![]() |
LogSystem Agent
Witam...
W pracy administracja zainstalowała nam na komputerze (Windows Xp) program szpiegujący w procesach widniejący jako LogSystyem Agent. http://www.logsystem.pl/content/64/L...onalnosci.html Pytanie czy da się jakoś to dezaktywować bez wiedzy administacji ? Wyjęcie kabla Lan coś da ? czy to tylko notuje i wysyła raporty o określonej porze przy połaczeniu z siecią. |
Zarządzać usługami może tylko administrator. Prawdopodobnie masz na tyle ograniczone konto, że usuwać programy także.
|
Po prostu wykorzystuj ten komputer tylko i wyłącznie do pracy.
Z równym naciskiem na "tylko" i "wyłącznie". I po problemie. :] |
Można to obejść :)
Dystrybucja live na pendrive i po problemie :D |
Jak ma hasło na biosie i blokadę bootowania z mediów zewnętrznych to sobie może... :fiu:
|
Co ty - zazwyczaj aż tak nie blokują... klasycznie to ActiveDirectory i konto w domenie, lub konto bez uprawnień administratora jest w 99,9% przypadków.
|
No ale w czym w ogóle problem? Komp w pracy ma służyć do pracy i niech sobie pracodawca loguje i zapisuje co tylko chce - jego święte prawo.
|
Czasem i hasło w biosie można wyczyścić przez wymianę bateryjki...
|
Cytat:
|
Powiadomienie pracownika to też nie jest problem.
|
Cytat:
|
@Maciej skopiuj plik rejestru + SAM i spróbuj złamać w domu hasło do konta administratora. Potem... :niepow:
|
Nikt nie powiadomił o zainstalowaniu LogSystem
Hasło do konta administratora znam (ophcrack live cd ....pomógł :P ) a na bisosie nie ma hasla. Czy jest mozliwosc uruchamiania windowsa np. Z zewnetrznego dysku usb ? Pomijajac ten zainstalowany na dysku twardym. |
Windows XP sam z siebie nie daje się ani zainstalować na USB, ani z niego wystartować, ani z niego pracować. Są różne poradniki w sieci, kiedyś się tym bawiłem i ostatecznie poległem przy problemach po instalacji.
Skoro możesz bootować z zewnątrz to zainstaluj sobie jakiegoś Linuksa na tym zewnętrznym dysku twardym (o ile BIOS pozawala na bootowanie z USB). Po co się z tym męczyć? Jak rozumiem to jest służbowy laptop, który chcesz wykorzystać także do prywatnych celów (czyli pracy na nim nie będziesz kończyć >> czyli Linux się nadaje ;]). |
Gorzej jeśli ruch z firmowej sieci na zewnątrz (i z powrotem) jest też logowany. Wówczas lokalne "kombinacje" są funta kłaków warte.
Sam w takim więzieniu pracuję i nie mam z tym problemów - bo w pracy pracuję właśnie. A wiem o sytuacji, gdzie panienkę z biura zwolniono za używanie komputera/sieci w godzinach pracy do celów prywatnych. Pracownicy są o (prawie) wszystkim poinformowani. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:36. |