![]() |
Cytat:
Dla GPT muszę skasować cały dysk z partycjami, także oczywiście nie będę konwertował. Poczekam na upgrade sprzętu. |
Cytat:
|
Ale ryzykujemy utratę - jak zawsze przy gmeraniu w tablicach.
Nie wiem czy Windows 7 zabootuje się z GPT, powinien skoro obsługuje UEFI, a tym samym także GPT. Domyślnie tworzy GPT tylko dla HDD powyżej 2TB i to zewnętrznych (przynajmniej na BIOSie, może to od tego zależy i jest na sztywno gdzieś ustawione). Daj sobie z tym spokój. Jedyne co zyskasz to elastyczność w tworzeniu partycji, a tego chyba codziennie nie robisz, więc można żyć z MBR. :P |
Odpowiem za Beriona...
1. Narzędziami wbudowanymi w Windows stracimy niestety dane 2. Jeśli skorzystamy z narzędzi firm trzecich, danych nie stracimy. |
mgit Mam win 7 32 bity także MBR. Partycje podstawowe po 100GB.
Berion, czy da się zrobić GPT bez utraty danych? Inaczej nie zamierzam się w to bawić, póki nie zgram danych. |
Na MBR nie da się zrobić więcej niż 4 podstawowe partycje, można dać za to rozszerzone. Jeśli potrzebujesz więcej i masz Linuksa lub Win8+ to używaj GPT.
|
A mbr czy GPT patrycje podstawowe czy rozszerzone i jaka ich wielkość
|
Zrobił się ciekawy temat to zapytam czy da się zrobić więcej niż 4 partycje i postawić na tym system windows?
Chciałem dodać 5 partycję, ale windows stwierdził, że przestanie działać. |
Cytat:
|
A tym co ci dokuczja ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Obawiam się, że dodanie do systemu czegoś a'la gParted i np. lepszego antywirusa związałoby się z antymonopolowymi pozwami firm trzecich jak to miało miejsce z IE czy WMP.
Programy dodane do windows muszą być na tyle dobre, aby coś dało się zrobić i na tyle słabe by opłacało się cokolwiek dokupić nawet w wersji "bida edition". |
Ubogie aby każdy to ogarnął, a i z tym jest problem często.
Dla geeków jest konsola, a jak ktoś geekiem nie jest tylko udaje to mówisz jak jest :D To tak pół żartem. Ale się uczepiliście :) |
Cytat:
A winny jest system, bo powinien mieć porządną wersję graficzną, a nie ubogie dziadostwo graficzne (czytaj zarządzaj dyskami). Co zmuszą do korzystania z konsoli - wiem, mogę użyć narzędzi firm trzecich... ale lenistwo zwycięża i robi się na konsoli... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:35. |