![]() |
na moje oko to jeszcze 7dni ważny :P
|
Temat zamkniety .
Zapraszamy do aktualnego tematu:
Jaką kupić nagrywarkę BLU-RAY 2017r.? |
Drobiazg. Daj znać jakie będą wrażenia z użytkowania :)
|
@Arepo, @Leman39 - dzięki za pomoc. Prawdopodobnie w sobotę stanę się szczęśliwym posiadaczem s09xlt, oby obyło się bez problemów z samym działaniem sprzętu (szczególnie w xp).
|
ech, to były czasy, łezka się w oku kręci :)...grałem w to jeszcze na AT 286 z herculesem na czarnobiałym moniotorze, ciekaw jestem czy ktoś z Was pamięta takie "wynalazki"
|
Cytat:
Cytat:
|
Jakimi programami wypalacie płyty blu-ray? Tymi samymi co DVD?
@Arepo - Twój avatar to wycinek z gierki monkey island(1 lub 2) ?? |
Ten Pioneer będzie jak najbardziej działał. Na Blu-Ray możesz nagrywać w systemie ISO 9660, ale pojawi się ograniczenie wielkości plików do 2GB. UDF ma różne wersje, dopiero od 2.50 potrzebny jest sterownik pod XP, starsze wersje działają z tego co pamiętam. Popatrz na tabelkę "Table of operating systems" tutaj, jest wszystko opisane.
|
jezeli chodzi o sterowniki sata to producent mojej płyty głównej udostępnia dedykowane stery do niej (dla win xp i nowszych), mam takowe zainstalowane w xp i wszystkie urządzenia sata - dysk twardy, nagrywarka dvd - chodzą bez problemu (tryb ahci a nie ide). Jedynym mankamentem było to że trzeba było zintegrować te stery z instalką win xp.
Co do nowszych windows'ów też mam takowe na twardym, więc nie ma tragedii. Ale..często używam xp więc zależy mi na obsłudze blu-ray w tym systemie. Z tego co napisaliście widzę że żaden z Was nie testował bdr-s09xlt w win xp, jedynie bliźniaczy model. A co myślicie o tej specyfikacji z pudełka (pokazanej na załączonym obrazku)? Skoto jest tam wzmianka o xp (w miejscu "minimum system requirement...") to powinno chodzić? (zakładając że autor tej recenzji |link| nie kłamie i rzeczywiście jest to pudełko od bdr-s09xlt) Czy udf v2,5 to jedyny system plików jaki blu-ray stosuje przy nagrywaniu płyt bd i dvd? |
Używałem kilku nagrywarek Blu-Ray po XP (akurat Pioneer'a nie) i wszystko działa bez problemów. Jedyne co trzeba zrobić, jak już wspomniał kolega powyżej zainstalować ten driver do UDF. Bez niego po nagraniu płyty w tym systemie plików nie widać zawartości płyty.
|
U mnie z BDR-209EBK (a to bliźniaczy model) nie było problemów pod XP.
Sprawdzałem w prawdzie jedynie Benchmark na Nero Disc Speed (zanim oddałem napęd na gwarancję). Nie ma się co dziwić, że producent zaleca Windows min. Vista, chociażby z braku wsparcia od dawna dla XP (sterowniki SATA na przykład). Możesz podać model płyty głównej albo zrobić sobie prezent i zakupić Windows minimum 7 :P W XP żeby widniała zawartość płyty BD może być konieczne zaimplementowanie UDF 2,5 w formie aktualizacji/poprawki/sterownika (nie wiem jak M$ to nazywa). :) |
Ilość załączników: 1
Witam
mam zamiar zażyczyć sobie od "mikołaja" nową nagrywarkę blu-ray wewnętrzną. Z tego co wyczytałem najlepiej wziąć pioneer BDR-S09XLT. Pytanie czy ta nagrywarka będzie wogóle chodzić w win xp? jeżeli tak to czy będzie prawidłowo działać? czy to wogóle ma jakieś większe znaczenie czy wypalam tą nagrywarką płytę w win xp czy w jakimś nowszym win? Pytam o to bo natknąłem się na sprzeczne informacje: na załączonej fotce pudełka (link) jest wzmianka, że w/w nagrywarka będzie chodzić w win xp, znowuż na stronie producenta (link) podana jest informacja "suggested working environment", która wymienia wspierane systemy i nie ma tam wzmianki o xp, wśród wspieranych os'ów są tylko win vista i nowsze. Ponadto w specyfikacji 209dbk na stronie pioneer usa (link) jest info o xp wśród wymienionych wspieranych windows'ów. Pozdrawiam |
ok pany CYBER MONDAY nadszedl takze czas kupic w koncu ta nagrywarke ;)
Ceneo pokazuje 3 modele (BDR209EBKNOSW),PIONEER (BDR-S09XLT),(BDR-209EBK). Ktory wybrac i dlaczemu ? ;) |
Ok.Kupiłem tego pioneera .Inna bajka niż samung.Płytke wypala w 20 kilka minut, napęd szybko czyta płyty.Szkoda że nie testuje , samsung będzie do tego...
|
Pioneer nie testują discquality , pozostaje Tobie tylko test odczytu.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:24. |