![]() |
To jest nasz główny podejrzany - a że autor tematu nie sprawdził żadnej z opcji cóż....
Co do trybów - w każdej dystrybucji są... Wystarczy wydać odpowiednią komendę w konsoli |
Ale skąd wiecie, że to problem sterowników? Autor ani nie opisał porządnie problemów, ani objawów, ani nawet nie sprawdził czy bootuje coś po wyłączeniu SB.
Cytat:
|
I pewnie ma jeszcze starsze sterowniki vesa.... zamiast kombinować... niepotrzebnie, sprawdź jak zachowa się z monitorem podpiętym pod kartę zintegrowaną... jak nie zadziała to będziemy myśleć dalej...
Teraz głównym podejrzanym są sterowniki vesa... a może się okazać, że to nie ich wina.. |
wersja Parted Magic 2013.08.01 jest jeszcze za free dostępna.
|
Nie wiadomo czy ta wersja za 20 zł zadziała... w końcu też korzysta z sterowników vesa
|
Cytat:
Swoją drogą jaka jest ostatnia wersja za którą nie trzeba było płacić? |
W wolnej chwili sprawdzę. Sam jestem ciekaw. Wtedy się wyjaśni czy to UEFI czy karta. No chyba, że zintegrowany Intel też będzie robił problemy :)
|
Trochę to stare... teraz jest prościej... a sprawdzałeś jak się linux zachowa po podpięciu monitora pod zintegrowaną grafikę?
|
Szukając w internecie innego artykułu przypadkiem trafiłem na ciekawą stronę o systemach Live Linux. Zdaje się, że jest tutaj opisany ten problem:
http://zyli.republika.pl/linux/nvidia.html |
Ilość załączników: 1
Ale po co chcesz dezaktywować pci-e?
Wystarczy włączyć zintegrowana kartę grafiki i podpiąć monitor pod nią monitor na czas korzystania z dystrybucji live Alternatywą jest korzystanie z technologi Virtu i trybu i-mode w tedy grafika zintegrowana będzie jako główna - monitor podłączasz pod kartę zintegrowaną a karta GTX będzie pomocnicza - używana tylko w razie potrzeby - ale tu mała uwaga. Linux nie do końca poprawnie wspiera tą technologię - i wymaga dodatkowej konfiguracji. Najprościej po prostu podłączyć monitor pod kartę zintegrowaną - zazwyczaj włączy się automatycznie. Ale to już od płyty zależy. |
Zastanawia mnie inna rzecz. dlaczego, skoro mam kartę nVidia i kartę Intel zintegrowaną Linux automatycznie wybiera uruchamianie na nVidii? Mając aktywna kartę zintegrowaną problem z Linuxem Live był ten sam. Może gdyby jakoś na czas systemu live udało mi się wyłączyć slot PCI-E z kartą to system odpaliłby się? Nie wiem jednak czy jest w ogóle możliwość tymczasowej dezaktywacji slotu.
|
"Windows 8 Features" -> "Other OS" to prawdopodobnie będzie "Secure Boot" -> "Disable". :szczerb:
Przyzwyczaj się teraz do Parted Magic. ;) Pro serwisowa dystrybucja, która polecam. Tyle że płatna, ale warto dać te 20zł. |
Ilość załączników: 1
Przyzwyczaiłem się do SLAXA, gdyż był mało pamięciożerny, szybko działał i mało zajmował. Poza tym często też używam GParted. Po tych wszystkich problemach z VESA, wszystko do czego przyzwyczaiłem się przez lata i mi odpowiadało legło w gruzach...
Mój UEFI i opcja secure(?) boot wygląda tak jak w załączniku. |
Owszem to screen z aplikacji - ale wersja normalna wygląda identycznie z tą różnica, że można wybrać język PL - podbnie wygląda UEFI od ASROCK
Ja innego UEFI z kolei nie widziałem, myślałem, że wszystkie są takie :P |
Myślałem, że to screen z aplikacji pod Windows. ;} Mój UEFI wygląda jak stary feniks i każdy inny UEFI który widziałem też. Być może mało widziałem.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:47. |