baterię. A jeżeli ktoś ma śmietnik i instaluje wszystko jak popadnie no to wiadomo.

Cytat:

U mnie można wyłączyć WiFi jak i internet mobilny w dowolnej chwili.
A czy ja napisałem że się nie da? Oczywiście że można tylko dużo osób tego nie robi a potem zdziwko że bateria nie trzyma do końca dnia. I idzie opinia że smartfon trzeba ładować codziennie.
OK jeżeli non stop gadamy na facebooku to nie ma rady, ale czasem ten internet jest zupełnie niepotrzebny.

Cytat:

Jest coś*takiego jak wpływanie na obiekt badany tylko przez, to że się*go bada.
Bez przesady, akurat to można to wyczytać bezpośrednio z ustawień schedulera i nie trzeba nic badać.
Scheduler jest zazwyczaj ustawiany przez producenta tak, aby telefon robił dobre wrażenie prędkością działania. A nie oszczędzał baterię.

andy 27.11.2015 00:05

Cytat:

Napisany przez Śmieszek
Smartfony to takie gówna, naprawdę straszne jeśli chodzi o baterie i funkcjonalność. Ja osobiście używam blackberry

Tylko BB to też smartfon... LOL. Nie znam się ale się wypowiem!

Cytat:

Napisany przez sobrus
Większość smartfonów potrafi wytrzymać tydzień bez ładowania, jeżeli nie jest intensywnie używana. Każdy mój smart to potrafi/potrafił, mimo że były to modele nie cieszące się długim czasem pracy.
I nie trzeba do tego żadnych cudów.

Chciałeś napisać praktycznie wcale nie używa? :D:P

Cytat:

Niestety smartfony na Androidzie
- często cierpią na mniejsze lub większe problemy z wakelockami.
Nie zauważyłem.

Cytat:

- mają zainstalowane Usługi Google Play, to znaczy że nawet jeśli użytkownik nie korzysta aktywnie ze smarfona, to nie znaczy że Google akurat nie korzysta. Na przykład zbierając dane o ruchu drogowym.
Oj czepiasz się tej funkcji map jak rzepa spodni. Nikt nie każe Ci używać map i informacji o ruchu drogowym.

Cytat:

- są przeładowane źle napisanymi aplikacjami, które albo niepotrzebnie używają CPU w tle albo powodują zbędne wakelocki (patrz punkt 1). Niedawno zauważyłem że mój program do SMS - Textra po jakimś czasie zaczyna szaleć.
Używam Textry i nie zauważyłem żeby mi zakładała wakelocki, które ciągną*niemiłosiernie baterię.

Cytat:

- mają non stop włączony dostęp do internetu. Utrzymanie połączenia radiowego niestety sporo kosztuje, a do tego "prowokuje" programy działające w tle (np usługi google) do zbędnej aktywności.
U mnie można wyłączyć WiFi jak i internet mobilny w dowolnej chwili.

Cytat:

- mają scheduler CPU ustawiony na robienie wrażenia, a nie na oszczędzanie baterii. Bo jak na przykład wytłumaczyć automatyczne osiąganie maksymalnej częstotliwości CPU jedynie z powodu .... dotknięcia ekranu (!!!).
Jest coś*takiego jak wpływanie na obiekt badany tylko przez, to że się*go bada.

No i skąd wiesz, że w danej chwili nic innego nie robił? :)

sobrus 26.11.2015 09:56

Większość smartfonów potrafi wytrzymać tydzień bez ładowania, jeżeli nie jest intensywnie używana. Każdy mój smart to potrafi/potrafił, mimo że były to modele nie cieszące się długim czasem pracy.
I nie trzeba do tego żadnych cudów.

Niestety smartfony na Androidzie
- często cierpią na mniejsze lub większe problemy z wakelockami.
- mają zainstalowane Usługi Google Play, to znaczy że nawet jeśli użytkownik nie korzysta aktywnie ze smarfona, to nie znaczy że Google akurat nie korzysta. Na przykład zbierając dane o ruchu drogowym.
- są przeładowane źle napisanymi aplikacjami, które albo niepotrzebnie używają CPU w tle albo powodują zbędne wakelocki (patrz punkt 1). Niedawno zauważyłem że mój program do SMS - Textra po jakimś czasie zaczyna szaleć.
- mają non stop włączony dostęp do internetu. Utrzymanie połączenia radiowego niestety sporo kosztuje, a do tego "prowokuje" programy działające w tle (np usługi google) do zbędnej aktywności.
- mają scheduler CPU ustawiony na robienie wrażenia, a nie na oszczędzanie baterii. Bo jak na przykład wytłumaczyć automatyczne osiąganie maksymalnej częstotliwości CPU jedynie z powodu .... dotknięcia ekranu (!!!).

I generalnie smartfony na Androidzie to niedopracowane jednorazówki o których producenci zapominają w momencie wypuszczenia nowego modelu pół roku później.
Nawet jeżeli pojawia się aktualizacja systemu to jest robiona "na odwal" żeby się ludzie odczepili i czasem powoduje więcej problemów niż pożytku.
Google tez zaczyna pędzić tak, że każda nowa wersja jest bardziej zabugowana niz poprzednia.

Przykładowo mój Zenfone5, który jest telefonem raczej "krótko trzymającym" z mizerną baterią, przy lekkim użyciu - SMS, trochę rozmów, trochę internetu, muzy, poczta - konsumuje około 10-15% dziennie. Najbardziej zjada baterię surfowanie po necie.

PS. proszę nie używać tego postu do wojen Android vs reszta świata. Dotyczy on tylko moich doświadczeń z Androidem. WP i iOS nie posiadam, a Androidów sporo.

ed hunter 25.11.2015 10:56

Szybciej z tym spamem, bo kawę muszę iść zrobić!

malutki123 25.11.2015 10:47

Smartfony to takie gówna, naprawdę straszne jeśli chodzi o baterie i funkcjonalność. Ja osobiście używam blackberry

mgit 12.05.2015 22:57

Ilość załączników: 2
Mi tam spokojnie dwa trzy dni wytrzymuje bez ładowania - mimo oglądania YT, i Facebook'a

revolver0 12.05.2015 22:09

to kumpel ma lat 50? To że zdjęcia trzaska, filmy kręci i gra w gry znaczy, że jest oblatany?
Czyżby nie można tego robić nie będąc oblatany?

DarkSlide97 12.05.2015 18:40

Nie trafiłeś. Wujek ma 28 lat i w technologii jest już oblatany lepiej niż ja. Zdjęć trzaska dużo, filmy kręci, gra w gierki.

M@X 12.05.2015 18:09

Roznic dopatrywalbym sie na podstawie zawartych w zdaniu slow "kumpel" i "wujek" - rozne pokolenia w rozny sposob wykorzystuja smartfony i pewnie sie nie pomyle mowiac, ze Twoj kumpel korzysta z niego bardziej aktywnie niz Twoj wujek.

DarkSlide97 12.05.2015 17:25

Powiem że zależy od modelu smartfona. Kumplowi Sony Xperia J nie trzyma nawet dnia, za to wujkowy SGS II 4 dni bez ładowarki przetrzyma.

Warto sobie zainstalować "firewall" i zaznaczyć aplikacje, które potrzebują naprawdę łączenia z internetem (pogoda, rss, torrent czy co tam jeszcze używacie) a resztę przyblokować. Oczywiście jakaś blokada reklam też by się przydała, do tego zmniejszyć jasność ekranu (bo to on najwięcej "żre") i zostawić sobie 5 zamiast 10 ekranów :P

Generalnie im większy ekran tym szybciej leci bateria. Dlatego jak zależy Wam na długim czasie pracy to nie warto kupować czegoś większego od 4,3'. O drugiej sprawie już Berionu wspomniał, czyli częstotliwość CPU i same CPU.
Ponieważ jak ktoś kupuje "quad cpu, 2GB RAM, 5,5' " do grania w "wkurzone ptaszki" i przesyłania selfie na Facebooka to niech się nie dziwi, że mu bateria szybko schodzi :szczerb:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:29.