Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Kopia dysku w tablecie (https://forum.cdrinfo.pl/f113/kopia-dysku-tablecie-95301/)

szczuru 09.01.2016 04:25

Problem rozwiązany, odpaliłem Windowsa PE wraz ze sterownikami od tabletu i pod nim uruchomiłem Acronis Disk Image :)

szczuru 08.01.2016 02:00

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1347938)
W tablecie nie ma HDD, jest właśnie eMMC. ;]

Ubuntu odpalisz na włączonym SB, a ten z kolei ma w repozytoriach partclone lub od biedy ntfsclone.

Spróbuj jeszcze tę kartę sformatować na EXT4. Od którejś wersji na kilku komputerach nie chciała widzieć pendraka na NTFS i pomógł dopiero EXT4. :hmm:

Właśnie o tym myślałem, nawet przed chwilą pobrałem Xubuntu ale to już zabawa na jutro ;)

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1347936)
A sprawdzałeś TrueImge?

Jak się uda, zawsze można przywracać z poziomu Windows - sam zresetuje się i uruchomi co trzeba. Teoretycznie powinno zadziałać.

Skoro możesz odpalić CloneZilla (która wykorzystuje Linux'a) to i odpalić TrueImge. Brak zapisu na kartę pamięci na pewno związany jest z brakiem sterownika. Więc teoretycznie TrueImge wersja bazująca na Winie powinna ruszyć. Ewentualnie jak będą problemy - to można jej zaplanować sterowniki od tabletu (wyciągając je z systemu tabletu).

Ewentualnie Acronis True Image Cloud - niby ma wsparcie dla tabletów.

Ok, też obadam :D To pierwszy mój sprzęt z UEFI - człowiek non stop się uczy :D

mgit 08.01.2016 01:57

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1347937)
Potrzebuję czegoś co odpalę z poziomu UEFI/EFI Shell lub z konsoli awaryjnej Windowsa. Chce wywalić kompletnie partycję Recovery i postawić czystą 8.1 lub 10 ale wypadałoby mieć kopię całego hdd na wszelki wypadek. To ma tylko 16GB eMMC/SSD ;)

Skoro odpaliłeś CloneZilla to True Image też odpalisz.
Zawsze możesz użyć wersji dedykowanej dla tabletów. Acronics ma w swojej ofercie. Przetestować nie zaszkodzi. A nuż zadziała.

Berion 08.01.2016 01:55

W tablecie nie ma HDD, jest właśnie eMMC. ;]

Ubuntu odpalisz na włączonym SB, a ten z kolei ma w repozytoriach partclone lub od biedy ntfsclone.

Spróbuj jeszcze tę kartę sformatować na EXT4. Od którejś wersji na kilku komputerach nie chce mi widzieć pendraka na NTFS i pomaga dopiero EXT4. :hmm:

szczuru 08.01.2016 01:48

Potrzebuję czegoś co odpalę z poziomu UEFI/EFI Shell lub z konsoli awaryjnej Windowsa. Chce wywalić kompletnie partycję Recovery i postawić czystą 8.1 lub 10 ale wypadałoby mieć kopię całego hdd na wszelki wypadek. To ma tylko 16GB eMMC/SSD ;)

mgit 08.01.2016 01:34

A sprawdzałeś TrueImge?

Jak się uda, zawsze można przywracać z poziomu Windows - sam zresetuje się i uruchomi co trzeba. Teoretycznie powinno zadziałać.

Skoro możesz odpalić CloneZilla (która wykorzystuje Linux'a) to i odpalić TrueImge. Brak zapisu na kartę pamięci na pewno związany jest z brakiem sterownika. Więc teoretycznie TrueImge wersja bazująca na WinPE powinna ruszyć. Ewentualnie jak będą problemy - to można jej zaaplikować sterowniki od tabletu (wyciągając je z systemu tabletu).

Ewentualnie Acronis True Image Cloud - niby ma wsparcie dla tabletów.

szczuru 08.01.2016 01:20

Kopia dysku w tablecie

Potrzebuję zrobić backup całego hdd w tablecie. Tablet z prockiem x86, Windowsem 8.1. Całość działa na UEFI ale nie mogę przełączyć na Legacy, ani wyłączyć Secure boot (brak takowych opcji w biosie). Standardowo myślałem, że Ghost 11.5 da radę - odpaliłem go z poziomu konsoli ratunkowej Windowsa (wiesz poleceń) ale Ghost nie widzi mi partycji Recovery (na dysku są 3 partycje: boot, Windows, Recovery) i kopiując cały dysk kopiuje tylko dwie pierwsze partycje (co i tak jest dziwne bo przy maksymalnej kompresji obraz zajmuje niecałe 2GB). Ktoś zna jakieś alternatywy? Z EFI Shell bootowałem Clonezille ale ona z kolei nie widziała mi karty SD, na którą chciałem zapisać obraz. Z EFI Shell bootowałem też GParted i Parted Magic - obydwa "stawały dęba" przy bootowaniu. sypiąc errorami (albo i nie).

(dział komputery a nie tablety, gdyż dotyczy architektury x86 i Win8 ;P ).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:01.