Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Komputer do grafiki (https://forum.cdrinfo.pl/f113/komputer-grafiki-94608/)

Jarson 19.04.2015 18:41

Dokładnie 21. Włączam, choć ostatnio rzadko.

Jakiś czas temu stał sobie podłączony do komputera rodziców. Siostra postanowiła zrobić im prezent i kupiła zamiast niego 19" LCD za niespełna 300 zł - jak zobaczyłem ten wyświetlacz i obraz, jaki "produkuje", to jedynie zaśmiałem się pod nosem :P Nie skomentowałem i nie próbowałem wyprowadzić z błędu; jedna z moich naczelnych zasad, nauczyłem się już tego - nie uszczęśliwiaj nikogo na siłę :D Jak LCD lepszy, bardziej nowoczesny, to ok, jawohl...

revolver0 19.04.2015 18:26

wygląda mi na 21", jak nie większy... A włączasz go czasem, bo one się lubią psuć jak nie są włączane?

mgit 19.04.2015 18:16

EIZO - to sprzęt z wyższej półki - ale jeśli ktoś na tym zarabia - to wbrew pozorom szybko się zwraca.

Jarson 19.04.2015 17:47

Ilość załączników: 1
Mam większy, taki konkretnie (zdjęcie z neta, ale to ten sam model):

Załącznik 70515

Pamiętam, jak po odebraniu go (zamówiliśmy ze znajomym dwa, poszło jedną przesyłką, potem odebrałem go z drugiego końca lublina i miejskim wiozłem do siebie - w zwykłej taksówce by się z opakowanim nie zmieścił) mieliśmy we dwóch spory problem, żeby pudło przetaszczyć najpierw na przystanek, a potem z przystanku do mieszkania :D Waga jeszcze była ok (35 kg bodajże?), ale w połączeniu z rozmiarami i jeszcze środkiem ciężkości wyraźnie przesuniętym w stronę kineskopu...

Dziś stoi u rodziców w magazynku, ale ciągle jest w obwodzie w razie czego. Jak mi się kiedyś zdarzy kupić LCD Eizo, no to wtedy dopiero ten z czystym sumieniem oddam...

mgit 19.04.2015 17:36

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1321988)
takim do testów bym nie pogardził klik.

Nie przesadzasz? Po co ci taki złom :haha:

misiozol 19.04.2015 17:14

Chyba do zawodow kto dalej nim rzuci lol2

revolver0 19.04.2015 16:40

takim do testów bym nie pogardził klik.

Jarson 19.04.2015 16:04

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1321963)
czasem monitory crt ludzie za darmo oddają, by miejsce w mieszkaniu/pokoju zrobić xD

Wciąż mam Eizo CRT sprzed ponad dekady (data produkcji bodajże 2003?) i powiem tyle, że takiego monitora nikt za darmo nie odda ;) Jednak jeśli nie ma budżetu na nowy sprzęt klasy pro, to warto poszukać używanego, nawet tańszego CRT. To zawsze jest jakaś alternatywa.

Warto też pamiętać, że czasem warto założyć firmę starając się o dofinansowanie - wówczas można takie braki sobie pokryć, a komfort pracy oraz możliwości wzrastają diametralnie :)

revolver0 19.04.2015 14:56

Może i mała rozdzielczość ale kolory lepsze xD

mgit 19.04.2015 14:33

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1321964)
Po za mangą to całkiem ładnie (i lepiej ode mnie).

Zastanawiający jest ten kompleks kobiet. One zawsze myślą że są brzydkie. Chyba, że nick Raptorzysko wziął się z czego innego. ;p

A co do monitora, już po samej rozdzielczości lepszy. Tylko hmmm...

I co na nim przetestujesz w tak niskich rozdzielczościach i przy zniekształceniu ekranu? Wypalisz sobie tylko oczy. ;]

@Mgit
Bez przesady, kilkanaście kafli za monitor to a bym nie dał. Chyba z platyny jest w środku... Dorzucają chociaż kolorymetr? :P

Owszem - nawet w zestawie są specjalne przyrządy do kalibracji, które się wysuwają z obudowy w momencie kalibracji. Czy to lokalnej czy też zdalnej - tak zdalnej, byłem w szoku jak o tym czytałem.

Berion 19.04.2015 14:22

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1321951)
Jej portfolio prace właśnie zostały wykonane na tym laptopie: https://raptorzysko.carbonmade.com :)

Po za mangą to całkiem ładnie (i lepiej ode mnie).

Zastanawiający jest ten kompleks kobiet. One zawsze myślą że są brzydkie. Chyba, że nick Raptorzysko wziął się z czego innego. ;p

A co do monitora, już po samej rozdzielczości lepszy. Tylko hmmm...

Cytat:

ten crt miałby jedynie służyć do testowania, porównania, nie do ciągłej pracy.
I co na nim przetestujesz w tak niskich rozdzielczościach i przy zniekształceniu ekranu? Wypalisz sobie tylko oczy. ;]

@Mgit
Bez przesady, kilkanaście kafli za monitor to a bym nie dał. Chyba z platyny jest w środku... Dorzucają chociaż kolorymetr? :P

revolver0 19.04.2015 14:17

czasem monitory crt ludzie za darmo oddają, by miejsce w mieszkaniu/pokoju zrobić xD

A o lutowaniu pomyśl xD jak o zabawie tak czy siak nie działa, a jak naprawić się uda pieniądze zostaną xD

ethar 19.04.2015 14:10

Cytat:

Napisany przez revolver0 (Post 1321956)
a tą płytę w tym lapku nie idzie lutownicą (kolbą hotair) przejechać i tak jest zepsuty a tak może coś się naprawi.

Gdybym ja tylko umiał lutować :P Ale może Szczuru coś z tym zrobi :D

No można szukać tego CRT, ale miało być do 3k i po kosztach że tak powiem.

A o droższych monitorach można pomyśleć, jak będzie miała stałe źródło dochodu - póki co jest Freelancerką - więc różnie to u niej bywa. :)

mgit 19.04.2015 13:45

Monitor dla grafika wektorowego i bitmapy - to tylko EIZO - i nie ma zmiłuj się, że drogo. Taki wydatek się zwraca.
Wiem po sobie - wprawdzie zajmuję się zawodowo innym rodzajem grafiki bo 3D - ale zakup kompa za kilkanaście tyś. zł (łącznie - ze wszelakimi dodatkami) się zwrócił i to dosyć szybko - a ile czasu dzięki temu się zaoszczędziło :)
Tak samo jest w przypadku monitora czy nawet aparatu (lustrzanki) - jeśli sprzęt na siebie zarabia - to nie ma co na tym oszczędzać!

revolver0 19.04.2015 13:38

a tą płytę w tym lapku nie idzie lutownicą (kolbą hotair) przejechać i tak jest zepsuty a tak może coś się naprawi. W tej cenie sensownego monitora nie kupisz do grafiki, ale chyba lepszy będzie niż matryca w lapku nawet ten lg za 400zł.

Co do crt, fakt jest archaiczny ale kolory lepiej by odwzorowywał niż monitor za 400 złoty, ten crt miałby jedynie służyć do testowania, porównania, nie do ciągłej pracy.

Karta ma dvi więc o co chodzi?

Cytat:

Kod Producenta GV-N740D5OC-2GI
Nazwa producenta karty GigaByte GT 740 2GB O.C.
Nazwa producenta chipsetu NVIDIA
Typ Chipsetu GeForce GT 740
Złącze PCI-Express 3.0 x 16
Wielkość pamięci 2048
Typ pamięci DDR 5
Szerokość magistrali pamięci 128
Procesory strumieniowe 384
Taktowanie procesora 1072
Efektywne taktowanie pamięci w 3D 5000
Technologia wykonania 28
RAMDAC 400
Low Profile Nie
Chłodzenie chipsetu Aktywne
Chłodzenie (opis) System chłodzenia z jednym wentylatorem zajmuje dwa sloty
Wyjścia D-Sub na karcie 1
Wyjścia DVI na karcie 2
Obsługa wielu monitorów 2
Wyjście HDTV Gniazdo HDMI
Wyjście standard TV Brak
Wejście Video Nie
Cross Fire Nie
SLI Nie
Zgodność programowa DirectX 11.2, OpenGL 4.4
Dodatkowe oprogramowanie brak
Wyposażenie Driver CD, instrukcja

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:47.