Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje (https://forum.cdrinfo.pl/f102/)
-   -   System dysków twardych - prośba o poradę. (https://forum.cdrinfo.pl/f102/system-dyskow-twardych-prosba-o-porade-94902/)

ethar 11.08.2015 10:02

System dysków twardych - prośba o poradę.

Witam,

ostatnio koleżanka skarżyła mi się, że posiada zbyt mało miejsca na swoje zdjęcia (Trzyma swoje zdjęcia w Rawach, i zajmuje się fotografią od około 6 lat). Tak więc tych dysków zewnętrznych jest trochę.

Dlatego chciałaby zainwestować w jakiś system dysków zewnętrznych, bo chciałaby mieć tego jakiś Backup.

Ja jedynie znalazłem dysk 5TB zewnętrzny 3,5 cala USB - w jakiejś rozsądniej cenie (koło 700zł).

Czy jesteście doradzić jakieś lepsze rozwiązanie? Chciałaby zainwestować raz a dobrze :)

PS Nie dałem w tego tematu w NASie bo akurat z tego co zrozumiałem chmurny nie potrzebuje - ale jak ją zasugerujecie no to zaufam wam :P

Berion 11.08.2015 10:42

Znaczy się ona chce NAS. ;) To nie ma nic wspólnego z chmurami... Jest to zwykle macierz dysków spiętych w lustrzany RAID, która rozmawia przez specjalne oprogramowanie po sieci (lokalnej ;]). Kup NASa. Ale jakiego to nie wiem, nie używam bo na coś porządnego trzeba wyłożyć grube siano i przy takich pojemnościach 700zł nie wystarczy.

Trzymanie kopii danych na zewnętrznych dyskach twardych to długofalowo samobójstwo.

ethar 11.08.2015 11:15

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1332936)
Znaczy się ona chce NAS. ;) To nie ma nic wspólnego z chmurami... Jest to zwykle macierz dysków spiętych w lustrzany RAID, która rozmawia przez specjalne oprogramowanie po sieci (lokalnej ;]). Kup NASa. Ale jakiego to nie wiem, nie używam bo na coś porządnego trzeba wyłożyć grube siano i przy takich pojemnościach 700zł nie wystarczy.

Trzymanie kopii danych na zewnętrznych dyskach twardych to długofalowo samobójstwo.

Szczerze nie wiem o jakim budżetem dysponuje, bo się nie określiła, ale zakładam że sporym biorąc pod uwagę ile trzeba wydać na obiektywy :P

mgit 11.08.2015 11:31

@ethar nie słuchaj beriona - on jest zwolennikiem nośników optycznych i przeciwnikiem dysków twardych i chmur...

Ja korzystam z Synology DS214SE i dysków serii WD red dedykowanych do NAS - NAS taki jaki ja mam obsługuje do 12TB czyli najlepszym rozwiązaniem wsadzić 2 x 6 TB jak masz tyle funduszy i wybrać raid 1 - ja dałem 2x po 1TB.
Zalety to: szybkie transfery i intuicyjne oprogramowanie

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem są NAS na więcej niż 2 dyski - ale to już koszty...

W 700 zł się nie zmieścisz... no chyba, że bez dysków... mój kosztował 600 zł bez dysków + cena dysków

ethar 11.08.2015 11:33

@mgit

http://www.ceneo.pl/27043428 Taki ?

Ile to mieści dysków 2? I czy faktycznie jest dość głośny?

mgit 11.08.2015 11:45

Tak mieści dwa dyski... zaleca się by dyski były takiej samej pojemności.
Do wyboru masz Raid 0 lub Raid 1. Przy raid 0 masz pojemność dwóch dysków - ale zerowe bezpieczeństwo danych przy raid 1 masz pojemność jednego dysku ale jak padnie dysk robisz podmiankę i macierz sama się odbuduje. Osobiście korzystam z raid 1.

Co do głośności są trzy tryby pracy wiatraka: ja mam ustawione, że włącza się tylko gdy jest potrzeba, na średnim trybie i niskim nie słychać wentylatora... głośniej pracują dyski niż ten wentylator - byłem w ciężkim szoku - też hałasu się obawiałem. Jak widać niepotrzebnie.

Przy dużym budżecie można uderzać i w NAS na 4 lub 6 dysków - przy NAS 4 dyskowym to koszt 1200 zł + koszt dysków

Berion 11.08.2015 12:51

RAID inny niż lustrzany to głupota taka sam jak dysk zewnętrzny.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1332951)
@ethar nie słuchaj beriona - on jest zwolennikiem nośników optycznych i przeciwnikiem dysków twardych i chmur...

Czytałeś mój post? To przeczytaj jeszcze ze dwa razy. :P

mgit 11.08.2015 13:29

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1332966)
RAID inny niż lustrzany to głupota taka sam jak dysk zewnętrzny.

Czytałeś mój post? To przeczytaj jeszcze ze dwa razy. :P

A niby dla czego głupota - skoro nas stać to dla czego by nie raid 6 :fiu:

Nie dość że wygodne to i szybkie - w porównaniu z płytkami które wygodne nie są...

Berion 11.08.2015 13:46

Dlatego, że HDD są potwornie awaryjne i do backupu się nie nadają innego jak, co wielokrotnie już wspomniałem, RAID lustrzany.

I coś się tak przypiął tych płyt? Zastosowanie płyt w backupie jest specyficzne, w tym przypadku w ogóle bezsensowne bo ile czasu trwałoby upchanie kilku TB na 25GB nośniki. Więc nawet nie wspominałem...

mgit 11.08.2015 13:49

A ty coś się tych dysków przyczepił.... wygodne to a jak padnie robisz podmiankę i po problemie...

Średnia żywotność dysku to 3-4 lata do tego czasu zdążysz kupić o wiele większe dyski... za nim stare padną

A płytka - owszem bezpieczne, ale czy wygodne? Do backup i tak taśma lepsza i pojemność liczna w TB - ale czy wygodna - no niestety nie...

Berion 11.08.2015 14:21

Cytat:

A ty coś się tych dysków przyczepił.... wygodne to a jak padnie robisz podmiankę i po problemie...
A czy rozumiesz różnice pomiędzy "dyskiem zewnętrznym", a "NAS"? I czy rozumiesz różnicę pomiędzy RAID1 a każdym innym? Czy w ogóle rozumiesz co ja napisałem? Z tego co widzę kompletnie nic.

mgit 11.08.2015 14:28

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1333010)
A czy rozumiesz różnice pomiędzy "dyskiem zewnętrznym", a "NAS"? I czy rozumiesz różnicę pomiędzy RAID1 a każdym innym? Czy w ogóle rozumiesz co ja napisałem? Z tego co widzę kompletnie nic.

Znam różnice między dyskiem zewnętrznym a NAS....
Nawet dysk zewnętrzny na usb jest wygodniejszy od płyty - co do bezpieczeństwa to fakt - bezpieczne to nie jest - to samo w przypadku dysków od WD z serii Book które próbują udawać NAS...

M@X 11.08.2015 16:31

Wypraszam sobie - mam MyBook Live DUO i jest swietny. Ja wiem, ze przecietny polski UberProITCebulak musi miec urzadzenie obslugujace WSZYSTKO chociaz korzysta z trzech funkcji, ale ja do tematu podchodze inaczej ;-)...

mgit 11.08.2015 16:43

MA@X wiedziałem, że nie wytrzymasz - jak wspomnę o WD Book ;)

ed hunter 11.08.2015 17:45

M@X, nie zapominaj, że jesteś polskim cebulakiem, który TROCHĘ lepiej w tej chwili zarabia.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:32.